Akik az irodalmi kánonból kimaradtak

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Bán Boglárka

Néhány szerző kimaradt az irodalmi kánonból, akik elférnének még Blake, Verlaine, E. T. A. Hoffman, Dosztojevszkij, Kosztolányi, Mikszáth (és még sorolhatnám) mellett. A cikkben említésre kerülő írók, költők művei a csupasz valóság sötétségeit, a fantázia mély bugyrait ábrázolják, émelyítő, morbid stílusban.

Charles Bukowski Vegyes felvágott című kötete olyan novellákat, elbeszéléseket tartalmaz, melyekben felbukkan az író alteregója (Henry Chinaski) és a mértéktelen ivást, öngyilkosság kérdését, testi élvezetek számba vételét, a nincstelenség és a lecsúszott alkoholisták mindennapjainak világát tárja fel. De szó sincs pesszimizmusról, a megszólaló hang csupa humor, irónia, kegyetlen igazság, hecc, kárörvendés, a magasabb létező erőket tagadó narrátor. A csupasz valóságot eleveníti meg, érezzük a mocskot, a kocsmaszagot és mi sem emlékszünk az elmúlt napokra. Egy olyan életformába csöppenünk, amiből az elején újra meg újra szabadulni akarunk, aztán elkezd magával rántani, csúszunk Bukowskival a lejtőn egyre lejjebb, egyre alantasabb helyekre. Veszélyes olvasni, főleg, ha hajlamot érzünk a züllésre, mert ez a kötet nem az árnyoldalak megírása fehéren-feketén. Ez egy ellentmondásos csalogatás, ízlelgetés, lassú önpusztítás.

Bármilyen furcsa, hasonló légkört teremt Stephen King is. A horror műfajának koronázatlan királyaként tartják számon, ezért is kerülhetne a kánonba. A Carrie, Christine, az Állattemető vagy akár a A sárkány szememind azon regényei közé tartoznak, amik olvastatják magukat. A hátborzongatás nyújt élvezetet és így lehet a művek által függővé válni. King az az író, aki életre kelti a holtakat, megbomlasztja az ép elme, a valóság és képzelet határát és minden lapot megtölt rettegéssel, baljós utalásokkal.

Hazai vizekre evezve Esterházy Péter a következő. Emelt szintű tananyag a középiskolákban, így sokan meg sem ismerik írói pályáját, s nem is találkoznak a műveivel. Csupán egy-egy riportjának meghallgatása olyan hatást gyakorol az emberre, hogy még többet akar ismerni az világszemléletéből, humorából, kritikáiból. S kezdetnek akár a A szív segédigéi lehet olyan olvasmány, amit kézbe véve és elolvasva megismerünk egy utánozhatatlan, félelmetesen zseniális, humoros, kétségkívül idegen magyar írót. Ha nem is regényein keresztül közelítünk, akkor mint irodalmár, igenis fontos, hiszen újra és újra visszatér például magáról az irodalomról alkotott képe, magyarázata.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább