A Csallóközi Múzeum alapítója kapta a Szent György-díjat

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

A városi Szent György-napok és búcsú keretében megrendezett Szent György-esten átadták a Csallóköz Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet elismerését, a Szent György-díjat, amelyet idén In memoriam a tíz évvel ezelőtt elhunyt Marczell Béla néprajzi gyűjtőnek, muzeológusnak ítéltek oda.

A városvédő egylet alapította díjjal azokat az egyéniségeket ismerik el, tüntetik ki, akik Dunaszerdahely város egyházi, kulturális és társadalmi életében elévülhetetlen munkásságot fejtenek, fejtettek ki, illetve életpéldájukkal magyar közösségünk meghatározó alakjai.

Az ünnepi esten részt vett városunk polgármestere, dr. Hájos Zoltán, Mészáros Dávid katolikus káplán, a városi hivatal vezetője, Bubniak Júlia, illetve több osztályvezető, városi képviselő, illetve intézményvezető, közéleti személyiség is, akiket Bugár György üdvözölt az est elején.

Őt követve az egybegyűlteket előbb Karaffa Attila alpolgármester köszöntötte, kiemelve a kaszinó hagyományőrző, a város kulturális életét segíteni szándékozó céljait, majd Németh Margit kaszinótag mondott ünnepi beszédet.

„A Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet egyik fő feladatának érzi a hagyományőrzést. A Szent György- Emlékest megrendezését is azért tartjuk fontosnak, mert tudjuk, hogy hagyomány csak ott születik, ahol van folytonosság. Az eddig kitüntetett Szent György-díjasok mindegyike korának és lehetőségeinek az embere volt. Azt hozta ki az adott pillanatból, amire akkor és ott képes volt. Ezzel mégis a jövőt, vagyis a mostani jelenünket formálta. Munkájukkal mindannyian erősítették a helyi magyarságot, hozzájárultak tagjai identitásformálásához és identitástudatuk erősítéséhez.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább