Gyógynövények – Ősi bölcsesség egy új világban

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/09. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Napjainkra újjáéledt az általános és a tudományos érdeklődés a hagyományos gyógynövényes orvoslás iránt, és az utóbbi években nagymértékben megnőtt az e területen végzett kutatások száma. Csakugyan hatékonyak-e ezek a készítmények, és honnan tudhatjuk, hogy szedésük biztonságos? Vegyük szemügyre, hogy mit mond a tudomány néhány népszerűbb növényi orvosságról.

 

AKTÍV HATÓANYAGOK A NÖVÉNYEKBEN


A növények aktív alkotórészeket tartalmaznak, melyek segítenek megvédeni őket a rovaroktól, penészektől és egyéb élősködőktől, valamint a napból érkező túlzott mértékű ultraibolya sugárzástól. Ezen növényi összetevők nagy része önmagában vagy kombinációkban serkentő, nyugtató és gyógyító hatásokkal bír.

A növényi orvosságokat Pitagorasz, Galénosz és Hippokratész tapasztalataira, valamint az orvosok és a gyógynövényes gyógyítók korokon keresztül végzett megfigyeléseire alapozva évezredek óta használják. A fejlődő országokban sok ember a gyógynövényes orvosságok gyógyító hatásában bízik. Európában és Észak-Amerikában a gyógynövényes készítmények iránt való érdeklődés újjáéledését, a gyógynövények „működésének” jobb megértése és a gyógynövény-készítmények biztonságosságára, minőségére és megbízhatóságára vonatkozó standardok meghatározása serkentette.

A népszerűbb gyógynövény-készítmények némelyike a következőket tartalmazza:


Kamilla – Gyakran tea formájában fogyasztják, a kamilla segítheti az emésztést, és gyulladásellenes hatással bír.

Echinacea / magyarul kasvirág, népiesen kúpvirág – népszerű orvosság azok között, akik immunrendszerük felerősítését és a megfázás leküzdését remélik. Néhány vizsgálat arról számolt be, hogy az Echinacea segíthet a felső légúti fertőzések elleni küzdelemben.

Gingko biloba/ páfrányfenyő – A gingko fa magját és gyümölcsét i.e. 2800 óta használják Kínában orvosságként. Néhány tanulmány azt sejteti, hogy a gingko biloba javíthatja a keringést, a memóriát és az elmeműködést, különösen idősebb embereknél.

Orbáncfű (Hypericum perforatum) – Az orbáncfüvet évezredek óta számos betegség kezelésében alkalmazzák, a vese- és tüdőbetegségeket is beleértve. Széleskörben használják a szorongás, a depresszió és alvászavarok kezelésére.

Macskagyökér (Valeriana officinalis) – A macskagyökeret (hatóanyagát) álmatlanság, szorongás és idegesség kezelésére használják, és izomlazítóként is működik. Számos kisebb vizsgálat azt mutatta ki, hogy a macskagyökér álmosságot okozhat, azonban további nagyléptékű vizsgálatok szükségesek.

A WHO felismerte a gyógynövénykészítményekben rejlő értékeket és világméretű egészségügyi szükségletüket, továbbá bátorítja szervezettebb klinikai vizsgálatukat és magasabb színvonalú termesztésüket és előállításukat.

SEM ÉTEL, SEM GYÓGYSZER


A gyógynövénytermékek sem ételek, sem gyógyszerek, és számos országban hiányoznak az ezekre a termékekre vonatkozó, irányadó szabályozások.

Amikor gyógynövénytermékeket használnak, a fogyasztóknak nem kellene azt feltételezniük, hogy csak mert természetes, minden növényi orvosság biztonságos. Ezek a termékek aktív összetevőket tartalmaznak, melyek a gyógyszerekhez és az orvosságokhoz hasonlóan hatnak és hasonló mértékű odafigyelést igényel fogyasztásuk is. Időről-időre jelennek meg híradások a növényi készítmények súlyos mellékhatásairól. Például az Egyesült Királyságban a Gyógyszer Ellenőrzési Ügynökség mostanában határozott a „kava kava” (Piper methysticum) biztonságosságával kapcsolatban, azután, hogy használata 30 esetben volt kapcsolatba hozható májkárosodással.

Csakúgy, mint az öngyógyszerezés más formái, a növényi orvosságok is elfedhetnek súlyos lappangó betegségeket. Például a depressziót számos súlyos betegség, köztük a szívbetegség és a pajzsmirigy-rendellenességek is okozhatják.

A gyógynövények használata hathat a sebészeti eljárások kimenetelére is. Egy nyolc általánosan használt gyógynövénnyel, köztük a kúpvirággal, fokhagymával, páfrányfenyővel, ginzenggel, orbáncfűvel és a macskagyökérrel foglalkozó vizsgálat azt találta, hogy a sebészeti komplikációk gyakoribbak voltak, mikor a páciensek ezeket a gyógynövényeket használták. A fokhagyma, a gingko és a ginzeng vérzést okozhat, míg utóbbi némelyeknél csökkentheti a vércukorszintet is. Az orbáncfű és a macskagyökér egyaránt hatással vannak a felírt gyógyszerek hatóanyagainak szintjére a vérben.

Erősen ajánlott, hogy azok, akik gyógynövényeket kívánnak fogyasztani, kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát, és mindig közöljék orvosukkal, ha gyógynövényes készítményeket szednek. Míg a növényi orvosságok területe nagy lehetőségeket kínál, addig a kutatások még mindig gyerekcipőben járnak, és sokkal több munka szükséges a hagyományos növényi orvosságok jólétünkre és életminőségünkre gyakorolt hatásainak meghatározásához.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább