EP-választás 2019 – Berényi József: „Európa addig lesz sikeres és fejlődőképes, amíg nem tagadja meg a múltját…”

 

PR-INTERJÚ

Berényi úr, mivel Önt főleg politikusként ismerik itt a Felvidéken, kérem, mutatkozzon be, milyen a nem politikus Berényi József?

Igyekszem jó családapa lenni, hiszen köztudott, hogy a politikusnak kevesebb az ideje a családjára, mint más szakmában dolgozóknak. Emellett sok zenét hallgatok, iskoláskoromban még együttesben is játszottam. Szeretek barkácsolni, és ahogy gyűjtöm az éveket, úgy a kertben is dolgozni, bevallom, tizenöt évvel ezelőtt ez nem így volt.

Most viszont térjünk vissza a politikusi éveire. Ön 1998-ban lépett be az MKP pártjába, és 2010-től hat évig az MKP országos elnöki tisztségét töltötte be. Miként emlékezik vissza pártbéli és hogyan az országos elnöki évekre?

1998-ban a három magyar párt fúziója nem volt könnyű folyamat. Kezdettől fogva azon voltam, hogy eltöröljük a korábbi különbségeket, és egy irányba húzzon a csapat. Ez 2007-ig többé-kevésbé sikerült is. 2010-ben úgy vettem át a párt irányítását, hogy kiestünk a parlamentből. Mindent újra kellett gondolni, sok mindent át kellett szervezni, hogy az MKP ne szűnjön meg, hanem létezzen, és érdeket tudjon érvényesíteni.

Örömmel idézem fel, hogy elnökségem alatt két helyhatósági, egy megyei és egy európai parlamenti választáson is Dél-Szlovákiában győzni tudtunk.

Sajnos a nagy áttörés, a parlamentbe való visszajutás nem sikerült. Ezért is adtam át a pártelnöki posztot 2016-ban.

Jelenleg hogyan jellemezné az MKP pártot?

Az MKP-nak továbbra is mintegy tízezer tagja van. Tagjaink egy olyan erős hálózatot alkotnak Dél-Szlovákiában, amelyre támaszkodni lehet, egyben számolni is kell velünk a jövőt tekintve. Az MKP által képviselt ügyek még nem oldódtak meg Szlovákiában, sem gazdasági, sem nemzetiségi szempontból. Ez az egyik oka, hogy továbbra is sokan szavaznak ránk a választásokon.

Miért döntött úgy, hogy MKP jelöltjeként indul a közelgő EU-s parlamenti választásokon?

Az európai ügyek mindig is közel álltak hozzám, hiszen külügyi államtitkár is voltam 2002-2006 között. Ma azt látom, hogy a keresztény-konzervatív értékrend komoly támadásoknak van kitéve az Európai Unióban.

Továbbra sincs a nemzeti közösségeket védő törvénye Európának.

Továbbá az Európai Bizottság költségvetés-javaslata alapján csökkenne a terültfejlesztésre és mezőgazdaságra szánt pénzcsomag. Ezek azok a kihívások, amiken változtatni szeretnék, ezért fogadtam el az MKP jelölélését az EP-választásokon.

Ön szerint az EU-ban jelenleg mik a legnagyobb kihívások?

Az előbb felsoroltakhoz még hozzá kell tenni a hibás európai bevándorláspolitikát. Szlovákiából nézve ez a kérdés talán nem tartozik a legfontosabbak közé, mert ide nem jutott el a migránshullám 2015-ben. De számunkra sem lehet közömbös, hogy az EU-nak milyen az etnikai és vallási összetétele.

A világ problémáira nem az a megoldás, hogy idetelepítjük a Közel-Kelet és Afrika lakosságát.

Vissza kell térnünk ahhoz, amit Európa végzett a második világháború után, hogy ott igyekezett segíteni akár katonailag, akár gazdaságilag, ahol a konfliktusok kirobbantak.

 Az Európai Parlamentben, ahogy az egyes országokban is, a legnagyobb vitát a liberális és a konzervatív értékek ütközése generálja. Ön milyen módon kapcsolódna be az Európai Parlamentben ezekbe a vitákba?

Nyugat-Európában ma már szinte szégyen a keresztény-konzervatív értékrend vállalása. Márpedig Európa addig lesz sikeres és fejlődőképes, amíg nem tagadja meg a múltját, és közös víziót, jövőképet talál lakosai számára. Ebben a feladatban kívánok részt vállalni én is.

A felvidéki partok között egyelőre megjósolhatatlan, milyen lesz a viszony. Mi lenne Ön számára az ideális végkifejlet ebben a témában?

Az európai parlamenti választásokon még mindenki külön indul.

De a 2020-as parlamenti választásokra én is szorgalmazom az összefogást. Azonban ez nem valósulhat meg személyes konzekvenciák levonása nélkül.

Magyarán, azok, akik szétverték az egységes magyar képviseletet, az MKP-t, nem lehetnek az újraegyesítési folyamat élén.

Mivel lenne elégedett az EP-be jutás esetén az ötéves európai uniós képviselői munka után?

Azzal, ha sikerülne megőrizni és növelni az Európai Unió területfejlesztési és mezőgazdasági költségvetését, elfogadásra kerülne egy, a nemzeti közösségeket védő jogszabály, és

visszaerősödne a keresztény-konzervatív értékrend.

Milyen üzenetet küldene a magyar polgárok felé a választásokkal kapcsolatosan?

Az EP-választásokon Szlovákiában hagyományosan alacsony a részvétel. Megfelelő mozgósítással mi, felvidéki magyarok jó eredményt érhetünk el. Az Európai Parlament csak a mi jelenlétünkkel teljes, nélkülünk mások döntenek rólunk.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább