Miért is volt szükség a szemétdíj emelésére Dunaszerdahelyen?

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

„Több dunaszerdahelyi lakostól kaptunk olyan kérdést, hogy miért volt szükséges a szemétdíj emelésére, miközben a hulladékosztályozás évek óta működik és a város mindezt népszerűsítő kampány is indított. A részletekről portálunkat Hájos Zoltán polgármester tájékoztatta” – írja a Dunaszerdahelyi.sk.

„A jelenlegi eredmények azt mutatják, törekvéseink ellenére városunkban az összes hulladék 30,41 százalékát osztályozzák a lakosok, ami közepes szintet jelent, a városok összehasonlításában viszont egy kevésbé kedvező eredmény.

A parlament ugyanakkor a 2018. évi 329-es számú törvény elfogadásával és a 2018. évi 330-as számú kormányrendelettel olyan szabályozást fogadott el, amely meghatározza, hogy az osztályozás százalékos mértékének függvényében mennyit kell majd fizetnie az önkormányzatoknak egy tonna kommunális hulladékért. A 30 százalék feletti eredményünkkel a négyes kategóriába kerültünk, ami azt jelenti, hogy 1 tonna kommunális hulladékért 8 eurót fizetünk már 2019-ben. Megemlíteném, hogy a korábbi törvény alapján ez az összeg 5 euró volt tonnánként, tehát az emelkedés idén 60 százalékos. Az egész motivációs alapon működik, tehát az 50 százalék feletti osztályozók kevesebbet fizetnek, míg a 20-30 százalékos szinten például 10 eurót tonnánként, de rosszabb eredmények mellett akár 17 euróig is felemelkedhet az összeg.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább