Volt nevük – közöttünk éltek…

Többen felfigyeltek rá, hogy városszerte botlatókövek kerültek elhelyezésre több helyszínen, amelyek a vészkorszakban elhunyt egykori dunaszerdahelyi családokra emlékeztetik az arra elhaladókat.

A cikk egy részlete a dunaszerdahelyi.sk-való együttműködésünk révén kerül közlésre.

Mindösszesen 63 botlatókő került, illetve kerül elhelyezésre Dunaszerdahely 11 helyszínén a közelgő, 75. évfordulójához érkezett holokauszt megemlékezések egyfajta mementóiként.

A botlatókövek (németül: Stolpersteine) Gunter Demnig német szobrász alkotásai – a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10×10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve.

Noha a botlatókövek most kerültek elhelyezésre a városban, ünnepélyes átadásuk csak a jövő hónapban, június 29-én lesz, a Dunaszerdahelyi zsidó kulturális fesztivál keretében. 

Az eseményre a világ számos országából érkeznek majd az egyes régi dunaszedahelyi zsidó családok túlélői, illetve azok leszármazottjai, akik ekképp is kegyeletüket fejezik ki az elhunytak iránt.

A cikk tovább folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább