Süssünk otthon kenyeret!

KLIKK OUT-ARCHÍV

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/10. számában.

Visszahozzuk ezzel konyhánkba a kenyérsütés varázsát, a család összetartozásának meghittségét.

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér finom lesz és egészséges. Adalékanyagoktól mentes, így nem terheli, hanem védi szervezetünket. Az otthon sütött kenyerünknek íze is lesz! Mégpedig saját, hiszen készülhet búza-, tönkölybúza-, esetleg rozslisztből, melyeknek egyenként is finom, jellegzetes ízük van, de keverve az igazi! És nem csupán a hozzáadott mesterséges ízanyagokat és sót érezzük majd. A műbarna-kenyér csak puszta marketingfogás.

Mit szerezzünk be a házi kenyérsütéshez?

Egy kenyérsütő automatát dagasztóedénnyel. Széles a választék a piacon (ropogósra sül a kenyér abban, melyiknek a készülék felső zónájában is van fűtőspirál).  Minőséges, teljes kiőrlésű búza-, tönköly-, rozslisztet. Élesztőt, megfelelő a szárított formája is. Sót, cukrot, magvakat, dió-, tökmag-, olívaolajat. Már csak önbizalomra és jókedvre van szükség. Az automata előnye, hogy programozható, este lefekvés előtt belekészítjük a hozzávalókat, és reggelre kellemes, ínycsiklandozó kenyérillatra ébredünk. Friss, ropogós kenyeret tálalhatunk reggelire. Közvetlenül a sütés befejezése után a kenyeret rácsra kiemelve hagyjuk kihűlni, így nem csapódik vissza a gőz, a kenyér nem nedvesedik, penészedik. Amire ügyeljünk: ha kelesztés után nem rögtön sütjük a kenyeret (este bekészítjük a hozzávalókat és programozzuk a sütést a reggeli órákra, úgy az élesztőt a liszt tetejére morzsoljuk, vagy szórjuk, soha ne a vízbe, mert kifut). A kenyérsütő programját a használati utasítás szerint állítsa, válassza a közepes, vagy a sötétebb sütési fokozatot. Az alábbi recepteket igazítsa arányosan a sütőedény méretéhez.

KEDVENC KENYEREM


550 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 5 g tökmag vagy 5 g napraforgómag, kanálnyi lenmag, esetleg 40 ml dióolaj, 400 ml víz, 8-10 g élesztőpor vagy háromnegyed kocka friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só.
A dióolajtól és tönkölytől különleges illatú, finom ízű kenyér lesz belőle. A teljes kiőrlésű lisztből és rozslisztből készült kenyér tömöttebb, de így természetes és egészséges.
Hétvégén, ha időnk van, süssük meg kenyerünket hagyományosan, sütőnkben. A kelesztést bízzuk az automatára, válasszuk ki ezt a programot. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, cipót formálunk, két-három részre is szaggathatjuk. Minőséges sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy formába tesszük, tetejét liszttel megszórjuk, rézsútosan három helyen fél centiméternyit bevágjuk, liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk.  10-15 percet pihentetjük (ablakot nem nyitunk, a tészta ne fázzon meg). Ezalatt a sütőt felfűtjük 230-235 C fokra. Sütőbe tesszük, 12-15 perc után a hőmérsékletet 190 fokra visszavesszük. Még 20-25 percig sütjük. A sütés teljes ideje ennél a 700 g mennyiségnél 30-35 perc (ha kisebb bucikra osztottuk a tésztát, értelemszerűen kevesebb ideig sütjük).
Bátran kísérletezzünk, keverjük a jó minőségű teljes értékű lisztjeinket. A rozsliszttől lesz a kenyér az igazi.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább