Merre tovább, Lakoma?

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/09. számában.

Fotók: Kovácsi Ádám

Nemeshódos apraja-nagyja a nagy napon lakomázott egy nagyot, vajon te is ettél egy jó adagot? Ha e napon kilátogattál a lakomára, biztosan elmaradt a gyomrod korgása… 🙂 Igaz, a hőguta majd megütött mindenkit, de még mindig jobb, mintha eső miatt húztunk volna gumis lábbelit! Forgott, morgott, focizott és futott az egész falu, reméljük, jövőre sem lesz alku, és augusztus 15-én kint lesz újra az egész faluszépe.

Reggel nyolctól már nagy volt a sürgés-forgás, jöttek a kupecek mint horgásznak a nagy kapás. Bizony a horgásszal is megesik, hogy teljes készültségben egész nap horgászik, és hala a partközelben a horogról mégis leesik! Hét ágra pirító napsütésben még a halak sem járnak a kedvünkben. Na, de volt ám a lakomán hal bőven, ám őket ropogósra sütöttük bő lében, és bőrében. Ha ott jártál, rengeteg fajta reggelit kóstolhattál, ha mégsem, akkor mindenről lemaradtál!

Egy kis mozgás után nyakukba szedték a lábukat a futók, némelyikük olyan gyors volt, akár az ufók. Ők meg is nyerték a pályafutást, nem úgy mint „Hurka Gyurka”, ki három lépés után már jó nagyokat fújkált! A falu rikkancsa, Béla bá, megfogta a dobot, és jó nagyot ütött rá! Erre elkezdődött a focitorna, amelyen olyan erős csapatok voltak mint a frissen reszelt torma. Ám itt is csak egy lehetett a győztes regiment, ki bátran mindenkinek nekiment…

Lesz jövőre egy másik versenyünk, a vendégek közül majd legjobb malacfogót keresünk! Elengedjük a pályán a leggyorsabb malacot, ha megfogod, akár le is vághatod, vagy az életét örökre megváltoztathatod…

A főborsolók és kotlabűvészek is felkészültek rendesen, a kétszeri győztest elfenekelték rendesen! Bográcsukba öntötték a legjobb tudásukat, majd megfőzték a legjobb gulyásukat. A zsűrinek nem volt nehéz dolga, hiszen amikor ütött az óra, az ő ízviláguk szerint jutottak az elsők a dobogóra. Finomak voltak az étkek, ám a győztes csapat hölgy tagját nem szemre venni igazi vétek! Talán zamatosabb volt, mint a megfőzött étek… 🙂

Délidőben már kezdtek özönleni a népek, ám ilyen hőségben a parasztmedencékbe ülhettél, akár egy székbe. Sokat dolgoztunk ezért a csodáért, így lett a legnagyobb attrakció, amelyben elfért akár egy tucat víziló. A gyerkőcök nagy kedvére, ez lett a pont az „i” végére. Reggeltől már zajlottak a gyermekréten a jobbnál jobb produkciók, talán volt is olyan nívós, akár a vízipók-csodapók!

Az étvágyatok úgy emelkedett, ahogy a nap a fák mögött lassan leereszkedett. Mit mondjunk mi, szakácsok erről, folyt rólunk a verejték, akár az esőcseppek esernyőről. Megetettünk több ezer jómadarat, lásd be, ha felismered magad. Rengeteg fajta étek került tálalásra, senkit sem beszéltünk rá a koplalásra.

Tény, hogy a lakomán az étkek a sztárvendégek, ám a színpad is roskadozott, akár az öreg székek. A fellépőkről nem nyitok vitát, hallhatta mindenki azt, ki mit produkált… Ám ha már meg kell említenem egy szívemhez szólót, a NowEmber banda adta a legnagyobb szólót. Remélem, mindenki megtalálta a magának való műsorát, amely dalszövegének eldúdolta legalább egy sorát. Amint a hold megmosolyogta a sötétséget, akkor lett minden vendég teljesen elégedett. Jobb lett az ember kedve és az étvágya, a jó bortól egyikünk sem marad gyáva.

Merre tovább lakoma, hiszen jövőre meglesz a nagykorod, koma! Lesz e belőled egy jó nagy gyerek, mert ha nem, akkor a seggedre verek! Pénzem és félelmem sosem volt, ám Szilvabá pálinkájától belém vert 1000 volt. Hol volt, vagy mégsem volt, ami biztos, hogy a IX. Nemeshodosi Nagy Lakoma megvolt! Továbbra is várunk szeretettel, csak bírd ki a következő lakomáig félüres bendővel. Lefogy legalább a nagy beled, adjon Isten erőt és egyben egészséget!

Koma! Merre tovább lakoma? Annyit már most elmondhatok, hogy a X. Nemeshodosi Nagy Lakoma fő fellépője most még titok… 🙂

Köszönjük, hogy jelenléteddel megtiszteltél, reméljük, minimum egy jót ettél… 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább