Ég a házad ideki!

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/09. számában.

Borítóterv: Gocoň László

Mások körme alatt a piszkot, szemében a szálkát, füle mögött a vajat roppant könnyű észrevenni. E sorok írásakor az amazonasi esőerdők pusztulása kapcsán terjedő, „a Föld tüdeje” értelmezés erőszakos hiteltelenítése privát véleményem szerint sokkal károsabb, mint az esetleges tévhit.

Brutális tüzek pusztítanak Brazíliában, miközben ott ezt eléggé félvállról veszik, sőt, gyakorlatilag ösztönzik, nemcsak ma, hanem már tegnap meg tegnapelőtt is. Ha az ideit relativizáljuk azzal, hogy máskor is volt már ekkora tűz, vagy elkezdjük boncolgatni, hogy a celebek miért most kezdik erre felhívni a figyelmet, és miért nem tették ezt tegnapelőtt, azzal pusztítunk tovább.

Engem nem zavar, ha akár urambocsá’ hülyeséggel megtámogatva megyünk jó irányba. Sajnos vagy sem, de nem fog mindenki kimerítő cikkeket elolvasni vagy előadásokat végignézni, meghallgatni, amelyek során mindent sikerül tisztába tenni, és nem tudunk olyan múlttal bezzegezni, amikor ez így volt.

A kritikus szemléletre, forráskritikára nyilván szükség van, jobb rétegeiben látni egy-egy cselekményt, csakhogy bizonyos trendeket kikezdeni, még ha a füstjük nagyobb is, mint a lángjuk, hiba lehet. Ismert figurák, influencerek, online véleményformálók ugyanis sose voltak még hasznosabbak.

Ha ebben a konkrét esetben „a Föld tüdeje” értelmezés távolról sem pontos, akkor sem hinném, hogy sokan lennének azok, akik ennek híveiként lemondanának a hazai erdők védelméről, mert ők már éppen kattintgatva védik az amazóniai esőerdőket. Épp ellenkezőleg,

még némi részleges tévhitekkel megtámogatva is el vannak ültetve a bogarak a fülekbe, és talán egy egészségesebb hozzáállást váltanak ki a környezettel szemben bárkiből.

Ugyanígy megtalálhatnánk az érveket teszem azt a Zero Waste mozgalom ellen is. Letámadhatjuk a hulladékmentességre törekvőt, aki megvesz egy tábla csomagolt csokit, de azzal meg mire megyünk?

Vagy kikezdhetjük a New York-i ENSZ-be egy kölcsönkapott vitorlással igyekvő svéd ökotinit, Greta Thunberget, hisz nem mindenkinek akad egy dúsgazdag támogatója, aki alátolna egy környezetbarát járgányt, amit ugyancsak megpiszkálhatunk majd, mennyire környezetbarát is az, de mégis minek?

Aki jobb irányba igyekszik bandukolni, az elé minek rönköket dobálni? Tegye azt a maga idejében, a saját tempójában, a maga által válogatott módszerekkel. Csak tegye!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább