Novota János: A szorgalom többet számít a tehetségnél

FOTÓK: ÖRZSIK ÖDÖN
AZ INTERJÚ MEGJELENT A KLIKKOUT 2019/11. SZÁMÁBAN

Bő egy év telt el azóta, hogy a DAC és a Rapid Wien egykori közönségkedvenc kapusa, egyéves debreceni kitérő után hazaköltözött a Csallóközbe, Békére. Az ide-oda szaladgálás, az állandó utazás már saját bevallása szerint sem volt a kedvére. A családi fészek kialakítása mellett, elvállalta a fiatal kapusok edzését a MOL Akadémián, és saját kapusiskolát is nyitott falujában, ahol ugyancsak gyerekekkel foglalkozik. Novota Jánossal beszélgettünk az új szerepköréről és az elmúlt másfél évéről.

Tavaly nyáron, amikor utoljára beszélgettünk, azt mondtad, hogy magad is kíváncsi vagy, hogy fogod érezni magad itthon és mennyire fogod élvezni azt, amibe akkor belevágtál. A bécsi, majd a debreceni nyüzsgés után sikerült újra felvenni a csallóközi hétköznapok ritmusát?

Megszoktuk, hogy itthon vagyunk. Feleségem, Katika folytatja a már Debrecenben is megkezdett munkáját kozmetikusként, a két fiam, Jancsi és Kristóf pedig iskolába járnak. Most már a kapusedzések menetét is ismerem. Tudom, hogy mit kell begyakoroltatnom a fiúkkal, amellett, hogy időközben még sok mindent tanulok én is.

Kezdem kicsit a másik oldalról látni a dolgokat.

Már nem kizárólag kapusként gondolkodom, hanem egyre inkább edzőként is. 18-22 kapus srác útjait egyengetem jelenleg. Egy részüket a DAC akadémiáján edzem, a többiek a kapusiskolám növendékei, velük a békei futballpályán foglalkozom.

 

Gyerekeket tanítani és őket motiválni nyilván más, mintha felnőttekkel tréningeznél. Apaként, gondolom, te is tudatosítod, hogy egy-egy fegyelmező szónak milyen hatása van az egészen fiatal srácokra. 

A legkisebbek számára a technikai elemek közé muszáj belecsempésznünk egy kis játékot. A lényeg, hogy élvezzék az edzést, még ha előfordul, hogy annak időpontjában már fejben kissé fáradtak is. A közepes korosztálynál már jóval nagyobb hangsúlyt fektetünk a technikára, megspékelve a pályán előforduló szituációk begyakorlásával, de a bolondozás természetesen itt sem hiányozhat. A tizenhat évnél idősebbeknél pedig már fizikai terhelés is van. Ami pedig a fegyelmezést illeti, nos, én erről azt gondolom, hogy a nyugodt szó többet segít a lehordásnál.

Nem jó, ha a gyerekek félve mennek edzeni. Nyilván előfordulnak olyan helyzetek, amikor feljebb kell emelnem a hangom, de az nem jelenti azt, hogy kiabálnék a tanítványaimmal.

Egy edzésen legfeljebb öt-hat sráccal dolgozom együtt, ezért közelebbi kapcsolatot tudok kialakítani velük, mintha vezetőedző lennék. Jobban rá tudok világítani az esetleges hiányosságokra, és tudom, hogy a fiatalok esetében nagyon fontos a türelem. Nemcsak kapusokat akarok nevelni ezekből a fiúkból, hanem jó embereket is. Hogy ne nevessék ki a csapattársukat, ha az hibát követ el, és alázatosak maradjanak.

Ismerve a pályafutásodat, tudom, hogy te magad is úgy tudtál eljutni ilyen magas szintre, hogy túl tudtad tenni magad a kudarcokon. Ezt a mentalitást át tudod ültetni a tanítványaidba is?

A kapusposzt egy olyan poszt, ahol csak egy ember játszhat. Látom a fiúkon, hogy sokszor el vannak keseredve amiatt, ha a padra szorulnak, és a társuk véd. Mindig azt mondom nekik, hogy csinálni kell tovább, tovább, és a kemény munkának előbb vagy utóbb, de mindig meglesz a gyümölcse. Nemcsak a foci terén, hanem máshol is. Tizenéves fiúkról beszélünk, akiknek már vannak elképzeléseik és céljaik a sportot illetően.

Amikor kihagyod őket a kapuból, azt gondolják, hogy összetörted az álmaikat, pedig lehet, hogy épp ezzel segítetted őket abban, hogy még keményebb munkával még magasabbra is képesek legyenek eljutni.

A klub filozófiája – és magam is ezt hangsúlyozom –, hogy nem büntetjük a fiúkat. Ebben a korosztályban örülök, ha hibáznak, mert csak abból tanulnak. Én elmondhatok nekik tízszer bármit, ha nem tapasztalják meg a saját bőrükön a hiba súlyát, sosem fogják tudni kijavítani.

Kinek van nagyobb esélye jó kapussá válni, aki tehetséges vagy aki szorgalmas?

Egyértelműen az utóbbinak. Ha van egy tehetséges srác, aki jól véd, általában megkapja az előnyt, de szorgalommal ez a többieknek behozható. A sportban a szerencse mindig az mellé áll, aki tesz érte. Ha van egy tehetséges kapus, aki viszont nem úgy dolgozik, ahogy az edző elvárja tőle, akkor előbb vagy utóbb ki fog kerülni a kapuból.

A munka mellett az elméletet sem hanyagolod el. Ha jól tudom, épp az UEFA A licences edzői vizsgáira készülsz. Enélkül nem foglalkozhatnál gyerekekkel?

Volt már egy B licencem, amellyel alacsonyabb osztályú bajnokságokban edzősködhetek. Ezen kívül múlt nyáron megszereztem a Szlovák Labdarúgó Szövetség kapusedzői engedélyét.

A kapusedzők helyzete specifikus, mert ahhoz, hogy UEFA-s kapusedzői tanúsítványom legyen, előbb meg kell szereznem az UEFA A edzői licencét, majd ezután következhet a nemzetközi szövetség kapusedzői engedélye. Közben kell, hogy legyen UEFA B kapusedzőim is.

Kicsit talán összetetten hangzik, de ezeket a lépcsőfokokat végig kell járnom. Az edzői kurzus januárban kezdődött. Időközben voltak már írásbeli vizsgáink is, a további része pedig edzések látogatásából és egy zárómunka leadásából áll.

Szerepel a távlati terveid között, hogy ne csak kapusokkal foglalkozz, hanem vezetőedzőként dolgozz?

Nem, én mindenképp csak kapusedző szeretnék maradni. Számomra ez a légkör testhezállóbb, mintha húsz vagy több játékossal kellene foglalkoznom.

Az elmúlt évben pár alkalommal új szerepkörben is kipróbálhattad magad, szakkommentátorként. Nemcsak a DAC felkészülési meccsein ültél be a közvetítői állásba, hanem a STV-be is kaptál már meghívást. Hogy érezted magad?

Ez számomra is új dolog volt. Más szemszögből követem a játékot, megértem jobban a taktikát. Az edzői képesítés szempontjából is hasznát vettem ezeknek a felkéréseknek, és élveztem is mind.

Sőt, bő egyévnyi edzősködés után most már tudom, mit mondanék másképp fülessel a fejemen, mint az első alkalmakkor.

Elképzelhető, hogy jövőre a szlovák bajnokságban is bevezetik a videóbírót. Te hogy látod, jót tesz majd ez a focinak vagy sem?

Nagyon örülök ennek az újításnak. Lehet, hogy kevesebb témát fog szolgáltatni egy-egy kínos bírói ítélet a fociromantikusoknak, de annak, aki a pályán van, és egy hibás döntés miatt úszik el számára a győzelem, az egész már nem tud annyira romantikus lenni. Tartson tíz perccel tovább a meccs a visszanézések miatt, de legyen igazságos a bíráskodás, és amennyire csak lehet, zárjuk ki a játékvezetői hiba lehetőségét.

A játékosok is jobban hisznek a gépnek, mint az embernek, ezért én pártolom a VAR bevezetését.

Mennyire követed a Rapid meccseit?

Amennyire időm engedi. Ha a tévében megt tudom nézni a meccsüket, akkor általában megnézem. Úgy tűnik, végre kezdenek kimászni a régóta tartó gödörből. Nyáron a volt edzőm, Zoran Barisic lett az új sportigazgató, azóta kezdi visszanyeri azokat az egészséges alapokat a klub, melyeken korábban is állt. Ki kell mondani, hogy voltak ott olyan emberek is, akiknek nem volt mit keresniük. Rossz döntéseket hoztak, rossz igazolásokat hajtottak végre, de most úgy látom, hogy ismét jó útra tértek a történések Bécsben.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább