Megyünk a Moziba!

Klubjáró

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/11. számában.

Egy napsütéses októberi reggelen fotós kollégámmal, Istvánnal ellátogattunk az egyre nagyobb hírnévnek örvendő somorjai Moziba, ami a Sárgarigó vendéglő mellett található a főúton. Temérdek jót hallottam már a klubról, így tudtam, hova megyek. Elképzelni viszont csak a képek alapján tudtam, amit a közösségi oldalakon láttam. A klubba érve a helyet menedzselő házaspár, Végh Koncz Csilla és Végh Ákos fogadtak minket. Csilla mesélt a klub történelméről, jelenéről, valamint bemutatta a termeket és az udvart, ahol zajlik a kultúra.

A somorjai Mozi napjainkban is él és működik, ám az épület már nem a kerregő vetítőnek és a vásznon villogó filmeknek ad otthont, annál inkább zenés és irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak és kisfesztiváloknak. Egy közösségépítő alternatív kultúrház és szórakozóhely egyben.

A MOZI TÖRTÉNELME

A Csallóközben a filmszínház minden város menő helye volt, ahol a filmkedvelők találkoztak és közösségi élményt varázsoltak az olasz westernekből és a francia szerelmes filmekből. Somorján sem volt ez másképp, a mozi mindig a város központi helye volt. Kultúrházként is funkcionált, hiszen a színpad kialakítása más rendezvényeknek is megfelelt. A hatvanas években történt ott egy szerencsétlen tűzeset, de a renoválás után, a 80-as és 90-es években a mozi megélte fénykorát. Az ezredforduló viszont hozta magával az otthoni mozizás élményét így lassan kiürültek és feledésbe merültek a „nem plázás”, oldszkúl városi mozik.

Régebben nagyon sok időt töltöttem Somorján. Mindig érdekes kultúrkedvelő emberekkel találkoztam, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb művész és zenész ismerősöm somorjai. Voltak kocsmák, bárok, kávézók, de olyan igazi közösségi tér még nem létezett. A Mozi működtetői, Csilla és férje, Ákos pont egy ilyen helyről álmodtak, ami napi szinten nyitva áll és közösségformáló minőségi kultúrtér is egyben.

Öt évvel ezelőtt egy sikeresen prezentált ötletük alapján a város hozzájárult az elgondoláshoz és rendelkezésükre bocsátotta a régi mozit, amelyet szorgalmas segítőikkel átalakítottak. Megalakult a Mozi klub és elindult valami, ami új, más és szabad mindentől.

A JELEN

A klub Somorja központjában a Pozsonyba vezető sugárút mentén található. Amint besétálsz a koncerthelyiségbe, magával ragad a különleges atmoszféra, még ha üres is a hely. Lágy swing szól a hangfalakból, pattog a tűz a kandallóban, meglátod a színpadot és egyből átérzed azokat a teltházas estéket, amelyek oly gyakran megesnek a Moziban. Természetesen a klubhoz tartozik a régi vágású vetítőterem, mely kevésbé használható, valamint egy szép udvar, ahol  tavasszal és nyáron Csilláék koncerteket szerveznek.

A klubban leginkább az élőzene működik, de ezen kívül gyakran vannak könyvbemutatók és felolvasóestek. Az indulásnál fontosnak tartották, hogy helyi és külföldi zenekarok mutatkozzanak meg, illetve a kezdő zenekarok is teret kapjanak. Stílusilag nem volt konkrét zenei elképzelés, de később a jazz, blues és a népzene kaptak leginkább helyet. Az elmúlt öt évben a népzene és a táncház hagyománya a Mozival visszatért Somorjára.

Végh Koncz Csilla

Ami a zenei irányzatok közül leginkább kiemelhető, az a jazz.

Nem volt tudatos választás. A műfaj megtalálta a helyet.

– meséli Csilla. A sok apró feladat mellett ő szervezi a programot, Ákos pedig a hang- és fénytechnikus, de sokszor együtt döntenek a koncertek fellépőit illetően. A sztorizgatás közben a tekintetem meg-megáll a falon lógó képeken. Könnyűszerrel el lehet veszni odabent és pillanatok alatt kikapcsol az ember a gondoktól. A hely tele van különlegességekkel: hazai alkotók festményei, rajzai és régi fotók lógnak a falakon, eredeti moziszékek, no meg az a kis varázsos színpad. Mérete és elhelyezkedése megadja azt az érzést, hogy a zenekar valóban neked játszik, hisz közeli, családias hangulatban zajlanak a koncertek. A zenészek koncert után mindig elvegyülnek a vendégek közt, ami nálunk ritkaság.

A Végh Koncz Csillával készített, a novemberi számunkban már szintén megjelent interjúnkat holnap közöljük a portálon.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább