Tizenegyes a Bartal pincészetben

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/02. számában.

Fotók: Ugróczky István

Bármelyik kapus képtelen lett volna kivédeni az idei újbor Szent Vince-napi megáldásának bombagólját és annak sikeres végkimenetelét! Miért épp tizenegyes? Mert már tizenegyedik éve annak, hogy a házigazda, Bartal László tágra nyitotta Szent Vince napján a Bartal családi pincészet kapuit, és vendégül látta az évente egyre nagyobb számban megjelenő borbarátok társaságát…

A január vége immár hagyományszerűen a Bartal családi borászat egyik legnagyobb ünnepe, a Szent Vince-napi újbor szentelése. A bor ünnepén Bohunický teológus, a borlovagrend papja adta áldását a tavalyi év végtermékére, a borokra, amelyek Bartal László tulajdonos szavai szerint is kiváló minőségűekre sikeredtek. Mindezt megerősítette František Slezák, az Európai Borlovagrend szlovákiai konzulja is, és elismeréssel szólt az újbor minőségéről, valamint a Bartal család tiszteletet parancsoló munkásságáról.

Tény, hogy ez alkalommal nemcsak az újbort áldották a Bartal családi pincészetben, hanem egy nagyobb vendégsereg befogadására is alkalmas, több funkciós termet. A rendezvénypajtát is felavatták, amelynek oltalmazójaként Szent Vincét nevezte meg Orosz Csaba, Somorja polgármestere a borlovagok társaságában.

A rendezvénypajta bármilyen jellegű összejövetelek szervezésére alkalmas százötven főig, ám ha itt szeretnék megszervezni életük nagy eseményét, jóval előbbre gondolkodjanak, hiszen a 2020-as évben már alig találni üres hétvégi időpontot… 🙂

Mint minden évben, a rendezvény kora délután veszi kezdetét, mikor a vendégsereg érkezése közben megkezdődik a bor kóstolgatása, és természetesen az elkészült ételek felszolgálása. A jó borhoz remek ételek és fogások dukálnak! Bartal Lászlóval közösen álmodtuk meg az étlapot, melynek egyes elemeit Erzsikével, a pincészet szakácsnőjével és Kovácsi Gyula barátommal közösen készítettünk el a kedves vendégeknek.

Egy kis „nyálcsorgatóként” hadd soroljak fel pár izgalmas falatot az idei kínálatból:

– Hidegtálak, paraszttálak, partyfalatkák

– Dámvadgulyás, szarvasborjúgulyás, vadkacsapörkölt

– Rakott káposzta kemencében sütve

– Szalonnás-hagymás burgonyán sült harcsafalatok

– Zöldségágyon párolt harcsaszeletek, Rácz ponty

– Kemencében sült vaddisznómalac és vaddisznópecsenye

A végéről semmiképp sem maradhatott el a mákos guba vaníliaöntettel, amelyet a vendégsereg már a rendezvény kezdetekor tág szemekkel várt.

A rendezvény évről évre egyre színvonalasabb, ezt bizonyítják a közel háromszáz vendég elismeréssel bíró szavai és visszajelzései is.

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy Bartal Laci barátom már nyolcadik éve bizalommal fordul személyemhez, és bízza rám e neves rendezvény vendégeinek étekkel való ellátását.

Köszönöm a bizalmat, Lacikám, SALVE VINI!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább