ANKÉT: Milyennek látod Dunaszerdahely városát és a választásokat?

Szlovákia és azon belül Dunaszerdahely is választások előtt áll. A csapból is politikai szlogenek folynak, bármerre nézünk, politikusok nyomtatott reklámfotói lepik el az utcákat. Vajon mit gondol az utca embere városunkról és a közelgő választásokról? Magyar Szimonát, Soóky Pétert és Urbančok Larisát kérdeztük.

MAGYAR SZIMONA

(fotós, édesanya)


Mit jelent számodra Dunaszerdahely?

Dunaszerdahely a szülővárosom, mindig is büszkén vállaltam bárhol a világában, hogy szerdahelyi vagyok. A fotózásban is a mai napig egyik kedvenc témám, az utcák, az emberek, szeretek elmélyedni bennük. Ha a fiammal is sétálok, mindig fedezek fel benne más és más szépséget, szemszöget vagy új dolgokat. Örülök, hogy itt élhetek, mert valamilyen szinten mindenki ismer mindenkit, megállunk, pár szót váltunk egymással, és ez jó dolog, mert nagyvárosban az emberek csak elmennek egymás mellett.

Mi a legjobb és legrosszabb dolog, ami a városról eszedbe jut?

A legrosszabb, ami eszembe jut, a fontánai merénylet. Ha megemlítem valakinek, hogy szerdahelyi vagyok, ez jut eszükbe róla először. Ezzel lett „világhírű” a város. A jóból természetesen több van, például a dunaszerdahelyi futballcsapat, a DAC, mára annak is hála megismerték több országban, hol is van Csallóköz szíve. Egy fejlődő, szépülő város, tavasszal öröm benne sétálni, mindenhol szép virágok. Kiemelném még a csodás rózsaparkot, ami a nyugalom igazi szigete és nagyon jó fotózási helyszín. Ami még jó lenne, picit több tér a gyerekeknek.

Mit gondolsz, a közelgő választások kapcsán történik majd érezhető változás itt is?

Mivel ez parlamenti választás, nem hiszem hogy nagy befolyással lenne a városra. Anyaként annyira a politikát nem figyelem, csak amit a férjem vagy az ismerőseim mesélnek. Szabadidőmben inkább, ha tehetem, könyvet olvasok, nem politizálok.


SOÓKY PÉTER

(mezőgazdász)


Mit jelent számodra Dunaszerdahely?

Bár nem vagyok tősgyökeres dunaszerdahelyi, de több mint tíz éve itt koptatom a cipőm, úgyhogy félig-meddig otthon érzem magam, de ahogy a mondás tartja, egy bősi az mindig bősi marad. Igaz, már itt is sok pultos ismer. Utóbbi időben határozott fejlődésnek indult a város, bár mintha a hagyományok kezdenének már kikopni, egyre kevesebbszer hallom a „mit nízű buzerant? ” megszólítást.

Mi a legjobb és legrosszabb dolog, ami a városról eszedbe jut?

Hogy mi a legjobb vagy legrosszabb, azt nehéz lenne kiemelni, de mindenképpen érdekes jelenség, hogy az egy főre jutó pizzázók és kávézók száma szerintem nagyobb, mint pl. Nápolyban, és hogy a helyiek jelentős része képtelen szabadulni az általuk létszükségnek vélt szentháromságból (Audi, fitnesz, kabelka).

Mit gondolsz, a közelgő választások kapcsán történik majd érezhető változás itt is?

Természetesen óriási változások várhatóak a választások kimenetelétől függően, ha a megfelelő színezetű kormány alakulna meg, akkor minden bizonnyal csökkenni fognak a helyi adók, magasabb fizetése lesz az embereknek, olcsóbb lesz a kenyér, aranyból lesz a RegioJet.


URBANČOK LARISA

(lélekgyógyász, blogger)


Mit jelent számodra Dunaszerdahely?

Csallóköz közepét és tizenöt éve az otthonomat. Gyerekeim Vámbéry-gimisek, az ő barátaik a városban és környékén élnek, ezért nagyon bízom abban, hogy Dunaszerdahely környéke (konkrétan Vásárút), jó választás volt a letelepedésre.

Mi a legjobb és legrosszabb dolog, ami a városról eszedbe jut?

A legjobb, hogy új barátokra lelhettem Dunaszerdahelyen, ami számomra a legnagyobb kincs, hisz barátok nélkül lehet élni, csak nem élvezetes. Lehet hízelgően hangzik, de már vagy 25 perce gondolkodom, mégsem jut eszembe semmi. Talán egy dolgot mégis említek, ami hiányzik. Egy olyan belvárosi hangulat, amely az eddigi városokban megvolt, ahol eddig laktam (Losonc, Kassa, Miskolc, Budapest, Prága, Pozsony, Somorja, Stuttgart).

Mit gondolsz, a közelgő választások kapcsán történik majd érezhető változás itt is?

A demokrácia, az európaiság már most is adott számunkra. Szabad az önkifejezés, szabadok a határok, s mi magunk is szabad polgárai vagyunk az országnak és Európának egyaránt. Dolgozhatunk, vállalkozhatunk, szórakozhatunk, tanulhatunk szabadon. Ez óriási érték, és amíg a választási eredmények biztosítják számunkra a demokráciát és az Európához tartozást, addig pont olyan lehet az életünk, amilyenné magunknak kialakítjuk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább