Nem ebbe fog beledögleni az emberiség

A cikk megjelenik a Klikk Out 2020/03. számában.

Grafika: Gocoň László

E sorok írásakor épp néhány napja annak, hogy Szlovákiában is megjelent az új koronavírus okozta COVID-19 betegség, de olyan gyorsan és történnek az erre adott reakciók és zajlanak a foganatosított intézkedések, hogy nehéz olyasvalamit írni, ami megjelenésünkkor is aktuális lesz. Fussunk azért neki!

Az emberek egy része legyint és a „hagyományos” szezonális influenza mutatóival hárítja a koronavírus súlyát, de ez nem állja meg a helyét.

Míg ugyanis a szezonális influenzát illetően ezer fertőzöttből egy veszi életét, addig az új koronavírus esetében a pillanatnyi halálozási arányszám a WHO szerint 2 és 4% közötti. A fertőzések jelentős része, több mint háromnegyede enyhe lefolyású, de hát sose lehet tudni, kinek a szervezete hogyan reagál rá.

A halálozási arányszám is változó, úgy területileg, mint a korcsoportot tekintve, de ez annak is betudható, hogy eleinte csak a fertőzések száma nő, majd később eljutunk egy olyan fázisba, mint ahol most vagyunk, hogy a fertőzések számának növekedése (Kínában pl.) már lassul, de a súlyos betegek között még nő a halálesetek száma.

Legyinthetnénk, ugye, ha megnézzük a 2003-as, nagyjából 8 hónapig tartó (a koronavírus egy korábbi törzse által okozott) SARS-járvány adatait, amely esetében gyakorlatilag 10-ből egy fertőzött meghalt, de ahhoz képest már jóval túlléptük abszolút értékben mind a fertőzöttek, mind a halálesetek számát.

Ugyancsak legyinthetnénk, ha ezt az egész hajcihőt 50 évesnél fiatalabbként követjük figyelemmel, ugyanis a halálozási arányszám ilyen korúak esetében valóban az influenzáéhoz közeli – 10 évnél fiatalabb elhunytról pedig e pillanatig nem tudnak. Az 50-es korosztály esetében 1,5% körüli, a 60-asoknál már 3,6%, míg a 70 felettiek esetében 8%, a 80 felettieknél pedig közel 15%.

Pánikra tehát semmi ok, de egyrészt félvállról fiatalként sem vehetjük a fertőzést, másrészt senki sem szeretné így (sem) elveszteni szüleit vagy nagyszüleit.

Orvosok, gyógyszerészek ajánlása szerint gyakoribb kézmosással és az alapvető higiéniai szabályok betartásával, az immunrendszerünk erősítésével  jócskán lecsökkenthetjük annak esélyét, hogy megfertőződünk, éppen ezért javallott a gyümölcsök-zöldségek fogyasztása, vagy egyéb, immunerősítő készítmények beszerzése.

Az az egy haszna biztosan megvan, hogy legalább a személyi higiéniára jobban odafigyelünk, ami viszont szellemileg az egészségtelen oldala mindennek, hogy néhányan mindenféle háttérhatalmat és a nyugdíjasok számának csökkentését vagy bármilyen, népirtásra való hajlam kiteljesedését sejtik emögött. De tényleg életszerű, hogy világviszonylatban (de akár csak a másfél milliárdos Kínában) pár ezer idős ember ilyen módon történő likvidálásának lenne ilyen irányú értelme? Na ne! Mossatok arcot is, ébresztő! 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább