Törődni kell a lelki egészségünkkel is, nem csak a testi épségünkkel és a külsőnkkel

PR-CIKK

A coach az egyén erőforrásait mozgósítva igyekszik utat mutatni, segíteni a fejlődésben. Szelle Elvíra, aki iskolapszichológusként is tevékenykedik, tavaly szeptembertől magánpraxisában coachinggal is foglalkozik.

Mi a foglalkozásod?

Iskolapszichológusként dolgozom két iskolában, emellett tavaly szeptemberben kezdtem meg magánpraxisomat mint szaktanácsadó és coach Dunaszerdahelyen. Előzőleg 14 évig egy állami pszichológiai tanácsadóban dolgoztam.

Mivel foglalkozol a magánpraxisodon belül?

Az egyszerűség kedvéért három pontban szoktam ezt összefoglalni: 1. Magánéleti vagy munkahelyi problémákkal, önfejlesztéssel. 2. Párkapcsolati problémákkal. 3. Családi, főleg nevelési és kapcsolati nehézségekkel szülők és gyermekek között.

Egyre elterjedtebb a coaching, mindemellett sokak számára még ismeretlen. Hogyan fogalmaznád meg, mi a coaching?

A coaching olyan beszélgetés, amely mintha hangosan gondolkodtatná az embert egy megoldanivaló helyzetéről.

Sokféle hasznos eredménye tud lenni: segít rendet rakni a gondolatok között, meghatározni az első lépést egy cél felé, új ötletet találni az ember saját gondolatai között, vagy fellelkesülni egy eddig halogatott terv valóra váltásához. A coach dolga, hogy abban segítse beszélgetőtársát, hogy a számára belsőleg is fontos tényezők szerint tudjon dönteni. Ez pedig hozzásegíti ahhoz, hogy elégedettebb legyen, vagy mélyebb értelmet nyerjen számára az, amit tesz.

Ami lényeges, hogy a coaching nem gyógyítani hivatott, nem terápia. Ilyen alapon mindenki számára alkalmas, aki alapossággal szeretné megoldani helyzeteit, vagy akinek fontos a mentálhigiénia. Ahogyan eljárunk pl. masszőrhöz, hogy testileg rendben tartsuk magunkat, hasonlóan a coaching egy kiváló eszköz arra, hogy törődjünk lelki egyensúlyunkkal.

Amit nagyon szeretek benne, hogy nagyon emberközeli. Azok, akik kipróbálták a coachingot, az egyik pozitívumaként gyakran említik, hogy jólesett beszélniük a fontos dolgaikról valakivel, aki valóban figyelt arra, amit mondanak.

Miért tartod hasznosnak a pszichológiát, illetve a pszichológiai szolgáltatások terjesztését?

Mert megkönnyíti az emberek életét. És szebbé tudja tenni.

Az anyagi dolgainkért sokat teszünk, ami fontos is. Az anyagi jólét szükséges, magam is annak tartom, viszont ugyanannyira fontos a belső jólét is, amivel nem nagyon tanítanak bennünket foglalkozni. Törődünk a testi épségünkkel, a külsőnkkel, de a lelki egészségünkkel nem nagyon. Azt gondolom, hogy a pszichológia, az önismeret, vagy akár a coaching e téren sokat tud nyújtani. Hasznos tudást, hogy hogyan alakíthatjuk mindennapi életünket minőségibbé. És hogyan lehetünk belsőleg is elégedettebbek. Például, hogy milyen módon dolgozzuk fel dühünket. Vagy hogyan alakítsunk ki jobb kapcsolatot gyermekeinkkel. Esetleg hogyan kezdjük el oldani konfliktusainkat a párunkkal a lehető legokosabban.

Örülnék, ha mifelénk is egyre többen tudnák, hogy pszichológushoz nem csak pszichés zavarokkal szoktak fordulni, hanem bárki, aki fejleszteni szeretné magát, és dolgozni szeretne saját magán és kapcsolatain.

Mit tartasz a legfontosabbnak a munkádban?

A diszkréciót. A helyiségem kiválasztásakor is ügyeltem arra, hogy diszkrét helyen legyen. És saját magam szakmai karbantartását.

Mit szeretsz leginkább a munkádban?

Az érzést, amikor segíteni tudok egy kliensemnek. Felemelő érzés, amikor tudom vagy látom, hogy valaki épp közelebb került ahhoz, hogy jobban érezze magát a bőrében, illetve helyzetében.

Bővebb infó:

 

elviraszelle.com

 

facebook.com/szelleelviraszaktanacsadas

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább