Te lehúzod magad után a vécét?

Nézegettem a minap egy okos kis videót arról, hogyan lehet a leghatékonyabb és nem mellesleg a legokosabb módon különféle műanyag hulladékokat újrahasznosítani. Nagyon inspirálónak találtam. De mégis mi kell ahhoz, hogy eljussunk A-ból B-be, hogy Bözsike ne a szemetesbe, hanem a polcra tegye a kiürült tejfölös poharat? Azt hiszem, hogy egyedül némi odafigyelés.

De talán ez is kevés. Mert aki eleve odafigyel, nem vesz műanyag csomagolású terméket, legalábbis olyat, melynél nem teljesen biztos annak újrahasznosíthatóságában. Inkább tovább pásztázza a netet, végigcaflat a tescós sorokon és addig próbálkozik, amíg meg nem leli a tökéletes körforgású láncot, melyben minden pozíciót ismer és meg van róla győződve, hogy a bezáruló kör utolsó pontja az újrahasznosítás. A papírt, a műanyagot feldolgozzák, a vasat beolvasztják, s a többi, keze alól kikerült haszontalan csomagolóanyagot mind valahogy felhasználják.

Tehát ha jól csináljuk mi is, nincs olyan újrahasznosítható szemetünk, ami felhalmozódna.

Ezért – kérdem én -, miért készítünk olyan útmutatókat, profi videókat, melyben a „hülyéknek” próbáljuk elmagyarázni, hogyan lehet a szemétből hasznos tárgyakat alkotni, amikor éppen ők azok, akik azonnal a kukába hajítják azt, ami már nem kell? Miért gondoljuk azt, hogy ezeket a képkockákat látva majd kitúrják az üres húsos műanyagot, hogy azt alaposan elmosogatva cicavirágot, lefestett bocikalapot készítenek, vagy akármit. Akármit, ami nem szemét, hanem újra használható.

Ha viszont nem nekik, akkor azoknak készülnek ezek a szösszenetek, akik eleve odafigyelnek. Akik maguk is „vadásznak” az értékesebb „szemétre”, mert pontosan tudják, hogy az nem szemét, hanem egy sokrétűen felhasználható valami.

Bárcsak annyi olyan ember lenne, aki odafigyel, mint ahány videó megjelent már a világhálón a szemét otthoni feldolgozásával kapcsolatban! Bárcsak ne lenne igazam, amikor ilyen pesszimista vagyok!

Bárcsak már végre ott tartanánk, hogy a saját szemetünk megfelelő és szakszerű eltakarítása olyan alapvető lenne, mint lehúzni magunk után a vécét. Mert ez kábé pont olyan.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább