Jogállamiság és a régió ereje – Interjú Cseh Péterrel

Az interjú egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

A korábbi évekkel ellentétben az idei választások után csökkent a járásunkból származó képviselők száma a szlovák parlamentben. A régiót a nemzeti tanácsban egyedüliként az OľaNO színeiben induló albári Cseh Péter képviseli, aki korábban keramikusként dolgozott. Vele beszélgettünk arról, milyen időszak várhat az országra és a régiónkra a járvány után.

Mennyire volt fontos a párton belül a magyarlakta régiók, így a Dunaszerdahelyi járásban elért eredmény? Tavaly a Csallóközi Vásáron a jelenlegi miniszterelnök is megjelent.

Fontos kiemelnem, hogy mi nem akartuk célzottan megszólítani a csallóközi magyar szavazókat. Matovič elnök úrral meg is voltunk egyezve, hogy a magyar közösségben nem fogunk erőteljes kampányt folytatni. Aki visszaemlékezik, minimálisan voltak jelen az óriásplakátok a régióban, mert nagyon fontos volt számunkra, hogy a Magyar Közösségi Összefogás bejusson a parlamentbe, mert egy kiváló koalíciós partnert láttunk bennük akkor és ma is. A pártelnök dunaszerdahelyi látogatásának oka az volt, hogy megegyezzünk az MKP-val a közös listán való indulásban. Tudjuk, hogy ez nem sikerült, de azzal is tisztában voltunk, a párt sok politikusa szeretetett volna a listánkon indulni, de sajnos az akkori MKP országos vezetőivel nem tudtunk leülnünk tárgyalni.

Ami a régiót illeti, nagyon fontos számunkra ez a vidék, én itt éltem le az életem, s azt szeretnénk, hogy fejlődjön a régió. A pártunk Nagyszombat megye szintjén is vezető szerepet tölt be, s látszik, hogy a Dunaszerdahelyi járás itt is kiemelt figyelmet kap, nem lesz ez másként az országos politika szintjén sem. A térségben ugyanis kiváló lehetőség rejlenek a mezőgazdaságban, de azt szeretnénk, ha a gazdaság mellett a kisebbségi jogok területén is fejlődni tudnánk.

A teljes interjú elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább