Számel Ottó: A kutyaházak mestere

Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2020/07. számában.

Hitted volna, hogy egy kutyaház kialakításánál fontos a kutya személyisége is? Számel Ottót kérdeztük erről, aki sok-sok ideje készít kisházakat, melyek tökéletes búvóhelynek, különleges otthonnak bizonyulnak a bundás kiskedvenceink számára.

Mióta foglalkozol kutyaólak, kutyaházak készítésével?

Én magam inkább kutyaházaknak mondanám őket. Pontosan 23 éve foglalkozunk vele, folyamatosan tökéletesítve a gyártását, úgyhogy ezért is inkább kutyaházak és nem csak ólak.

Miért pont kutyaházakkal foglalkoztok?

Korábban lambériagyártással foglalkoztunk, amikor pár vevőnk megkérdezte, hogy nem lehetne-e esetleg maradék, hulladék anyagokból kutyusoknak valamilyen házat összeütni. Szóval lényegében a vásárlóink igényei szerint alakultunk mi is.

Neves kutyatenyésztőket kérdeztünk a méretekről, formákról, anyagokról, amiket mindenképpen szerettünk volna figyelembe venni a házak készítésekor.

Milyen alapanyagokból dolgoztok?

Tulajdonképpen erdei és borovi fenyővel dolgozunk. Magát a rámát is szárított, gyalult anyagból, fenyőből készítjük. Kizárólag csak ezt használjuk, a préselt, ragasztott anyagok szóba sem jöhetnek, ugyanis – állatorvosok véleménye szerint is – károsak lehetnek. Szálkásodnak, kártyásodnak és idővel a ragasztót is kiengedik magukból, aminek a belégzése ugyancsak káros. A tetőszerkezet kanadai bitumen zsindellyel készül, illetve hőfüggönyt használunk még, melyet a bejáratra illesztünk, hogy ne menjen be a hideg, ne essen be az eső, a hó.

Szigeteltek is ezek a házak?

Nagy dilemma volt a szigetelés még úgy 20 évvel ezelőtt, akkor talán 10 házból 1-et szigeteltünk, ma már 100-ból, ha egyet nem szigetelünk, az összes többit igen. Szerencsére eljutott az emberiség oda, hogy megértsék, a kutyák is érző lelkek, ők is tudnak fázni, nekik is melegük van. Polisztirénnel (hungarocellel) végezzük magát a szigetelést, ami 4 cm-es és két lambéria lap közé kerül, ez összesen minimum 7,5 centit tesz ki a ház minden egyes falán, ami több mint elegendő. De vannak ennél vastagabb konstrukcióink is.

Ha ilyen körültekintőek vagytok a gyártásban, akkor valóban jól ismerheted a kutyákat. Így van?

Annyira nem ismerem a kutyákat, de a vevők és a kutyatenyésztők által elmeséltek, igényeik alapján állítjuk össze a házat.

Ami még nagyon fontos és kevesen veszik figyelembe: a kutya személyisége.

Hogy például inkább lustálkodik és egész nap heverészik, vagy éppen kifejezetten figyel és lelkiismeretesen őrzi a házat. Ezek alapján adunk tanácsot a gazdiknak is, ha hozzánk jönnek. Ha mindent összeszámolunk, az összes típusú házat és extra szolgáltatást, akkor 348 fajta kutyaházat építünk. 7-8 alaptípussal dolgozunk, ezek különféle variációi adják ki ezt a számot.

Mik a terveitek a jövőt tekintve?

Kutyabarátként elsősorban az a célunk, hogy minden kutyusnak legyen egy otthona. Egy kis saját territóriuma, ahol el tud bújni a világ zaja elől, ugyanúgy, ahogy az ember is. Másodsorban pedig az, hogy képesek legyünk technikailag is fejlődni, folyamatosan tökéletesíteni a házakat, esetleg még több kiegészítővel ellátni, ami még jobban megfelel a kutyusok igényeinek.

Hol érhetünk el benneteket, ha mi is egy ilyen remek házat keresünk?

A Facebookon megtalálnak Oto Szamel név alatt, de a neten is elérhetőek vagyunk. (web: www.szamel.sk / email: info@szamel.sk)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább