Beszélgetős társasjátékok

ÖtletGazda

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/07. számában.

Az esős napokon vagy hosszú estéken, mikor már az összes netflixes sorozatot végignéztük, kellemes kikapcsolódást nyújthat egy jól megválasztott társasjáték. Az e havi ÖtletGazdában három olyan játékot mutatok be nektek, amelyektől távol áll a sakkpartikra jellemző hosszas, csendes morfondírozás vagy a stratégiai játékok egymás elleni gonoszkodása, ellenben barátságos, kommunikatív és nyitott légkört teremtenek.

KANAGAWA (játékosszám: 2-4, időtartam: kb. 45 perc)

Ezzel a szemet gyönyörködtető játékkal a 19. századi Japánba repülhetünk vissza, ahol Kanagawa városában Hokusai mester nyitott festőiskolát. A játékosok, azaz jelen esetben a festőtanoncok feladata létrehozni életük legnagyobb festményét, amely minél gazdagabb motívumokban – ezekért fordulónként pontokat és egyéb előnyöket kapnak. Öröm kézbe venni a fautánzatú elemeket, kiteríteni a festménykártyákat, amelyek véletlenszerű kiosztásukból adódóan mindig más-más játékmenetet tesznek lehetővé. Az alapjáték mellé kiegészítőt is lehet vásárolni, amely további lapokkal és motívumokkal gazdagítja a festegetést. A lépéseket megbeszélhetjük a játékostársakkal, mégsem hajlik ellenségesbe a hangulat, ehelyett mindenkit magába szippant a művészettel átitatott zen varázslat.

A TILTOTT SIVATAG (játékosszám: 2-5, időtartam: kb. 45 perc)

Kooperatív társasjáték lévén a csapattársaknak össze kell dolgozniuk a győzelem érdekében. A játék története szerint egy csapat kalandor lezuhant a sivatagban, ahol folyamatosak a homokviharok és az ivóvíz is fokozatosan fogy. Egy ilyen szélsőséges környezetben kell megtalálni a legendás éghajó darabjait, lapkáról-lapkára lépkedve, amely segítségével a játékosok megmenekülhetnek szorult helyzetükből. Ha időközben túl erős lesz a homokvihar, vagy valakinek elfogy a vize, akkor mindenki veszít. A lépéseink okos megválasztása, a megszerezhető felszerelések ésszerű használata és a feladat megoldása komoly csapatmunkát igényel – ha pedig a nehézségek ellenére sikerül a végén győzni, az egy óriási, közös öröm.

FEKETE TÖRTÉNETEK (játékosszám: 2+, időtartam: 2 – 2222 perc)

Nyomozó szerepben próbálhatjuk ki magunkat ebben a felnőttek számára készített kártyajátékban. Az összesen ötven fekete történethez, bűntényhez, balesethez mindig csak egy segédmondatot kapunk, ez alapján kell kiderítenünk, hogy milyen körülmények álltak az eset hátterében. Aki szereti a krimik rejtélyes hangulatát, elemében lesz a játék közben, ugyanis a „mesélő“ csak rövid válaszokat adhat a feltevésekre, közvetlen módon nem segítheti a felderítést. A történetek mindegyikében van legalább egy olyan érdekes körülmény vagy csavar, amit nem lesz egyszerű kitalálni. A játék többféle tematikus változatban kapható – és bár én csak az alapjátékot próbáltam ki, a többi pakli is jó szórakozással kecsegtet. Partijátékként is kiválóan megállja a helyét, az oldott hangulat garantált.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább