Erős akarattal, nyitott szívvel – Interjú Szarka Mártival

Én-Idő

Az interjú megjelent a Klikk Out 2020/08. számában.

Szarka Márti a mátyusföldi Királyrévből származik, viszont évek óta külföldön él és dolgozik személyi edzőként. A világ számos gyönyörű helyén megfordult már, jelenleg Londonban él. Az alábbiakban vele beszélgettem – életútról, tapasztalatokról, spiritualitásról, jövőképről.

Emlékszem, hogy ugyanoda jártunk középiskolába, azóta nagyot fordult veled a világ. Mikor döntötted el, hogy külföldön próbálsz szerencsét?

Talán tizenöt éves lehettem, amikor egy napilapban Londonról láttam képeket – azonnal úgy éreztem, hogy ott a helyem. Biztos voltam benne, hogy ez az én utam és mindent meg is tettem azért, hogy kiköltözhessek.

Mennyire volt nehéz számodra a kezdet egy idegen országban?

Eleinte hihetetlenül nehéz volt, hiszen alig beszéltem a nyelvet. Voltak olyan időszakok, amikor hétről hétre éltem, mert alig tudtam megélni abból a pénzből, amit akkoriban kerestem.

Nyelvtudás és munkatapasztalat hiányában nem volt túl sok lehetőségem érvényesülni, de tudtam, hogy át kell küzdenem magam a kezdeti nehézségeken. Hittem abban, hogy idővel minden jobbra fordul.

Mik voltak az egyes állomások, ahol rövidebb-hosszabb ideig éltél már?

Hét évig éltem Londonban, majd Ausztráliába, Sydney-be költöztem egyéves vízummal, amit sikerült meghosszabbítanom. Végülis tizenhat hónapot töltöttem Ausztráliában, illetve ebből két hónapot Hawaiion. Sajnos ott az amerikai vízumommal csak három hónapot maradhattam volna, de mindenképp szeretnék visszamenni. Hawaii egy csodálatosan szép hely, nagyon visszahúz a szívem oda…

Hogyan lehet leküzdeni a család és a barátok hiányát hosszú távon? Sikerült kint is mélyebb kapcsolatokat kiépítened?

Én abban hiszek, hogyha valaki fontos számunkra és elég erős a kötelék, akkor bármilyen távol is legyünk, lélekben mindig együtt vagyunk. Azok a barátságok, amik a távolság hatására megszakadnak, talán sosem voltak igaziak.

Hihetetlenül hálás vagyok mindazokért, akik mellettem maradtak, támogatnak, és azokért is, akiket az utaim során ismertem meg és azóta különleges helyet foglalnak el a szívemben.

A külföldi karriered szorosan összefügg azzal, hogy személyi edzőként dolgozol. Kérlek, mesélj az olvasóinknak kicsit arról, hogy mi indított el téged a sport és az egészséges életmód útján!

Mindig is aktív gyerek voltam, imádtam sportolni. Igaz, hogy néha ellógtam a sulit, de a tesiórára akkor is bementem, szívesen fociztam, úsztam.

Viszont amikor Londonba költöztem, felszaladt rám jó pár kiló, ami már az önbizalmamra is negatívan hatott. Változtatni akartam, hiszen az aktív és energikus lényem nem volt összhangban azzal, amit a tükörben láttam.

Több évnyi önfejlesztés, böngészés és olvasás után úgy éreztem, hogy ha el akarom érni a célomat, akkor olyan környezetben kell lennem, ami ezt lehetővé teszi. Miért ne lehetne a szenvedélyem a munkám?!

Elvégeztem egy tanfolyamot, majd nyolc hónap elteltével már egy testépítő verseny színpadán álltam, fitnesz bikini kategóriában. A kurzus befejezése óta edzőként dolgozom, ennek immár öt éve.

Úgy tudom, hogy nemrég YouTube-csatornát is indítottál. Mi a célod azzal, hogy ilyen formában is jelen vagy a közösségi médiában?  

Úgy gondolom, hajlamosak vagyunk a külsőségekre és anyagiakra fókuszálni, míg a lelkünkre nem fordítunk elég időt. Ezért a test-lélek-szellem hármas egységéből kiindulva mindhárom témában szeretnék videókat készíteni. Az edzésvideók mellett lesznek spirituális jellegű tartalmak is, amik segíthetnek abban, hogyan változtassunk az életünkön, gondolkodásmódunkon, és hogyan érhetjük el a céljainkat. Úgy vélem, hogy a saját tapasztalataim révén hiteles módon tudok szólni a nézőkhöz.

A Youtube-csatornám a MartuskaMpwr kulcsszó alapján található meg – ezúton is szeretettel ajánlom az olvasóknak! 🙂

Mi a legfontosabb dolog, amit a sport megtanított neked és ami talán az olvasóinkat is motiválhatja arra, hogy ők is elkezdjenek mozogni?

A testedzés önfegyelemre, türelemre, kitartásra és küzdelemre tanít. Ha rendszeresen mozgunk, és megfelelő étrendet alakítunk ki magunknak, akkor nemcsak a külsőnk változik pozitív irányba, de az általános egészségünk is.

Hogyan látod magad, mondjuk, öt év múlva? Ezen a területen szeretnél továbbra is működni?

Általában évről-évre tervezek, hónapokra lebontva. Szeretnék egy olyan vállalkozást kiépíteni, amely helyfüggetlen és lehetővé teszi, hogy párhuzamosan utazzam és dolgozzam. Küldetésemnek tartom, hogy hozzájáruljak az emberiség szebb és fenntarthatóbb jövőjének építéséhez.

Emellett igyekszem minél több időt fordítani önfejlesztésre: tanulok, olvasok, képzem magam – tehát a céljaim és a vágyaim is folyamatosan változnak. Egy dolog azonban egészen biztos: mindig a szívemre hallgatok és nyitott maradok az újra!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább