ANKÉT: Hogyan vészeli át a hőséget, a változékony időjárást? Válaszadók: Rajkovics Haizok Melinda, Szlávik Zsuzsanna, László Zoltán

Az állandóan változó időjárás szinte mindenkit megvisel, így a kisgyermekek sem jelentenek ez alól kivételt. Van, aki könnyebben viseli az olykor egészen szélsőséges hőmérsékletet, de olyan is akad, aki nem találja ilyenkor a helyét. E heti ankétunkban Rajkovics Haizok Melindát arról kérdeztük, hogyan éli meg a mindennapokat pocakjában a kisbabájával, míg Szlávik Zsuzsanna és László Zoltán azt mesélte el nekünk, miként viselhető el a helyzet kisgyermekkel.

Rajkovics Haizok Melinda (34),
anyasági szabadság

A nyári nagy meleg és a változékony időjárás eddig sem volt a barátom, de most, hogy egy új életet hordok a szívem alatt, talán még inkább megvisel. Kerülöm ezért azokat az órákat, amikor a legmelegebb van odakint, illetve próbálok árnyékos helyet találni, ha útra kell kelnem.

Így az utolsó hetekben jobban felfrissít egy hirtelen jött eső vagy zápor, de azt hiszem, ilyenkor a legnagyobb áldás az odahaza felszerelt klíma, ami igencsak megkönnyíti egy kismama perceit, persze kellő odafigyeléssel használva azt.

Egy hűsítő limonádé is enyhít az érzésen, na meg a többszöri zuhanyzás. Így próbálom ezeket az igencsak változékony napokat átvészelni.


Szlávik Zsuzsanna (30),
főállású édesanya

Mindig az volt a vágyam, hogy a kis lurkónk tavasszal vagy nyáron érkezzen a családba. Hogy miért? Úgy gondoltam, hogy így kisebb az esély a megfázásra, hisz az időjárásból kifolyólag ilyenkor sokkal kevesebb a megbetegedés, lenge ruhákban élvezhetjük a napocska melegét. Mintha az égiek meghallgatták volna a vágyam: áprilisban megérkezett Liza, aki azóta is bearanyozza a mindennapjainkat.

Ahogy megérkezett a nyár, úgy mi is egyre bátrabban bántunk a szebbnél szebb ruhadarabokkal. Kezdetben mindig alaposan felöltöztettem, néha talán túlságosan is J, de mára már megtanultam, hogy csak annyi ruha szükséges rá, amennyiben én magam is jól érzem magam.

A nyarat nagy részben itthon, a hűvös házban, könnyed ruhában töltjük. A napi sétákat kora délelőttre, illetve hat óra utánra időzítjük.  Ha csavarogni támad kedvünk, akkor a kocsival mindig igyekszem árnyékos helyre parkolni, amennyiben pedig ez nem adatik meg, akkor indulás előtt gondosan átszellőztetem az autót, nehogy fennálljon a túlhevülés veszélye.

Figyelek a megfelelő folyadékfogyasztásra is, bár megjegyzem, ebben nagy szerencsénk van, mert a kislányom bármennyi vizet képes meginni. Mi, személy szerint élvezzük az idei nyarat.


László Zoltán (35),
pedagógus

A pedagógusi munkámból adódóan lehetőségem van rá, hogy a nyár jelentős részét otthon töltsem a menyasszonyommal és az alig egyéves kislányommal. A legnagyobb hőség közepette mindig úgy alakítjuk a napirendünket, hogy a reggeli-délelőtti órákban jussunk ki a még viszonylag friss levegőre.

Sajnos a kora esti órák már nem nyújtanak felfrissülést. Mivel társasházban lakunk, gyakran látogatott helyszín a mellettünk található játszótér és a termálfürdő környéke.

A déli és a kora délutáni időszakot nevezzük a nyugalom óráinak, ekkor élvezzük a hűvös lakás minden előnyét. Hosszabb kiránduláshoz idén még túl kicsinek tartottuk a kislányunkat, így ebben az évben maradt a kismedencés pancsolás a nagyszülőknél, valamint egy-egy nap erejéig kiruccantunk a Balaton partjára.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább