Két időutazós sorozat, levélhullás mellé

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/09. számában.

Az őszi napok közeledtével az ember újra késztetést érez arra, hogy egy puha pokrócba burkolózva, pattogatott kukoricát eszegetve egy új sorozatnak és a fantázia világának szentelje a szürkés esték óráit. Szerencsére új filmből és sorozatból is széles választék kínálkozik az idei évre, ezért a bőség zavarával küzdve válogathatunk, a két legnagyobb online videotéka kínálatából. Az alábbiakban két olyan sorozatot szeretnék nektek ajánlani, amelyek láttán garantáltan magatokba szív titeket is a nézői élmény – ja, és a megtekintésükkel egy ingyenes időutazásban is részed lehet!

Nagy Katalin – A kezdetek (The Great) – HBO GO

Az első részt látva felhúztam a szemöldököm – ugyan, miképp lesz majd érdekes számomra egy kosztümös, történelmi sorozat? A fűzős ruhák és bongyor parókák világát azonban itt nem kell túl komolyan venni – mivel a 18. századi Oroszország milliőjét a komikum és a szatíra oldaláról ábrázolják a készítők. A képkockák tobzódnak váratlan történésekben, olykor meghökkent, máskor megnevettet a Tony McNamara által rendezett, részletekbe menően korhű sorozat. Katalin (Elle Fanning) a kezdetekben gyermekien naiv jegyesként lép be Péter cár udvarába, hogy később határozott cárevnaként küzdjön a felvilágosult eszmék elterjedéséért. Hitvese, Péter (Nicholas Hoult) bipoláris, kegyetlen, nárcisztikus jelleme is remekül „átjön“ a képernyőn keresztül, folyamatosan küzd azért, hogy dicsőséges apja örökségét továbbvigye (vajmi kevés sikerrel). A mellékszereplők is bőven tartogatnak izgalmas titkokat, amelyeket, mint egy nagy doboz orosz csokoládét, egyenként bonthatunk ki a nagyjából egyórás epizódok során. Pofátlan, autentikus és rendkívül szórakoztató az összhatás!

Sötétség (Dark), 3. évad – Netflix

Na jó, a Dark egyáltalán nem új sorozat, hiszen 2017 óta már a harmadik, s egyben utolsó évadát tapossa. Az alapsztori az időutazás, az egyéni döntések globális jelentősége, az eleve elrendeltetés, a sors megváltoztatása és a beteljesedés lehetőségének témaköreit járja körül. Mostanára több lett, mint egy időutazós sci-fi, karakterei a harmadik évadra annyi újrajátszást éltek már meg, mint gyermekkorunk imádott magnókazettái. Elismerem, hogy az idő állandó ugráltatása miatt, mostanára borzasztó nehéz követni azt, hogy ki, aktuálisan melyik korban van, hol tart a jellemfejlődése és milyen feladatokkal küzd éppen. Martha és Jonas vállán nyugszik a világ megmentése, így minden eddiginél izgalmasabb kalandokat élhet át az, aki a harmadik évadra is kitart a sorozat mellett. Baran bo Odar és Jantje Friese alkotói párosa végérvényesen felrajzolta a Netflix térképére Németországot a nagyszabású művel – s mivel minden elemében német a sorozat, javaslom, hogy eredeti nyelven nézzétek. Könnyű darabnak semmiképpen nem nevezném, speciális lelkiállapotot és figyelmet igényel – viszont ha érdekel, hogy mit rejt a sötétség, semmiképpen ne hagyd ki!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább