XIV. Kasztrol Feszt

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/10. számában.

„Esik eső, szép csendesen csepereg”, kezdhetném így is a nótámat, ám sajnos az ősz derekán az esős napok nagyon is valósak. Kicsit még visszanyúlnék a nyár melegébe, hadd ne rázzon a hideg, hiszen Kolonban (Nyitrai járás) egy gyönyörű szép nyár végi napon rendezték meg a tizennegyedik Kasztrol Feszt gasztronómiai rendezvényt, amely színvonalával évente biztos pontot jelent a naptáramban, így a részvételem a szemet gyönyörködtető csitári hegyek alatt megbúvó, többségében magyarok lakta faluban szinte biztosra vehető. Nem volt ez másképp idén sem…

A főzőverseny története már tizennégy éve elkezdődött, mikor is Haulik Zoltán, újvári szakácsmester és Balkó Róbert, Kolon polgármestere gondolt egy szépet, és útjára indította ezt a csodás rendezvényt. Ezidáig a csapatok részvétele többnyire meghaladta a harmincas létszámot, a látogatottság is több mint ezer főre rúgott, ám idén jócskán alatta maradt. A rendezvény színvonala ennek ellenére nem esett, hiszen további programokkal és vetélkedőkkel próbálták a szervezők színesíteni ezt a csodás napot, így a bográcsozás mellett egy valódi családi nap valósult meg sporteseményekkel, koncertekkel és vetélkedőkkel. Sajnos nem csak ez a rendezvény, de sok más „összeröffenés” is a COVID-járvány martalékává vált az idei évben… Mindezek ellenére az idei Kasztrol Feszt is nagyon impozánsra sikeredett, és szinte biztosra vehető a rendezvény jövőbeni folytatása. Akkor hogy is zajlott ez a nap?

Csapatunk, a Betyártanya (jómagam – Mundi Jóska, Kovácsi Gyula, Jamrich Márió) kétfajta „kanalas” étellel készültünk a versenyre. Füstölt csülkös babgulyást  és körmös pacalpörköltöt készítettünk szinte az egész falunak.

Mivel főztünkkel kínálta meg a polgármester úr a meghívott vendégeit, így kissé nagyobb bográcsban készítettük a „mélytányérba valót”. A rendezvény délelőtt tíz órától vette kezdetét, így a csapatok szinte egyidőben gyújtották meg a tűzifát a bográcsuk alatt. Az alacsonyabb csapatlészámot úgy ellensúlyozták a szervezők, hogy többfajta ételt is elkészíthettek a bográcsmesterek, így a végére harmincegy fajta étel készült, amelyet a szakmai zsűri kora délután, közel egyórás tanakodás után bírált el. Felsorolni az összes étket talán még számomra is hatalmas kihívás lenne, ám azért pár fogásra még jól emlékszem.

Így megemlítem a hétfajta gombából készített gombapaprikást, a szép számban megjelent mindenféle különleges pacalt, a vadhúsból készült pörköltet, illetve grillezett ételkülönlegességeket, valamint a krumplis tócsnit, palacsintát… És még folytathatnám egy jó ideig… 🙂

A rendezvényen belül sor került a Vinum de Colon bortársulat borkóstolójára is, mielőtt a borok megméretettésre kerültek a helyi kultúrházban megrendezett versenyen. A legszebb borokat természetesen oklevéllel és egyéb díjakkal jutalmazták. A rendezvény ezen része hasonlóan zajlott, mint egy hagyományos borkóstoló, így a borjegyek megvásárlása után kóstoló poharat kapott a kedves vendég, és már lapozgathatta is az alkalomra készített borfüzetet, egyben kedvére kóstolhatta az általa kiválasztott mintákat.

Kolon race junior egyfajta terepen és akadálypályán zajló futóverseny volt, amelyet kizárólag gyermekeknek és a fiatalabb korosztálynak szerveztek. Amolyan koloni spartan race, ami a résztvevők létszámából adódóan már az elején hatalmas sikerre volt ítélve. Ez a szemet gyönyörködtető Bóros rendezvényhelyszínén zajlott le, akárcsak a helyi iskolások és óvodások fellépése is.

Ahogy közeledett a napnyugta, a gyermekricsajt felváltották a koloni Bonpari zenekar örökzöld slágerei, amellyel egészen késő estig szórakoztatták a jelenlévő vendégeket.

A végére hagytam a csattanóst, hiszen a harmincegy ételmintából – nagyon szoros küzdelemben az első helyezettel – az általunk készített pacalpörkölt a második helyet nyerte el.

Ezúton is gratulálok a nyerteseknek, a Koloni Csibészek bandájának az első helyezésért, egyben a tizedik évfordulójukhoz, és számon kérve ígéretüket mindenképp élni fogok a felkínált lehetőséggel, így már most kikiálthatom, hogy a Koloni csibészek részt vesznek a jövő évi Nemeshodosi Nagy Lakomán, ennek értelmében hatalmas „csibészségek“ várhatóak az egyik udvarban… 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább