9 éves a Klikk Out, kukkantsd meg, mivel jövünk!

Címlapkép: Gocoň László

Eljött az idei brutális év utolsó előtti hónapja, mi pedig ilyenkor rendszerint ünneplünk. Kilenc éve lapozhatjátok a Klikk Outot, kilenc éve igyekszünk hónapról hónapra egy széleskörű olvasótábort megszólítani olyan tartalmakkal, amelyekben nincs bulvár, nincs krimi és nincs politika (a fizetett PR-cikkeket természetesen nem számoljuk ide), a legnagyobb öröm pedig számunkra az, hogy velünk voltatok és reményeink szerint velünk tartotok a következő években is. 

Lapozzunk!

EDITORIAL


Meseország már igazán lehetne mindenkié

 

„Nos, bármely politikus tetteit fölösleges is minősíteni, és különösen nem szabad Szentírásként, életviteli sorvezetőként tekinteni rá, de ennyit a politikáról. Legyen az ember konzervatív vagy liberális, illetve a két irányt különböző mértékben ötvöző szülő, bizonyára jó embert szeretne nevelni a gyermekéből, és nem olyant, aki másokat bánt vagy kirekeszt.”

Szerző: Szilvási Tibor / Borító: Gocoň László

AUTÓ


Jeep Renegade 4xe

 

„Négykerék-meghajtás, amiből az első kettőt egy 130 vagy 180 lóerős turbós benzinmotor hajtja. Erre segít rá még 60 lóerővel az elektromos erőforrás a hátsó kerekeken keresztül, ami így együtt már elég vadul tud húzni.”

Szerző és fotók: Ugróczky István

INTERJÚ TAKÁCS GERGELY KUTATÓPROFESSZORRAL


A gondolkodó gépek dunaszerdahelyi professzora

 

Takács Gergely a Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kara Automatizációs, Méréstechnika és Alkalmazott Informatika Intézetének kutatóprofesszora, aki 2014-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díját, idén júliusban pedig Zuzana Čaputová köztársasági elnök professzorrá nevezte ki. Az ide vezető útjáról és munkájáról beszélgettünk.

Szerző: Szilvási Tibor / Fotó: Ugróczky István

KÜLÖNVÉLEMÉNY


Az irgalom angyala (?) – Ratched (sorozatkritika)

„Ami már az első képkockák során is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az alapkaraktereken kívül a sorozat látszólag semmiben sem hasonlít az 1975-ben forgatott fekete-fehér filmhez. A páratlan képminőség, a színek vibrálása, élénksége és a kompozíciók szépsége szinte simogatja a szemet – látni lehet, hogy ebbe rengeteg munkát fektettek az alkotók.”

Szerző: Këri

SZIGET, AHOL ÉLÜNK


Sárkányeregetés Csölösztőnél

 

A színekben és izgalmakban gazdag ősz, szeles időjárásával szinte kínálja magát a sárkányeregetés szerelmeseinek. Gyermekkorunkban nem kellett messzire mennünk, hogy megtaláljuk az első arra alkalmas helyet, ahol szélnek ereszthettük házilag készített sárkánymadarainkat, és alaposan megdolgozhattunk azért, hogy azt odafent tartsuk.

Szerző: Klikk Out (PR)

GASZTROBETYÁR


Karanténban a gasztronómia

 

„Véleményem szerint elsősorban azok az éttermek fogják bedobni a törülközőt, ahol a tulaj pénzügyi befektetőként tekint az éttermére, hiszen megvan az elképzelése a „számokról”, és amennyiben a számok romlandó tendenciát vagy egyéb problémás ingadozásokat okoznak, egy-kettő felhagy a vállalkozással, és más irányba tereli az energiáját. Úgy gondolom, hogy a túlélők azok lesznek, kik családként, szívvel-lélekkel együttműködnek a csapatukkal, amelyet hatalmas becsben tartanak, és persze van némi megtakarított anyagi tartalékuk is.”

Szerző: Mundi Józsi / Fotó: Fehér József

JEGYZET


Katonaéveim – 15 nap otthon

 

„Papának a katonaságon elkövetett „rémtetteink” felét sem meséltem el, de úgy finoman a tudtára adtam, hogy nem egy cserkésztáborban szolgálok. Elmeséltem neki a kazahsztáni élményeimet az oroszokkal, mire ő a háború utáni orosz fogság időszakát elevenítette fel. Némi különbség azért adódott a kettő között.”

Szerző: Szigeti Attila

SÁRKÁNY ELLEN SÁRKÁNYFŰ


A kézmosás rövid története

 

„Hogy tesztelje feltevését, Semmelweis új gyakorlatot vezetett be: az orvosoknak előírta, hogy a boncterem látogatása után, valamint a páciensek vizsgálata előtt klórmész-oldattal mossanak alaposan kezet. Noha a baktériumokról nem volt tudomása, erre esett a választása, mert ez semlegesítette leghatékonyabban a hullaszagot, így feltételezte, hogy segít a szennyezés megelőzésében is. Hamarosan az orvosi eszközöket is ezzel tisztították használat előtt és után, az eredmény pedig magáért beszélt. Szinte azonnal töredékére esett a gyermekágyi láz előfordulása a közkórházban.”

Szerző: Sipos Janka

SPEKTRUM


Az internetes nyereményjátékok buktatói

 

„Napjainkra a nyereményjátékok zöme a közösségi háló felületein zajlik. Ahányszor megnyitom a Facebookot vagy az Instagramot, garantáltan szembejön egy újabb lehetőség. A cégek meglátták a reklámozásnak ezen relatíve olcsó és kattintásgyarapító módját, amely mint tudjuk, az internet világában, hamar pénzre váltható. Jómagam is többször váltam már fesztiváljegyek, kozmetikumok, cipők, bútorok, drága kezelések birtokosává – viszont közben megismertem ennek az üzletágnak a kevésbé szép arcát is.”

Szerző: Këri

BABA-MAMA


„A legfontosabb szempont a kényelem” – beszélgetés a Mágika babaruházat megálmodójával

„Mikor elkezdtem a kurzust, még nem volt számomra nyilvánvaló, hogy csak babaruhákat fogok készíteni. Az elején magamnak nem nagyon varrtam, mivel akkor már várandós voltam a fiammal. Hétről hétre nőtt a pocakom, nem volt érdemes, főleg télen. Nyárra viszont pár ruhadarabot készítettem magamnak, de nem leltem benne akkora örömöt, mint a gyerekek mini ruháiban. Viszont a fejemben sorra jöttek az ötletek az anya-lánya szettekre, csak hiányzott az idő a megvalósításhoz. A tél közeledtével elgondolkoztam, hogy készítek a gyerekeknek téli sapkákat, magamnak fejpántot a hideg ellen. A férjem viszont kikérte magának, hogy ha van mindenkinek a családban, neki is csináljak már egy sapkát. Így lett egy egész családi kollekciónk.”

Szerző: Štefkovič Patasi Ági

HAVI KREATÍV


Moncsi’s Wonder gyantaékszerei

 

„Az ékszereket több rétegben öntöm, ez általában három napig tart, mivel a gyanta kötési ideje 24 óra. Miután kiveszem a formából, alaposan lecsiszolom és polírozom, hogy ne irritálja a bőrt, ha hozzáér. Ezután egy átmenetet készítek, amibe vagy karikát, vagy kapcsot teszek, és láncra vagy fekete szaténra rakom. Attól függ, hogy mi illik éppen hozzá.”

Szerző: Kürthy Judit

HÓNAP NŐJE


NAGY SOFIA

 

Mesélted, hogy régebben már kipróbáltad magad a modellpályán. Hány évesen cseppentél bele ebbe a világba?

Legelőször Budapesten kezdtem el a modell-kedést, egy szépségversenyen első helyezett lettem. Az elején jól indult minden, a H&M divatmárka bemutatóin és fotózásokon vehettem részt.

Kérdez: Kurucz Klaudia / Fotók: Szabó Péter Pál

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább