Milyen lesz a karácsonyi lockdown?

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Az idei karácsonyi ünnepek alatt elkerülhetetlen a lockdown. Mint ismeretes, az újabb szigorításokat még a szerdai válságstáb utáni sajtótájékoztatón jelentették be. Ám nézzünk a részleteket!

Mikor lesznek nyitva az iskolák?

December 21-től legalább három hétre minden iskola és óvoda bezár. Az iskolakezés dátuma (a legutóbbi rendelkezések szerint) január 11-lesz, de ezt az információt még pontosítja a kormány. Az iskolák a jelzőlámparendszer alapján működnek majd, az egészségügyi minisztérium szerint amelyik iskola megfelel a kritériumoknak, abban nem kell minden gyereket leteszteltetni, csak az alkalmazottakat.

A karácsonyi ajándékok beszerzését az utolsó napokra hagytam. Lesz lehetőségem bevásárolni közvetlenül az ünnepek előtt?

December 21-től bezárnak az áruházak és csak a legszükségesebb árucikkeket forgalmazó üzletek lesznek nyitva, tehát csak az élelmiszerüzletek, a drogériák, gyógyszertárak, és a kisállatkereskedések. A higiénikusok korlátozni akarják az árukínálatokat is, hogy például ne lehessen az élelmiszerárukon kívül mást is eladni. Erről a Közegészségügyi Hivatal részletesebb információt tesz majd közzé.

A szomszédos országokból meglátogathatnak minket a rokonok?

Ha a határokon nem lesznek további szigorítások, akkor igen, de csak negatív koronavírus-teszttel – amely nem régebbi 72 óránál – lehet átlépni a határt.

Mi a helyzet a színházakkal, megszűnnek az előadások?

Nem. A színházak és a mozik esetében a szabályok továbbra is érvényben maradnak, miszerint a nézők száma korlátozott, és csak minden második helyet lehet elfoglalni az előadóteremben. Továbbra is kötelező a szájmaszk viselete. Ételt és italt fogyasztani továbbra is tilos a termekben.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n vagy a Ma7.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább