Kutatás a szlovákiai magyar civil szféráról | Lelkes Gábor

Lelkes Gábor, Dunaszerdahelyen élő közgazdász és társadalomkutató, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 2020-ban egy kutatást valósított meg „A szlovákiai magyar civil szervezetek tevékenysége és azok identitásban betöltött szerepe” címmel, amelyben vizsgálta a szlovákiai magyar civil szervezetek tevékenységét és azok identitásban betöltött szerepét.

A kutatás eredményeiről 2020. december 30-án sajtótájékoztatóra került sor Dunaszerdahelyen, ahol Lelkes Gábor elmondta, hogy a kutatási programban összesen 100 kérdőív adatait összegezték, valamint 20 mélyinterjú született, mely inputok alapján elkészült egy nagyobb terjedelmű tanulmány, valamint létrejött egy szlovákiai magyar civil szervezeti adatbázis.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy sikerült teljesíteni a kutatás alap célkitűzését: aktuális képet alkotni a szlovákiai magyar civil szektorról, arról, hogy milyen feladatok és kihívások előtt állnak a civil szervezetek, amelyek a kisebbségi társadalom nagyon fontos építő kövei.

Örömmel könyvelhető el, hogy a szlovákiai magyar civil szervezetek száma dinamikusan nőtt az elmúlt 10 évben, s a korábban jellemző kulturális és oktatási szerepkörök mellett számos új területen tevékenykednek a szlovákiai magyarok, az ország számos településén már szociális, környezetvédelmi és régiófejlesztési célok is végett is összefognak civil szervezeti formában. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy elkövetkező 3 hónapban kiemelten fontos szerep hárul majd a kisebbségi civil szervezetekre a 2021. évi népszámlálással kapcsolatosan: bekapcsolódhatnak majd a felvilágosító kampányokba a nemzetiségre vonatkozó kérdésekkel kapcsolatosan. Ezen kampányra azért is lesz kiemelten szükség mert az eddigi gyakorlattól eltérően a felmérésben két nemzetiséget is meg lehet jelölni. A magyarság szempontjából egyértelműen az a legjobb megoldás, ha a magyar nemzetiséget kizárólag első helyen és egyedüliként jelölik meg a szlovákiai magyarok.

A kutatást a Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Cukrová 14, 811 08 Bratislava, www.kultminor.sk (http://www.kultminor.sk)) támogatta.

A kutatást összegző tanulmány a https://gabor-lelkes.webnode.sk/ honlapon érhető el, de közvetlenül itt is elérhető.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább