A kezdet nehéz lesz, de ne adjuk fel!

Az ünnepekhez különféle hagyományok, szokások kapcsolódnak. Ilyen például az újévi fogadalomtétel is.

Amikor szilveszter éjjelén éjfélt üt az óra, pezsgővel köszöntjük a következő évet, melynek kortyolgatása közben az égen táncoló fényeket csodáljuk. Sokan elmerülnek a tűzijáték csodálásában, viszont többen vannak, akik ilyenkor tesznek fogadalmat.

Ezek legtöbbször a káros szokásainkról, a felesleges kilókról, az egészségesebb életmódról, vagy valamilyen terv megvalósításáról szólnak.

Arról, hogy van-e értelmük, mindenki máshogyan vélekedik. Vannak, akik úgy gondolják, erőt adnak a megvalósításhoz, sokan pedig felesleges badarságnak tartják. Igazságot tenni nem is lehet, hiszen mindkét tábor tud példákat felsorakoztatni a véleménye mellett.

Az újévi fogadalmak története egészen a Krisztus előtti időkre vezethető vissza. Az ősi fogadalmak szimbóluma a római mitológia egyik istene, Janus volt. A kezdet és vég istenének tartották, képes volt egyszerre visszatekinteni a múltba és előre látni a jövőbe. Nagy tiszteletnek örvendett, az emberek minden fontos tettük előtt hozzá imádkoztak. Az új év kezdete előtt sok római bocsánatot kért ellenségeitől és ajándékokat adott át szeretteinek.

A szerencsehozó tárgyak ajándékozása még ma is él. Lóherét, patkót vagy aranyos kis malackát adunk a másiknak, ezzel kívánva számára sok szerencsét a következő évre.

A bocsánatkérés hagyománya viszont nemigen maradt fenn. A legtöbb ember alapvetően nehezen kér bocsánatot, így az új év kezdete sem hozza meg hozzá a kedvüket.

Ami azonban mára szinte nélkülözhetetlen, az a szilveszteri buli. Legalábbis ezt gondoltuk egészen a 2020-as évig, amikor is minden a feje tetejére állt. A világ egy szempillantás alatt megváltozott. A 2021-es évet nem köszönthettük „ereszd el a hajadat” partival. Helyette a legszűkebb családi körben, bekuckózva fogadtuk az új évet.

Talán még egy évet sem vártunk annyira, mint a mostanit. Reményekkel telve nyitottuk ki 2021 ajtaját, bízva abban, hogy visszakapjuk tőle a megszokott életünket. A kezdet még biztosan nehéz lesz, de ne adjuk fel, hiszen a jóra várni kell. 🙂

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább