ANKÉT: A legelső vélemények 2021-ből

Ez bizony az idei év legelső ankétja, ahol arra voltunk kíváncsiak, hogy ki, hogyan áll az új évhez, milyen elvárásai, tervei vannak. Sírva vigadva búcsúztatuk 2020-at. 2021 valóban jobb lesz? Három alanyunk ezúttal Lukovics Éva, Stredl Tamás és Csanádi Szabolcs.

STREDL TAMÁS

(kávépörkölő tulajdonos, a HelloSzerdahely PT elnöke)


Mi volt a legjobb és a legrosszabb tapasztalatod 2020-ban?

A legjobb tapasztalataim közé sorolnám, hogy sikerült megalapítanunk a HelloSzerdahely PT-t, és több pozitív projektet beindítani a városunkban. A legrosszabbak közé tartozik talán a tudat, hogy az emberek életébe milyen mélyen behatolt az álhírek, dezinformációk elfogadása és azok terjesztése.

Bizakodó vagy a jövőt tekintve?

Természetesen igyekszem mindig pozitívan előre tekinteni. Hamarosan megérkezik az oltás, ami segíthet újra beindítani az országot. Viszont, ami a legfontosabb számomra, hogy a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás egyre jobban kezd az előtérbe kerülni. Fontos, hogy a jövőbeli céljainkat ezekre az alapokra építsük, és próbáljunk mindenhez pozitívan hozzáállni. Mint pörkölőtulajdonos, szintúgy optimistán látom a jövőt. Sok tervünk van a jövőre nézve és már alig várom, hogy kezdjük őket kivitelezni.

Milyen konkrét terveid vannak 2021-re?

2021-ben szeretnénk a pörkölőnkkel növekedni és egyre több kávézót megszólítani. Terveink között szerepel egy iskoláztató helyiség létrehozása is, ahol kávékészítést, cuppingokat, kurzusokat szeretnénk tartani. A HelloSzerdahely PT-vel is nagy céljaink vannak. A 2021-es bakancslistánkon is szerepel számos kisebb-nagyobb projekt, amelyeket az elkövetkező esztendőben szándékozunk kivitelezni – városi méhlegelők, városi permakultúrás kiskertek alapítása, előadások tartása a környezettudatos életről, vízfelfogó megoldások kialakítása, fák ültetése, tanösvények létrehozása, és sok-sok más téma megragadása.


ING. LUKOVICS ÉVA

(Erőszakmenteskommunikáció-tréner, integrál szemléletű családállító)


Mi volt a legjobb és a legrosszabb tapasztalatod 2020-ban?

Csak egy „legjobbat“ mondhatok? ???? Az egyik legjobb tapasztalatom a rengeteg csend, amit „kaptam“ és amit kihasználtam az érzéseim, értékeim még mélyebb megismerésére, belső felszabadulásra – végtelenül hálás vagyok érte, ahogy a visszajelzésekért is a képzések résztvevőitől. Nincs nagyobb ajándék segítőként, mint látni, ahogy egy ember megért összefüggéseket, megkönnyebbül és elkezd kinyílni. Nem tudom elmondani, mekkora öröm és hála van bennem ezért! Legrosszabbat nem tudok mondani, inkább olyat, amelyekben félelmet éltem meg – mint pl. az egyéni vállalkozásom indításakor az év elején, ami önmagában kihívásokkal járt és még fel sem ocsúdtam, 1-2 héten belül már az online térben találtam magam és ott kezdtem tréningeket tartani, amit korábban soha nem csináltam. Rengeteg új tanulással, tapasztalással és felszabadultsággal járt és jár, ezért is végtelenül hálás vagyok.

Bizakodó vagy a jövőt tekintve?

Mindenképp bizakodó vagyok! Úgy vélem és érzékelem, hogy globális átalakuláson megyünk keresztül. Meglátásom szerint a vírus csak egy „tünete“ ennek a változásnak – hiszem, hogy egy magasabb kapcsolati, kapcsolódási minőség kíván megszületni úgy önmagunkkal, mint másokkal, és izgatott, várakozó, illetve nyitott vagyok ennek az átalakulásnak a tapasztalásában. Én hiszek az emberben, hiszek abban, hogy mindenki vágyik egy magasabb életminőségre, több szeretetre, gyengédségre, megértésre, és lassacskán elkezdjük meghallani a lelkünk hangját.

Milyen konkrét terveid vannak 2021-re?

Szeretnék többet segíteni – több képzést, családállítást tartani. Segíteni a kapcsolódást önmagunkkal, másokkal, oldani a fájdalmainkat, félelmeinket. Tudni megfogalmazni azt, amit szeretnénk és tudni azt kifejezni szóban, tettben bírálat nélkül. Új képzések összerakása is a tervemben van – szeretnék dolgozni pl. a pénzzel való kapcsolatunkkal, az ezzel kapcsolatos félelmeinkkel, gátló elgondolásainkkal, hogy könnyedebben, szeretettel és bizalommal tudjuk azt áramoltatni. Magánéleti céljaim közül az egyik, hogy szeretném elvinni a nagylányomat – az idén végez az egyetemen – Wimbledonba, amennyiben az már lehetséges lesz.


CSANÁDI SZABOLCS

(oktatási konzultáns)


Mi volt a legjobb és a legrosszabb tapasztalatod 2020-ban?

A legjobb nekem az volt, hogy nem kellett annyi emberrel személyesen találkoznom, mint az előző években. A családdal szűk körben teltek az ünnepek decemberben, és tulajdonképpen minden nap március óta. Még jobban összehozott minket ez az együttlét a feleségemmel, és ennek nagyon örülök.

Ami annyira nem tetszett – ugyanebből az okból kifolyólag (a lockdown és a válsághelyzet) –, hogy mivel nem találkoztam annyi emberrel, érzem magamon, hogy távolságtartóbb lettem másokkal szemben. A kollégáimmal a mindennapi kommunikáció átment a „csak ha muszáj” fázisba, és sokszor már az is idegesített. Szomszédokkal, környékbeliekkel már kedvem sincs beszélni.
Szóval nagyon örülök, hogy rengeteg időt tudtam a gyerekeimmel és a feleségemmel együtt tölteni, de másokkal nem, és ez néha jól esik, néha meg hiányzik.

Bizakodó vagy a jövőt tekintve?

Abszolút! Sokan mondják, hogy ennél már csak jobb lehet. Szerintem semmi baj nincsen azzal, ahogy ez az év telt, és ha így folytatódik 2021-ben, akkor az is jó lesz. Senki sem fogja nekünk visszaadni az időt, amit munkában töltünk, a szeretteinktől távol, most 2020-ban és remélem, ’21-ben is sokat lehetünk majd együtt a családdal. Bizakodó vagyok a tekintetben, hogy bármit is hoz a következő év, majd alkalmazkodunk hozzá.

Milyen konkrét terveid vannak 2021-re?

A munkahelyemen arra szenteltem a figyelmemet és időmet (amikor csak tudtam), hogy továbbképezzem magam a területen, amelyen dolgozom. Ennek hála előléptettek és 2021-ben már az új pozícióban fogok dolgozni. Tanítani fogom az újonnan csatlakozó kollégákat. Már nagyon várom.

Személyes terveim között szerepel a rendszeres futás. 2020 júliusában elkezdtem futni reggelente, és december 31-ig 201 km-t tettem meg. A terv, hogy 2021-ben ez 400 km legyen. Valakinek ez nem sok, de nekem, aki évtizedek óta nem mozgott rendesen, és asztali munkája van, ez elég nagy terv, amit meg is fogok valósítani.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább