Minden, amit a tesztelésről tudni lehet

A kormány február 7-ig meghosszabbította a kijárási tilalmat. Január 27. után csak negatív PCR vagy antigén koronavírus-teszt felmutatásával lehet majd például munkába menni, de számtalan kérdés merül fel a tesztelés kapcsán, ezek közül néhányra igyekszünk választ adni.

Meddig tart a tesztelés?

A tesztelés, vagyis a screening, ahogy a kormány nevezi, egészen január 26-ig tart. Január 27. után csak negatív PCR vagy antigén koronavírus-teszt felmutatásával lehet majd például munkába menni. Bizonyos esetekben, például létfontosságú árucikkek megvásárlása céljából teszt nélkül is elhagyhatjuk majd a lakóhelyünket. A 65 év feletti idősek és a 15 évnél fiatalabb gyerekek a természetbe is mehetnek majd teszt nélkül, de csak az adott járáson belül.


Mitől más ez a tesztelés, mint a novemberi?

Ezúttal nem csak a hétvégén zajlik a tesztelés, amelyet nem a katonaság irányít. Lehetőségünk van az antigénes tesztelésen részt venni az egyes mobil tesztállomásokon (ahol még van szabad kapacitás), vagy az önkormányzatok által szervezett tesztelési helyszíneken. Ezen utóbbiak még csak most szerveződnek a kormány vasárnapi döntése után.


Csak egyfordulós lesz a tesztelés?

A szlovákiai járások közül 36 számára igen, 37 számára pedig nem. Az első forduló után ugyanis január 18-26. közötti eredményeket minden járásban kiértékelik, s a 36 jobb alacsonyabb fertőzöttségi szintet mutató járásban nem lesz újabb forduló, a 37 továbbiban viszont igen. Azt, hogy melyik járás melyikbe tartozik, január 29-én az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján tudjuk meg. A rosszabb eredményű járásokban február 3. után ismét csak egy hét napnál nem régebbi teszttel tudunk majd például munkába menni.

 

További kérdések és válaszok a dunaszerdahelyi.sk oldalán

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább