Új, rezidens parkolási rendszert vezet be a város

Június 1-jétől új rezidens parkolási rendszert vezet be az önkormányzat Dunaszerdahelyen, amelynek az egyik legfontosabb célja, hogy minden dunaszerdahelyi lakosnak lehetősége legyen a lakókörzetében normálisan és ingyenesen parkolnia. Erről kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.

A cikk egy részlete a dunaszerdahelyi.sk-val való együttműködésünk révén kerül közlésre.
Nyitókép: Nagy Gyula 

»Számos lakossági panasz érkezett hozzánk, miszerint lakhelyükön, a városi lakótelepeken nagyon sok az autó, s ha napközben elhagyják a parkolóhelyüket, akkor hazaérkezve nem találnak üres helyet, sok esetben idegen autók foglalják el azokat.

Köztudott, hogy több járási, és kerületi szintű városban problémát okoz ma a parkolás, ami nem is csoda, hiszen amikor a városi lakótelepeket kialakították az 1960–70-es években, akkor egy autót másfél lakásra számítottak. Mára persze ez az arány épp a fordítottja, sőt egy lakásra akár két–három autóval kell számolni. Ez azonban gondot okoz a parkolásnál.

Mindegyik önkormányzat igyekszik valamilyen módon orvosolni a megnövekedett parkolási gondokat.

Mi 2021. júniusától olyan rendszert szeretnénk működésbe léptetni, ami eleve csökkentené a gépkocsik számát a lakótelepek parkolóiban, illetve az ott állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező lakosoknak biztosítaná az ingyenes parkolást.

Első lépésként bizonyos kategóriájú autókat ki fogunk tiltani a lakótelepekről. Például a nagy teherautóknak, haszongépjárműveknek vagy furgonoknak egyáltalán nincs helye ott, pláne úgy, hogy azok sok esetben két-három parkolóhelyet is elfoglalnak.

Több lakosnak van lehetősége céges autóval járni, vagyis a sajátja(i) mellett céges autót is használ, ám ezek által is kevesebb a parkolóhely. A rendszer kialakításánál ezeken kívül még számos szempontot figyelembe véve június 1-jétől – egyhónapos türelmi idővel – elindítjuk az új parkolási rendszert.

Elsőként megtörténne a lakosok autóinak regisztrációja.

Már nem papír alapú, hanem „virtuális”, a lakókörzetükre érvényes parkolókártyát kapnának, vagyis egy informatikai rendszerbe kerülnek. Nem kellene tehát semmilyen kártyát kirakniuk az autók szélvédői mögé. A folyamatra, a bejelentésre a lakosoknak a rendelet hatályba lépéséig fél év áll rendelkezésükre.

E rendszerben az állandó lakhellyel rendelkező dunaszerdahelyiek egy lakásra két rendszámra két ingyenes parkolási lehetőséget kapnak családonként a lakókörzetükben.

Magyarán, két rendszámot tudnak regisztrálni egy lakásra, ha az adott lakásban legalább két felnőtt személy lakik állandó lakhelyre bejelentve.

Ezen felül azonban már fizetni kell majd az „ablak alatti” parkolásért.

Vagyis ha valaki ragaszkodik az „ablak alatti” parkoláshoz, akkor a harmadik, negyedik autó után fizetnie kell majd. Aki viszont nem szeretne a harmadik, vagy a negyedik autó után fizetni, leparkolhatja az autóját az alternatív parkolóban, amely esetenként két-háromszáz méterre lesz a lakásuktól.”

 

A cikk folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon.

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább