Legyél kreatív, de bátor is!

S hogy mi a köze a kreativitásnak a bátorsághoz? Talán elsőre nem hinnétek, de nagyon sok. Főleg, amikor a kreativitás megnyilvánulásáról van szó, amikor a szárnyaló elme olyan ékes produktummal rukkol elő, ami minden jelenlévőt ámulatba ejt.

Bizony ám! Itt a lényeg az ámulatba ejtés. Ez az, amire a gépek – amiket arra készítenek már most, hogy helyettünk, emberek helyett végezhessék az automatizálható feladatokat –, később sem lesznek képesek.

Kedvenc kifejezésem ezzel kapcsolatban az „out of the box thinking”. Szabad fordításban ez a meghatározott kereteken túli, azokon kívüli gondolkodást jelenti. Az elme a megszokott, behatárolt területeken túli játéka.

Így jöhetnek létre olyan emberi, szellemi vagy fizikai produktumok, amik az eddigi vállalkozásokkal szemben merőben újak és korszakalkotók. Tehát nem a korábbiak felépítményei, hanem egy teljesen más eredettel bíró, új alapokra helyezett termék. Ilyen lehet egy hirtelen felszólalás a tanórán, ha a tanító nem is kérdezett, vagy egy probléma olyan, teljesen újszerű megközelítése, amit eddig senki más nem alkalmazott. Próba szerencse, mondja az egyszerű ember, aki vízzel főz, és milyen igaza van! Ha nem próbáljuk ki, nem tudjuk, mi sülhet ki belőle a végén.

És barátaim, ehhez kell a bátorság! Ahhoz, hogy támogató közeg hiányában képesek legyünk megragadni ezt az ötletmagot, és meg is tartani mindaddig, míg az szárba nem szökken, és virágot nem bont. Mert amikor ez a nagyszerű elmetermék a szivárvány minden árnyalatában pompázik, az értetlen szemek számára csak akkor lesz látható.

Kicsit olyan ez mint a hit és a tudomány kérdése. A hívőnek nincs szüksége bizonyítékra. Ezzel szemben a tudomány katonái rendre követelik a kézzel fogható bizonyítékokat, ami az új, eddig nem ismert produktum hitelességét alátámaszthatja, s becses elismerését is csak ezek megléte mellett adhatja. Ezért alakult sokszor úgy történelmünk során, hogy tudósaink, akik merőben új ösvényeket tapostak ki maguk előtt, és találmányaikat az emberiség fejlődésének, kényelmének szolgálatába állították – volna –, sorra elbuktak.

Az „out of the box thinking” ma már lehetővé teszi, hogy végzettségtől függetlenül olyan vállalkozásokba fogjunk, amilyenbe csak szeretnénk. Szóval legyünk bátrak, és merjünk a különféle egyezményes szabályokon, szokásokon túl meglátni azt, amit eddig senki más nem volt képes.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább