Változott a világ, koma, ám újra itt a Lakoma!

A cikk megjelent a Klikk Out 2021/07. számában.

Kisasszony havának 13-ik és 14-ik napja, a vidámság és a lakomázás nagy napja! Írd be hát már most a kalendáriumba, hogy Nemeshódosban lesz a NAGY LAKOMA!  Lesz itt mindenféle falnivaló, és ennivaló, így szedd a sátorfád, és gyere már napkeltekor a helyszínre, hogy kóstolni tudd, milyen étkek kerülnek a felszínre…

Napkeltekor már a termelői piaccal kezdünk, hogy minden frisset és egy jót reggelizünk. Csallóközi kertek legjava, kiáltja majd reggeltől a lakomán a piaci kofa. És ha már egyszer megvetted a vásárfiát, ami minden háztartásba kijár, reggelizz, akár egy király. A Betyártanyában sült hagymás vér és egyéb disznóságok hada várja majd azt, aki a lakomára kimegy kora hajnalba. Ha már tágra nyitottad reggel a csípád, szedd a lábad, és akár a futóversenyen is csurgathatod a nyálad!

Főborsolók és kotlabűvészek, figyelem! Az idei bográcsversenyünkön is lesz fegyelem! Főfőbíráink, Konkoly Zoltán, a Mindenevők főkolomposa lesz a főzőverseny főborsolóinak főszolgabírája. Minden csapat kap majd a bakótól két kupa marhanyakat, abból kotyvaszthat majd azt, amit csak akar.

A alfőbírók személye egészen az elbírálásig láthatattlan marad, hadd érezd egy kicsit bizonytalannak magad. Szigorúan csak szabadtűzön mesterkedj, nehogy a versenyből idő előtt kirekedj…

Volt itt már bőbeszéd sokmindenről, ám egy szót sem említettünk eddig az ételről, holott senki sem böjtöl! Nem kotkodákolok én a levegőbe, de a Betyártanya húsos finomságai mellett megfér majd az örökzöld Wok ‚N‘ Roll-os ételek keveréke. Lehet hű maradsz a húsos bőséges királyi lakomához, ám a világ sok minden mást most is megoszt. Így aki a különleges ízvilágot is kedveli, sőt, azon belül a távol-keletiek konyháját is ismeri, első ízben azok és a tenger gyümölcseiből készített ételeinket is élvezheti. Lesznek itt ám szem, s szájnak ingereit felkeltő falatok, így biztosra veheted, hogy a Nemeshodosi Nagy Lakomán jóllaktok. A jó étkekhez jó ital dukál, főleg ha az istenadta borra gondoltál. Idén a VinoBro hozza magával a fél pincéjét lóháton, akár egy fröccsöt is lenyomhatsz majd komáddal bátran…. Ha mégsem a bor a kedvenc italod, hűsítheted magad egy jó pálinkával ott, ahol csak akarod. A sörkedvelők se legyenek szomorúak, hiszen minden sarkon lesz egy kút a nagy szomjúaknak.

A kis lurkókról sem feledkeztünk meg teljesen, hiszen annyi minden történik majd a Kakadémia gyermekréten, mint máskor egész héten. Glamour zenekar, Kuttyomfitty, tűzoltók, Kakadémia, velük lesz a gyermek akadémia! Fejszédítés és az ugrálás biztosítva, ha kiléptek a herkentyűkből, biztosan el lesztek majd kábulva. Szalmavár, tábortűz vagy útvesztő, ezek elől sem lesz kitérő… 🙂

Nem szóltunk még az udvarokról, amelyek nélkül a hodosi lakoma fel sem épül.

Egyiket idén elfoglalják a Koloni csibészek, amely olyan lesz majd mint egy csibész fészek. Főznek ám majd néktek mindenféle jót, főképp bográcsba valót. A második udvarban testvérfalvaink vendégeit várjuk, ahol majd őket színvonalasan ellátjuk. A harmadik udvar marad a kotlabűvészeknek, majd itt megkóstolhatjátok, hogy mit is főztek.

Ami nagy dolog lesz idén, újra két napba tágítjuk a lakomát, mint az Omega idején. Hogy is lesz majd péntek 13-án? A Csavar Színház előadásában, a Jászai-díjas Gál Tamás főszereplésében bemutatásra kerül Arany János: A nagyidai cigányok című műve!

Ha majd véget ért a mestermű, a már több mint ötven éves koloni LIVERSING együttes  nyomja a billentyűt. Elhúzzák majd most a nótátokat néktek is, csak gyertek szépen minél többen a lakomára ki ti is! Addig mulassatok amíg lehet, mert lassan újra mindenki „lakat“ alá kerülhet. Hogy épp ki mit értelmez a lakat alatt, a lakomai ebédlőpalotában inkább alszom a fa alatt, minthogy azzal foglalkozzam, ami nékem árthat.

Nem töröm már többet a borsot az ormányod alá, majd megteszik ezt a lakomán levegőben jelenlévő illatok talán. Sok minden más lesz az ételek terén, de a hagyományosról el nem térítelek én. Ám ahogy már az előbb prédikáltam, hús nélküli és ázsiai étkeket is kóstolhatsz majd bátran. A frissen facsart alma- vagy narancslé jó lesz frissítőnek bármelyik étel mellé. Ha jobban belegondolsz majd az egészbe, a lakomára kigyünni mindig is megérte!

Élvezzük az ízeket, és ne feledjük soha, hogy nincs olyan szekér a földkerekségen, amelyre nem fér fel még egy lapáttal…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább