Ne csak a kisszobát takarítsd, tartsd tisztán az életedet is!

Nem csak seprűvel és felmosóval teheted tisztábbá az életed, hanem olyan trükkökkel is, amikre eddig nem is gondoltál volna, mégis nagy befolyással vannak az életedre. Ilyen például egy megtelt levelező rendbetétele, ahol olvasatlan üzenetek garmadái várják, hogy végre szortírozd őket, vagy a sok-sok kép kiválogatása a mobilodban, amiket nem töröltél időben és most ellep a sok duplikát, vagy épp a napi teendőid rendszerezése, mert már hét közepén elfelejted, hogy mit is kellett volna hét elején megtenned.

Íme néhány tipp, amiknek segítségével Te is megalapozhatsz egy biztos otthoni rendet, ami könnyen átláthatóbbá teheti az életed.

1.) Figyelj a leveleződre!

Vegyél egy mély lélegzetet és szállj szembe a leveleződet megszállt mail rengeteggel. Első körben kíméletlenül törölj minden reklámot a spam mappából, majd a többi reklámot, amik kéretlenül érkeztek hozzád valamilyen úton, módon. Majd következhetnek a kért reklámok, az ajánlatok, melyekkel akár élhettél is volna, mégsem tetted. Majd következhet a munka java része, a szakmai és hivatalos üzenetek, valamint a személyes hangvételű levelek kiválogatása.

Ajánlom, hogy készíts elő különféle mappákat, mint például, munka, barátok, lakás, hivatalos, zene, a maradékra pedig a mindenféle elnevezetű, majd szépen húzd át azokat, melyeket megőrzésre szánnál.

TIPP: Használd a levelezőkben található keresőt és keress konkrétan témák, személyek, időpontok, stb. szerint. Így könnyebben megtalálhatod az egyes emberekhez, iskolákhoz, vagy a különféle hivatalokhoz intézett leveleidet, a ki- és beérkezőket egyaránt.

2.) Tartsd rendben a képeket, a fájlokat az összes elektronikai eszközödön is!

Rend, illetve rendetlenség nem csak kívül, az íróasztalon lehetséges, hanem bent a fiókban is. Egy hirtelen látogatásnál belefér, ha a felesleges holmikat a kíváncsi vendégek vizslató szeme elől a fiókodba rejted. Viszont a mobilodban, illetve a számítógépedben ugyanezt már nem tudod megtenni.

Munka,Szabadidő,Élet

Miután a leveleződdel már naprakész vagy és már csak az aznap érkező maileket kell törölnöd, vagy a mappákba helyezned, felszabadult egy kis idő virtuális dokumentumaid átrendezésére. Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

– Valóban szükségem van a tíz évvel ezelőtti gimis jegyzeteimre, egyetemi tananyagokra, ami persze mind pdf-ben, vagy ppt-ben sorakozik egymás után? – Tényleg kellen a tini koromban összegyűjtött zenei válogatásaim, amit ma már akármikor meghallgathatok a neten is?

– Valóban kellenek azok a hangoskönyvek és receptgyűjtemények, melyeket még a volt kollégák küldtek át, én pedig még egyszer sem nyitottam ki őket?

– Tényleg kell az összes zenekar összes albuma, az összes video, amiket a suliban vettünk fel szórakozásból és eddig nem volt szívem letörölni?

– Tényleg kell az a sok-sok digitalizált jegyzet, amit még az egyetem alatt kunyiztam el a csoporttársaimtól és szkenneltem be, mert épp ellógtam az előadást?
S ha mindezekre NEM a válasz, akkor hajrá. Már nyomhatod is, Ctrl+A és Delete, gombokat a billentyűzeten. Meglátod majd, nem csak a géped, hanem Te is fellélegzel majd, mert hidd el, nagy teher nyomta a válladat, ha eddig nem is vetted volna észre.

3.) Az íróasztalodon is mindig legyen rend!

Említettem már a legkönnyebb megoldást rendrakásra, a felesleges grabancok egy mozdulattal való fiókba söprését. De persze ez mind felesleges, sőt plusz nehézséget okoz később, hiszen az összes tárgynak előbb utóbb valahol helyet kell találnod. Könnyebb a munka, ha mind összehordod az asztalodra, hogy minden kéznél legyen, majd elfelejted visszatenni őket és így görgeted magad előtt az elkerülhetetlen végzeted, az alapos nagytakarítást, amikor ezen dolgok egy része biztosan a kukában landol majd, vagy jobb esetben végre megtalálja a végleges helyét.

Munka,Szabadidő,Élet

4.) Használj listát a napi teendőidhez!

Mindegy, hogy a falinaptárra írod fel a napi teendőidet, vagy beállítod a telefonod egy spéci emlékeztetővel, a lényeg, hogy készülj a következő napodra, mégpedig aktívan. Mindegy, hogy ez csak pár perc, vagy épp hosszabb, mert a lista is hosszabb. Meglátod, hogy ahogy a kezedbe veszed a ceruzád, vagy a telefont, másnap már emiatt is emlékezni fogsz arra, amit tenned kell. A jegyzeteid csak ellenőrzésre szolgálnak majd. Teendőid elvégeztével pedig a végén büszkén megveregetheted a vállad, hogy ma is felelősségteljesen és megbízhatóan voltál. Mindent megtettél, amit tudtál.

5.) Legyen rend az időben is. Innentől munka, onnantól szórakozás!

Mind ismerjük már: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. De ez hogy is néz ki a gyakorlatban? Hm. Sehogy. A több műszakos strázsa, a multis home office, no és persze a covid is bezavartak a klasszik munkarendbe, így a pihenésre és a szórakozásra szánt idő jócskán összekeveredett a munkaidővel. Ami nem is lehet rosszabb.

Vége a napi nyolc óra munkának, de neked még mindig a napi feladataidon zakatol az agyad, nem tudsz megszabadulni tőlük. Rettenetes! Másnap reggel pedig még el sem kezdted a munkát, de máris azon aggódsz, hogy vajon végére jutsz-e majd a napi teendőknek.

Csupa stressz az életünk, mert képtelenek vagyunk különválasztani a napi feladatainkat a hétköznapi életünktől. Legyen az szellemi, vagy fizikai. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól tudjátok, miről is beszélek. Ezért különösen fontos, hogy a 8, 6, akár 4 óra végeztével valóban emeld a kalapod és elegánsan távozz a munkahelyedről, ne csak fizikailag, hanem szellemileg is.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább