Vida Réka gyurmaságai | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2021/09. számában.

Nem is gondolná az ember, hogy mennyi minden készíthető ebből a nyúlékony, alaktalan anyagból, melyet ha nyersen kézbe veszünk, azonnal visszarepülünk megboldogult ovis éveinkbe, mikor még mi sem szabtunk határt a képzeletünknek, és egy kis darab gyurmából akármit megalkottunk: házat, cicát, kutyát, autót, barackot. Vida Réka nem hagyta annyiban a dolgot, csodálatos alkotásai már tíz éve kényeztetik a szépnek hódolókat, ajándékozót, ajándékozottat egyaránt. E havi kreatív rovatunkban ő válaszolt nekünk. 

Mióta foglalkozol gyurmaságokkal?

Lassan tíz éve foglalkozom vele. Még a lányom születése előtt kezdtem el. Úgy zajlott egy napom, hogy hajnali négykor keltem, nyolcig dolgoztam, amíg ő felkelt. Utána vele foglalkoztam és persze a házimunkával, következhetett a főzés, mosás és takarítás.

Honnan jött az ötlet?

Az interneten láttam egy katicabogaras fülbevalót, ami süthető gyurmából készült. Nagyon megtetszett, és amikor mások is meglátták, ők is ilyet szeretett volna.

Miket készítesz a legszívesebben?

Nincs kifejezetten kedvenc figurám. De ha már kérdezted, akkor talán olyasmit készítek a legszívesebben, ami nincs előírva, és amelynél olyan mintákkal, színekkel dolgozhatok, amelyek nekem tetszenek.

 

Vida Réka

Mik a kedvenc alapanyagaid?

Nincsen semmi különös, amit ki tudok emelni, egyszerű süthető gyurmával dolgozom.

Vannak visszajáró megrendelőid?

Természetesen vannak. A kézműves termékek boltocskájában, ami Komáromban található, van egy már jól kialakult vevői körünk. De több olyan megrendelő is akad, aki új, és akikből idővel ugyancsak visszatérő vevő lesz.

Hogy készülnek ezek a szépségek és milyen a napi munkabeosztásod?

Van olyan termékem, a bögrék többsége például, amihez úgy 300-szor kell hozzányúlnom, mire elkészül. Ha épp mesefigurát készítek, akkor már elég, ha picit rosszul áll a szeme, az orra kicsit kisebb vagy nagyobb és már nem olyan az eredmény. Röviden: nagyon sokáig tart.

Így amennyi napi munkaórában dolgozom, sajnos nem tudok tucatszámra gyártani, pedig most már szinte egész nap ezzel foglalkozom. A kézműves boltban töltött idő alatt kiszolgálom a vevőket, körbevezetem az érdeklődőket, a szabad percekben pedig dolgozom tovább. Emellett a reggeli, illetve az esti órákat is kihasználom, sőt, még hétvégére is gyakran hazaviszem a munkát. Jellemző, hogy egészen szeptembertől már olyan telített vagyok, hogy karácsony előtt az utolsó nap, december 23-án fejezem be az utolsó darabokat.

Vida Réka

Támogat a családod a kézművességben, esetleg be is segítenek, ha kell?

Férjem komoly támaszom. Együtt újítottuk fel az üzlethelyiségünket, ő tette a helyére az árukínáló bútorokat, emellett ő parkettázott és tetté fel a világítást. Amint szeptembertől elindul a karácsonyi szezon, bőven kiveszi a részét a házimunkából is, mert akkor rengeteg a dolgom. Mellette hadd említsem meg még édesapámat is, aki a rózsákat készíti nekem. Maga gyúrja, formázza és süti ki őket. Ugyanis ha én gyurma állagú rózsát használnék a dísztárgyak összeállításakor, akkor az könnyedén deformálódna. Így már csak rá kell illesztenem őket.

Kérlek, mondj még pár szót a már említett kézműves boltról!

Már négy éve létezik. Fő célom az volt, hogy összehozzam a helyi kézműves anyukákat. Ugyanis legtöbbjük kismamaként kezdi az alkotást. Behozzák portékáikat, felárazzák őket, így a saját áraik kerülhetnek ki rájuk. Ez teljesen díjmentes, nem számolok fel százalékot rá. Nálunk polcos rendszer működik, csupán havi 5 eurót kell fizetniük a termékeik kikerüléséért.

Amire nagyon büszke vagyok, hogy több anyukának is én adtam az ugródeszkát ahhoz, hogy később önálló vállalkozásba kezdjen. Ugyanis annyira kelendőek voltak a termékeik az üzletben, hogy megérte komolyabban belefogniuk.

Hol érhetünk el, ha mi is egy ilyen különlegességre vágyunk?

Több kézműves csoportban és a Facebookon is elérhető vagyok, a saját kézműves oldalamon (Gyurmaságok Rékától-Felvidék) is. De a legpraktikusabb, ha a saját profilomon keresztül üzentek nekem. Itt biztosan mindig észreveszem. Csak írjátok be a keresőbe, hogy Vida Réka (Marosi Réka).

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább