Brit Bennett: A halványuló fél | Könyvjelző

Könyvjelző,Brit Bennett,KÖnyv,Irodalom
A cikk megjelent a Klikk Out 2021/10. számában.

Két világos bőrű afroamerikai ikernővér, Desiree és Stella elszöknek a szülővárosukból, Mallardból. A szökés után az útjaik szétválnak. Desiree évek után visszatér a szülővárosába kislányával, erőszakos férje elől menekülve. Innentől veszi kezdetét Brit Bennett A halványuló fél című nagysikerű regénye, amely több generációt átölelő történetét maga az HBO fogja megfilmesíteni. 

Őszinte leszek: a könyv nagyon lassan indult be. Érdektelen, kaotikus, unalmas. Itt-ott megcsillant benne egy kis eredetiség vagy érdekes ötlet, de ennyi. Minden mondat után a szemeim az íróasztalomon halmozódó, olvasásra váró könyvekre terelődtek. “Milyen jó lenne azokat olvasni!” – gondoltam magamban. Többször fontolóra vettem, hogy becsukom és örökre félreteszem azon könyvek dagadó hegyére a könyvespolcom alján, amelyeket pár oldal után “megöltem”.

MALLARD MEGGÖRBÜLT.” Ez volt az a pont, amikor kezdtem érezni, hogy a könyv, mint egy varázsige, kezd uralmába ejteni és elmémet egyre mélyebbre húzni a saját világába. Alig vártam, hogy folytathassam az olvasást. Lassú, nehéz könyv, amely fontos témákkal foglalkozik. Türelem, gyomor: Ha mindkettő megvan, egy igazi irodalmi élményben lesz részünk.

(Fordította: Roboz Gábor), GABO Könyvkiadó. 2021

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább