Csingiling, csingiling! Így készülünk mi | Ankét

Mindenkinek mást és mást jelent a karácsony. Jézus születésének ünnepe sokak számára ma már nemcsak vallási hovatartozást szimbolizál, hanem egyértelműen az egyezményes szeretet ünnepét is jelenti.

Arról kérdeztük olvasóinkat, hogy számukra mit jelent a karácsony, hogy hogyan és mivel készülnek a családi együttlétre.

BUZGÓ MENYHÁRT ANNAMÁRIA

(gyógypedagógus, terapeuta)


Mennyivel lesz más idén a karácsonyotok, mint tavaly, vagy tavaly előtt volt?

Ami a karácsonyt illeti, nem nagyon lesz más, mint azelőtt. Már megvan a bejáratott menet a gyerekekkel. Az egyetlen ami kérdéses, hogy szenteste tudunk-e menni nagyszülőket látogatni (az aktuális kormányrendeletek miatt), illetve hogy az ünnepek alatt tudunk-e találkozni a nővéremmel és családjával.

Vannak Nálatok megszokott ünnepi rituálék?

Ünnepi rituálék: a hagyományos karácsonyi menü: lencseleves, vacsorára hal. Először a nagyszülőkkel ünneplünk, csak utána jön hozzánk a Jézuska. Ajándékbontás előtt mindig mendikálunk. A fát 23-án este díszítjük, miután a kisebbik fiunk elaludt, hogy reggelre legyen meglepetés a karácsonyfa.

Számodra mi a legfontosabb, ami nélkül elképzelhetetlen a karácsony?

A legfontosabbak a szeretteim körülöttem, hogy együtt adjunk hálát, ünnepeljük a kis Jézus születését. Mendikáljunk! Ezt minden anyagi körülmény nélkül meg tudjuk tenni. Ha karácsonyfa is van mellé, ami eddig mindig volt, akkor igazán kerek az ünnep.


DARÁZS ENIKŐ

(pedagógus)


Mennyivel lesz más idén a karácsonyotok, mint tavaly, vagy tavaly előtt volt?

Idén végre lesz közös ebéd, beszélgetés az egész családdal. Tavaly futtában látogattuk egymást, anyósomhoz be sem mehettünk.

Vannak Nálatok megszokott ünnepi rituálék?

Hogy rituálék vannak-e? Igen. 24-én délután istentiszteletre megy a család (tavaly sajnos ez is elmaradt). Ezen a délutánon közösségünk fiatal tagjai karácsonyi verseket szavalnak, így teszik még bensőségesebbé az ünnep átélését. Hazaérkezve kezdődik a vacsora előkészítése, férjem elhozza anyósomat és együtt fogyasztjuk el a szentestei vacsorát. Karácsony első ünnepén mindig valamelyik családtagnál van az ebéd.

Számodra mi a legfontosabb, ami nélkül elképzelhetetlen a karácsony?

A bejgli (amit természetesen én sütök) és a karácsonyfa.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább