Karolin Hobby | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2021/12. számában.

Nyakunkon a karácsony, bármerre indulunk, mindenhol ünnepi nyüzsgés fogad. Amire most leginkább vágyunk, talán épp a legtávolibb: a nyugodt, meleg otthon, frissen szedett fenyőfák illatába burkolózva. Karolin kézműves munkái azonnal elvarázsolnak minket és a szeretet ünnepére emlékeztetnek. Hangulatos házikók, színes apróságok melengetik szívünket. E havi rovatunkban a Karolin Hobby alkotóját kérdeztük.

Mióta foglalkozol kézműveskedéssel?

Körülbelül 10 éve kezdtem, eleinte csak barátoknak, ismerősöknek gyártottam, főleg munka mellett, leginkább csak hobbi volt. Nem tudtam „semmit” csinálni, és amint látjátok is, nem szeretek unatkozni sem. Este a TV mellet is vagy karkötőket fonok, vagy cumiláncokat rakok össze.

Miután láttam, hogy másoknak is tetszenek a munkáim, hogy van rá igény, egy idő után úgy döntöttem, hogy csak ezzel akarok foglalkozni. Bevallom, nehéz volt a kezdet, de most már tényleg nem unatkozom.

Hogyan gazdálkodsz az időddel egyéb elfoglaltságaid mellett?

Mivel a férjem sokat segít a házimunkákban, van időm alkotni. Nyáron kiviszem a műhelyemet a kertünkbe, a párom kertészkedik, közben én alkotok.

Persze főzök és takarítok is, de ha sok a munka, akkor felosztjuk egymás közt, hogy időben végezzek a megrendelésekkel. Kutyusom is tudja; ha meleg a ragasztópisztoly, akkor dolgozom, és ő türelemmel megvárja, hogy befejezzem. 🙂

Melyek a kedvenc alkotásaid, és miért ezeket készíted a legszívesebben?

Kedvencem az apróságok készítése és felrakása a majdnem kész tárgyakra. Sokan kérdezik, hogyan van ehhez türelmem. Főleg a babatáblákra, babadobozokra, babaalbumokra vagy akár az esküvői rendelésekre. Első lépésben megszerkesztem a pici ingecskét, nadrágot, cumit, kinyomtatom, kivágom, odacsipeszelem, majd felragasztom.

A házikókat is imádom csinálni, ott aztán van mit mütyürözni. Ezért is szeretem „építeni” őket. Igazából csak idén kezdtem a kísérletezést, de már vagy 3 éve nézegettem, keresgéltem, és gondolkoztam rajtuk. Említettem apukámnak, és ő elkezdte nekem vágni a pici-nagy, alacsony-magas, kéményes és kémény nélküli, ovális és lapostetős házikókat.

Drótból hajlítgatott lámpácskákat, pléhből ici-pici kannákat, anyukám pedig apró kosárkákat horgolt hozzájuk. Na, ez volt nálam a start.

Visszatérve a türelemhez, én így relaxálok, este alig várom, hogy reggel legyen, hogy leüljek a házikóhoz és elkészítsem a pici padot, vagy a söprűt és az apró ajtó mellé állítsam, ahogy a mamám szokta a ciroksöprűjét a „verandához” támasztani. 🙂

Karolin Hobby,Havi Kreatív,Dekoráció

Milyen alapanyagokkal dolgozol leggyakrabban és milyen technikákat alkalmazol?

A fő alapanyag a fa. Táblák, dobozok, mágnesek, kulcstartók, házikók, akasztók fából vannak. Sokat méretre legyárt a férjem és az apukám. Akrillal festek, lakkozok, pácolok, öregítek. Ragasztópisztoly nélkül nem léteznék. 🙂 Gyöngyöket, szalagokat, fonalakat és a többi kiegészítőt igény szerint.

A házikókat filléres dolgokból rakom össze. A szögeket, csavarokat, drótokat, nitteket a páromtól „lopom”. 🙂 A házikókat faalapra rakom, deszkákra, rönkökre. Az ágacskákat, fakérgeket, kavicsokat a kutyussétáltatás közben szedegetem össze. Továbbá a gyöngyöket, festékeket, ragasztót, virágot és a pici figurákat boltokban szerzem be.

A családod mely díszeket kedveli leginkább? Vajon a lakásotok is tele van mindenféle apró szépséggel?

Az olvasók talán meglepődnek, de nálunk otthon csak addig vannak az én alkotásaim, amíg el nem viszik. Magamnak még nem alkottam, ha van egy kis időm, akkor a családdal foglalkozom. A házikókat gyártom előre, egyszerre többet is, mivel az több idő, és azok díszítik a lakást, amíg a gazdájukra tálalnak. Van belőlük mindenhol. Nagyon szép dekoráció. Talán azok a kedvenceim.

Milyen különlegességgel készültél a szeretteidnek és a megrendelőknek idén karácsonyra?

Különlegességnek mondható minden alkotásom, mert nincs köztük egyforma. Karácsonykor nagyon kedvelt lett az átlátszó gömb és a szívecske szeretteink fotójával mint karácsonyfadísz. Azonkívül nagyon szeretek ünnepi asztali dekorációkat készíteni.

A házikókat már gyártom, ahogy már említettem is, a többi megrendelés mellett, és a karácsonyiak már különleges megvilágítást is kaptak.

Mit üzennél azoknak, akik még nem vásároltak nálad, de most kacérkodnak a gondolattal?

Aki rendelt már nálam, az tudja, hogy mielőtt az elkészített ajándékot átadnám, mindig lefotózom, hogy lássa. Ha nem tetszene a vevőnek, akkor nem kell átvennie, alakítok rajta az ízlése szerint, vagy csinálok másikat, ha megkér rá.

Én sem veszek olyasmit, ami nem tetszik. Vannak állandó megrendelőim, és ők többnyire csak annyit mondanak: „ismersz, tudod, rád bízom!” Szeretem, ha szabad kezet adnak, mert ilyenkor a határ a csillagos ég.

Hol találhatunk meg, ha mi is rendelni szeretnénk?

Új megrendelők ne féljenek rám írni vagy rendelni, szeretettel várom és alkotok, ha csak egy apróságot is.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább