Ez a mi évértékelőnk. Bokros Rozit, Molnár Erzsébetet és Stredl Tomit kérdeztük | Ankét

Három különleges egyéniséget kértünk fel az elmúlt kemény év értékelésére. Az általuk közöltekből is leszűrhetjük, hogy a sok tragédia mellett számos pozitív élmény is kísért bennünket 2021-ben. 

BOKROS ROZI

(képzőművész)


Ha egy szóval kellene jellemezned, összegezned az idei évet, mi volna az és miért?

Teljesség. Az életem útja idén kanyarodott mindenféle irányba. Voltak benne számomra óceáni mélységek és Csomolungmát is meghazudtoló magasságok, olykor úgy éreztem, fejjel lefelé fordult. Ezek a teljességgel megélt különböző impulzusok viszont hozzájárulnak a folyton változó életem varázsának elfogadásához.

Mire voltál a legbüszkébb 2021-ben?

Legfőképp az idei Képzőművészeti Spektrumon elért országos győzelmemre.
Csodálatos érzés! A Metamorfózis és Kék Nap című absztrakt textil alkotásaimért kaptam díjat téralkotás kategóriában. Így mondhatom, s talán nem túlzás, a legjobb non-professzionális képzőművészek közé tartozom az országban. Végül, a Vogue-os képeimet is muszáj megemlítenem, melyeket párom, Bátky Tomi fotós készített rólam. Azokra nagyon büszke vagyok! Óriási öröm számunkra, hogy a világ első számú divatmagazinjának szerkesztői elismerik és kiválasztották a közös alkotásainkat, így megjelentek többször is a Vogue-on.

Mi az, amit biztosan elkezdesz megvalósítani jövőre?

A legújabb ötletem, amit bátran megoszthatok, hiszen az ünnepek kapcsán már nyilvánosságra hoztam és így nem titok, printeket készítek a textiljeimről különböző méretekben. Ezt biztosan szeretném folytatni a jövőben is. A többi még számomra is rejtély, hogy mi szeretne általam valóra válni, de tudom, hogy az élet biztosan gondoskodik újabb és újabb megélésekről, melyekből inspirálódva az érzéseimet kézzelfoghatóvá tehetem, színekbe és formákba önthetem.


STREDL TAMÁS

(Természetvédő, kávépörkölő, aktivista)


Ha egy szóval kellene jellemezned, összegezned az idei évet, mi volna az és miért?

Oltások. A tudomány egyik legnagyobb sikere, amivel már a múltban is milliók halálát előzték meg. Bízom benne, hogy az emberek idővel a félelem helyett az igazi hasznukat és a reményt fogják látni bennük.

Mire voltál a legbüszkébb 2021-ben?

Sikeresen elnyertünk a HelloSzerdahely polgári társulásunk számára egy pályázatot és sikerült is kiviteleznünk ebben a nehéz időszakban. A Duna menti ligeterdőkben tanösvényeket jelöltünk ki, ahol információs táblákat helyeztünk el a túrázók számára, amelyeken az ott élő állat- és növényvilágot mutatjuk be. Az ösvényeken pedig egy meglepetés is várja majd az arrajárókat. Weboldal is készült, amelyen sok hasznos információt találhatnak a vendégek a csallóközi természetről.

Mi az, amit biztosan elkezdesz megvalósítani jövőre?

Egy tisztességes csapat felállítása az önkormányzati választásokra. S egyben a HelloSzerdahely társulás bővítése, hogy egy mozgalommá váljon. Elindult a Zöldahely podcast, amely a környezetvédelemmel, ökológiával, hulladékmentességgel és hasonló témákkal szeretné megismertetni hallgatóit, a témában járatos vendégekkel. A kávépörkölőnk is bővül újabb projektekkel, amit már alig várunk.


MOLNÁR ERZSÉBET

(nyugdíjas zenepedagógus)


Ha egy szóval kellene jellemezned, összegezned az idei évet, mi volna az és miért?

Veszteség-sajnos a covid végigsepert a családon. Januárban meghalt az édesanyám, akiben magas kora ellenére még annyi életerő volt. Neki még nem segithetett az oltás, amit azóta én már megkaptam.

Mire voltál a legbüszkébb 2021-ben?

Újra elővettem a csipkeverést. A Népművelési Intézet felkérésére két csipkeverő tanfolyamot vezettem Dunaszerdahelyen. A második csak novemberben kezdődött, amit sajnos megakasztott a lezárás, és nagyon várjuk, hogy folytathassuk.

Mi az, amit biztosan elkezdesz megvalósítani jövőre?

Folytatni a csipkeverést a lelkes hölgyekkel. Többet foglalkozni a zenéléssel, csak a magam örömére zongorázgatni. Az olasz és német nyelvtudásomat „életben tartani”, esetleg egy kicsit angolul tanulni. Mindenképpen szeretnék utazni, ha a korona engedi.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább