Kedves tűzijáték, petárda, tényleg szükség van még rátok? | Zénidőm-ankét

Fotó: Ugróczky István, ill. Pixabay.com

Kevés olyan felesleges dolog van a világon, mint a tűzijáték és a petárda. Amíg tizenévesek szórakoznak vele, őket egy kicsit meg tudom érteni, hiszen ebben a korban mindig az kell, amit nem szabad… Ők egy idő után (jobbik esetben) kinövik. Na de mi van azokkal az emberekkel, azokkal a magas funkciót betöltő személyekkel (alias politikusok), akik még mindig képesek hatalmas összegeket költeni erre a tök fölösleges nagy bummra?! Nem mondok azzal újat, hogy az állatok félnek, a kisgyerekek is félnek tőle, viszont lenne itt még valami. Tulajdonképpen mi is az, amit tartalmaz a tűzijáték? Kémiai vegyületekről beszélünk. Tudtátok, hogy a tűzijátékok színét főként olyan ártalmas nehézfémek képezik, mint például az ólom vagy a bárium, amelyek a levegő mellett a talajt, és a vizeket is szennyezik!? Na és ilyenkor mi van a madarakkal? Az tuti, hogy nem szeretnék szilveszterkor madár lenni :/ Nem álltam az ablakban éjfélkor, egyszerűen nem láttam értelmét, hogy megnézzem.

Viszont instán szembe jött egy tök jó élménybeszámoló, mutatom – ,,Aki lemaradt volna a tűzijátékról: piros durr – sárga ssssr – sárga ssssr – zöld bumm – piros svíííí.” (:

Megvan az az érzés, amikor Schäfer Andris gólt fejelt a németek ellen? Pont annyira örültem akkor is, amikor megtudtam, hogy Dunaszerdahely a tűzijátékra szánt összeget két segítő szervezetnek ajánlotta fel. KÖSZÖNÖM!

Az volt a cél, hogy megkérdezzek 1-1 olyan fiatalt, aki támogatja vs. nem támogatja ezt a tűzijáték/ petárda dolgot. Részben sikerült, viszont petárdafant nem találtam, pedig tényleg megkérdeztem jó néhány embert. A kérdéseimre Deák Bianka és Tóth René válaszolt.

Mit gondolsz a tűzijátékról és a petárdáról?


Deák Bianka:
Gyerekként nagy csodálója voltam a látványának, de minél nagyobb lettem, annál feleslegesebbnek tartom. Minden évben megtudok róla valami újat, sajnos-nem sajnos egyik sem szól mellette.
Tóth René:
Személy szerint a tűzijátékokat mindig is szerettem, nagyon tetszettek és mindig rácsodálkoztam milyen szépek is vannak belőlük. Ezzel ellentétben viszont a petárdákat sosem kedveltem.  Durran egy nagyot és kész. Teljesen értelmetlen. Számomra ebben semmi élvezhető nincs, ellenben a tűzijáték nagyon mutatós mintákat fest az égre.

Zénidőm,Ankét,Petárda,Tűzijáték

Kérnék szépen pro és kontra érvek a petárdázás kapcsán:


D.B:
Semmi mást nem tudok jó érvnek felhozni, csak azt, hogy nagyon szép és hangulatos tud lenni. Rosszat viszont annál többet tudok mondani. Az egyik ellenérv az a szerintem mindannyiunk által ismert tény lenne, hogy a kutyák félnek tőle, és sajnos van, hogy hiába nyugtatózzák be szerencsétlen állatokat és tartják bent őket, akkor is van, hogy nem lehet őket lenyugtatni, és sajnos sokszor van úgy, hogy így is találnak rá módot, hogy elszökjenek. Második ellenérvként a madarakat hoznám fel. Szóval nem elég, hogy a kis négylábú barátaink is megsínylik, de sok-sok madár pusztul el a tűzijátékok miatt. Miközben az emberek lent ünnepelnek, addig fent a madarak mellett robbannak fel a tűzijátékok. Amit meg abszolút feleslegesnek tartok, azok a petárdák. Egyáltalán miért vannak még forgalomban? Főleg hogyan kerülnek kisgyerekek kezébe? Azoknak a robbantgatása még jóval Szilveszter, sőt karácsony előtt megkezdődik. A kutyákkal nem lehet nyugalomban sétálni vagy játszani még a parkban sem, mert megijednek, elfutnak. Engem nagyon személyesen érint ez a téma, mivel van egy kutyusom. 1 éves koráig egészen jól viselte ezeket a robbantgatásokat, viszont az utóbbi pár évben konkrétan nem tudok vele lemenni 5 percre se december környékén, mert a mi környékünkön ilyen tájt gyakori a petárdázás, és mostanra már rettenetesen fél tőle.
T.R.:
Arra a kérdésre, hogy miért jó a petárda, nem tudok mondani semmit, mert szerintem abszolút nem jó, ahogy már említettem, nem találom értelmét. Negatívumot már tudok többet is mondani, például sokkal veszélyesebbek, mint a tűzijátékok, hamarabb vezetnek súlyos sérüléshez. Ha nem megfelelően használják őket, akár az illető kezében is eldurranhat. Szerintem az állatok is jobban félnek tőle, mert hangosabb, mint egy tűzijáték. Végül pedig egyáltalán nem látványos.

Évente egyszer belefér vagy inkább más hasznos dologra költenéd a petárdára/tűzijátékra szánt pénzösszeget?


D.B: Úgy gondolom, hogy kitalálhatnánk egy olyan alternatívát, ami ugyanolyan látványos, mint a tűzijáték, viszont nem társulnak hozzá durrogó, puffogó, világháborúra hasonlító hangok. Pár éve láttam egy videót, amiben drónokkal „vetítették” a tűzijátékot, amolyan „light show” – t hoztak össze több drónnal. Szerintem abból a pénzből, amit azokra az ártalmas tűzijátékokra költ a város, ország, inkább egy ilyesfajta megoldásra kéne költeni. Ez abból is hasznos lenne, hogy nem kellene minden évben újra es újra megvenni azt, amit 10 perc alatt felrobbantunk és semmivé válik, plusz csak ártunk a környezetünknek vele. Ha pedig nem egy ilyen jellegű dolgot vennénk az összegből, akkor pedig szerintem a városra kellene szánni a pénzt, amiben éppen hiányosságai vannak.
T.R.: Szerintem évente egyszer belefér, ha egy bizonyos mennyiségű pénzösszeget költünk tűzijátékokra. Itt nem eszetlen pénzköltésről beszélek, de ha valaki vesz 20 euró értékben tűzijátékot, akkor az véleményem szerint teljesen rendben van. Szilveszter évente csak egyszer van, ünnepeljük meg a hozzá méltó módon.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább