Szeszélyes és veszélyes – lapozz bele az áprilisi Klikk Out-ba!

Borítókép: Szabó Péter Pál

Szeszélyes napokat élünk, veszélyes környezetben. Lapunk megpróbál válaszokat adni, és kérdéseket is feltenni, hogy válaszokat kapjon. Különböző témákban, számos területen, színesen, izgalmasan, tartalmasan. Íme, áprilisi lapszámunk.

Klikk Out,Előzetes,ÁprilisEditorial / Szerző: Szilvási Tibor

Valamit tenni kell, mert ennek rossz vége lesz!

Éppen két éve annak, hogy maszkokat varrtunk és osztottunk, ritkán látott társadalmi összefogás övezte a világjárvány kezdetét, de mostanra az egész szembefordult a józan ésszel és megosztott minket. Most alig másfél hónapja annak, hogy tönkrement életeken, már most hontalan csonka családokon kellene segíteni tömegesen, és az online csatatereken csak azt olvasni, hogy először az itteni emberek problémáit kellene megoldani. Akkor az ukrajnai anyukák meg a gyerekeik várjanak addig a határon és hallgassák a tüzérségi technót, míg nálunk elég magas lesz a nyugdíj vagy pazar az egészségügyi ellátás?


Vélemény

Nem értem!

Nem értem! Épphogy csak átvészeltük a covidot, élén a sok vírustagadóval, pandémia-szakértővel, azokkal, akik képesek voltak nemegyszer nevető szmájlikat dobni a halálozási statisztikák alá, és most többnyire ugyanezek az emberek, ha nem még többen, dobálják újra a szmájlikat, erőből ütik a „kláveszt”, hogy fuj-fuj Amerika, minek segítsünk a náci ukránokon, minek kellett „felbőszíteni a medvét” stb.  Azt a „medvét” éltetik, aki már sokadszorra döntötte nyomorba a közelmúltban ezt a régiót (1848, 1945, ’56, ’68), a „felszabadítás” után pedig még pöffeszkedett rajtunk még évtizedekig. 


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisAutó / Szerző és fotók: Ugróczky István 

KIA NIRO 1.6 GDI HEV Platinum

A Niro 2016 óta szerepel a Kia kínálatában. Ez alatt igazi kedvenccé vált. Főleg, ami a családosokat illeti. Ez a crossover ugyanis kifejezetten kedvez ennek a célcsoportnak.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisMagunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

Bajnok a konyhában

Huszonhárom éves volt, amikor megnyerte a Séfek séfe versenyét, és rögtön ismertté vált nemcsak itthon és Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében is. Azóta két remek vendéglátóipari egységet működtet – az egyiket Komáromban, a másikat Dunaszerdahelyen, és két ikerfiú édesapja. Tatai Robi a vendégünk.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisZénidőm / Szerző: Bokros Bia / Fotók: Ugróczky István

Fújd meg a sípot, fújd meg jól…

Zirig Ádám írt néhány gondolatot és egy felhívást arról, hogy a környéken milyen kevés játékvezető van, pedig milyen jó lehetőség akár a fiataloknak is. Sosem gondoltam bele, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat és mekkora hülyeség az, hogy „csak a bukott focista megy játékvezetőnek“. Bors Norbi és Zirig Ádám betekintést enged a foci másik oldalába.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisKülönvélemény / Këri

Szaltók és szalagcsokrok

avagy gondolatok a Netflix „Cheer“ c. sorozata kapcsán

Ti mennyit tudtok a pompomcsapatokról? Úgy értem, azon kívül, hogy minden amerikai tinifilmben van egy hipermenő srácokból álló focicsapat, akiket az iskola legjobb csajai rövid szoknyákban, pomponokat rázva biztatnak. Ennél ugyanis sokkal többről szól az a sport. Megnéztem a „Cheer“ mindkét évadát – és mit mondjak, leesett az állam tőle!


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisKöltőtoll / Sipos Janka, Këri

Fegyverek kereszttüzében

Alighogy megörültünk a járványhullámok lecsengésének, és reménykedve vártuk a tavaszt, mire február végén kirobbant az orosz-ukrán katonai konfliktus. Májusi verseink így közös és határozott döntésünk alapján erre a témára reflektálnak, ill. mindarra a materiális és mentális következményre, amellyel egy háború jár. Bár a stratégiai döntések a politikusok asztalánál születnek meg, a harcok borzalmait mindig az egyszerű emberek szenvedik el, célunk tehát elvetni az érzékenység, tapintat és együttérzés magvait.


Könyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Klikk Out,Előzetes,ÁprilisTóth Krisztina: Bálnadal

Tóth Krisztina tavalyi kiadású verseskötetében bravúrosan zongorázik végig témákon, hangulatokon és versformákon. Hol kötött, szabályos rímekbe foglal szinte egész élettörténeteket, hol szabad sorokban dokumentálja mindennapjaink díszletei közti bukdácsolásunkat, megint máshol pedig lírai képeket villant fel röpke haikuiban. (sj)

Klikk Out,Előzetes,ÁprilisKavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Ez egy kicsi könyv: mindennapi emberi történetekről és életekről. Kapcsolatok, múltbéli szerelmek, betegségek – pontosan ezeknek a dolgoknak a sokasága alkotja a könyv szívét-lelkét. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

Snail Mail – Valentine

IDLES – Crawler

Jon Hopkins – Music For Psychedelic Therapy

Damon Albarn – The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows

Adele – 30

Arca – KICK ii/iii/iiii/iiiii


Cinemax / Szilvási Tibor

Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkai

Vetítik április 14-től.

Doctor Strange az őrület multiverzumában

Vetítik május 5-től.

Tűzgyújtó

Vetítik május 12-től.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisSportinterjú / Szerző: Herdics Júlia / Fotók: Szabó Péter Pál

„Az asztalitenisz mindenki sportja”

Dunaszerdahelyen és környékén az embernek széleskörű lehetősége nyílik, hogy többféle sportágban kipróbálja magát, s megtalálja a számára legmegfelelőbbet. A kiemelkedő klubok közé tartozik az asztalitenisz is, amely Dunaszerdahely városában és Csallóközkürtön is rendíthetetlenül, több évtizedes múlttal működik. A pingpong egyesületek edzői és klubelnökei, Šandal Péter és Novotný Lajos. Mindketten nagy sportmúlttal rendelkeznek, akiknek egész életükben jelen volt a sport iránti szenvedély. Šandal Péter a dunaszerdahelyi klub elnöke, míg Novotný Lajos a csallóközkürti asztalitenisz szakosztály vezetője. Ennek ellenére Dunaszerdahelyen többször is együtt edzik a gyerekeket. A velük készített interjúk során örömmel meséltek a klubokról, a sportolóik eredményeiről, az edzésekről és a technikák elsajátításáról.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisSárkány ellen sárkányfű / Sipos Janka

Virágos jókedved lesz!

Sokszor bele sem gondolunk, milyen hatalmas kulturális jelentősége van ezeknek a mutatós növénykéknek. Nem beszélve arról, hogy még a gyógyászatban is előszeretettel vetik be őket. Persze most nem csupán a körömvirágkivonatot tartalmazó kézkrémedre gondolok: hallottál már például a Bach-féle virágterápiáról? Amennyiben esetleg még nem, most mesélek neked egy picit róla.    


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisBaba-mama / Štefkovič Patasi Ági

Egyévesemnek

Amikor a szívvirág kibontja első rózsaszín virágait, a jóillatú kislány, aki egy éve költözött hozzánk, szülinapos lesz. Örök április. Ez a kis puha Pillecukor, akinek sikongatásainál, márcsak a körme élesebb, elfújhatja első gyertyáját, mi pedig kipipálhatjuk harmadjára is az első sort. Háromszázhatvanöt nap alatt elmentünk a falig és vissza, csiszolódtunk, fejjel és szívvel egymásnak feszültünk, tanultunk megint sokat magunkról és egymásról.

A cikk már megjelent a weboldalunkon.

Klikk Out,Előzetes,ÁprilisCsajos / Keri

Napcsókolta bőr házilag

A tavaszba lépve, mindannyian „kifakulunk“ kicsit – hiszen a gyorsan változó időjárás miatt a természetes napsugarak barnító hatását még nem élvezhetjük. Ha nem akarod szoláriummal roncsolni a bőrödet, de szeretnél egy kis alapszínt, akkor segítségedre lehetnek az önbarnító termékek. Ezek a szerek általában DHA-t, azaz dihidroxil-acetont tartalmaznak, amely csak a bőr legfelső rétegét színezi meg. A vegyületet cukorrépából, cukornádból, valamint glicerin erjesztésével vonják ki. Valójában csak egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy annak idején felfedezték: ott, ahol a bőrrel érintkezik, barnító hatást eredményez.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisHónap nője / Kurucz Klaudia

Kincsekre leltünk a Malkia Parkban!

Mi sem lehet izgalmasabb egy kissé borongós, de kellemesen meleg délutánon: fel a bakancsot, elő a térképet, és egy kulacs sem árt, ha felfedező utunk közben épp megszomjaznánk. Tehát kalandra fel! Így történt hát, hogy stábunk az áprilisi számunk kincsvadászának Bertalan Anitát választotta, akiről közismert, hogy éles szemű, kalandra éhes, kíváncsi természetű hölgyemény, és együtt kalandtúrára indultunk a dióspatonyi Malkia Parkba.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisHavi kreatív / Kürthy Judit

Organika Handmade

A felvidéki Organika Handmade csapatát egy nagyszerű pár alkotja, akik célul tűzték ki maguk elé a természetes kozmetikumok jótékony hatásainak népszerűsítését. Amellett, hogy aktív használói is saját termékeiknek, immáron értékesítéssel is foglalkoznak, aminek sikereit mi más mutatná jobban, mint a különféle helyi piacokon való lelkes részvétel, valamint az egyre gyarapodó lelkes vevői körük. E havi ankétunkban ők válaszolnak nekünk.


Klikk Out,Előzetes,ÁprilisSüt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Csallóközi finompörkűtt Joli néni-módra

Tëgyünk Dupla Kávé-kazëttát, közbe mink is igyuk mega zaccoskávét, hogy pörögjön a kezünk alatt a pörkűtt.


LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább