„Az asztalitenisz mindenki sportja” – interjú Šandal Péterrel és Novotný Lajossal

FOTÓK: FEKETE NÁNDOR

Dunaszerdahelyen és környékén az embernek széleskörű lehetősége nyílik, hogy többféle sportágban kipróbálja magát, s megtalálja a számára legmegfelelőbbet. A kiemelkedő klubok közé tartozik az asztalitenisz is, amely Dunaszerdahely városában és Csallóközkürtön is rendíthetetlenül, több évtizedes múlttal működik. A pingpong egyesületek edzői és klubelnökei, Šandal Péter és Novotný Lajos. Mindketten nagy sportmúlttal rendelkeznek, akiknek egész életükben jelen volt a sport iránti szenvedély. Šandal Péter a dunaszerdahelyi klub elnöke, míg Novotný Lajos a csallóközkürti asztalitenisz szakosztály vezetője. Ennek ellenére Dunaszerdahelyen többször is együtt edzik a gyerekeket. A velük készített interjúk során örömmel meséltek a klubokról, a sportolóik eredményeiről, az edzésekről és a technikák elsajátításáról.

Az írás megjelent a Klikkout 2022/áprilisi számában.

A sport mindig kiemelkedő szerepet játszott az életében?

ŠP: Sok sportágban kipróbáltam magam az elmúlt évtizedek során. A katonai főiskola évei alatt sokat karatéztam, amellyel egy ezüst- és bronzérmet szereztem. Majd rátaláltam a pingpongra. Játszottam az első ligától kezdődően egészen a negyedik ligáig, így lettem járási bajnok is.

Már negyvenöt éve űzöm ezt a sportágat, és immáron harminc éve dolgozom edzőként Dunaszerdahelyen.

NL: Mindig is az életem része volt a sport, hiszen igazi sportos gyerek voltam. Sokat futballoztam, de kipróbáltam magam kosárlabdában, röplabdában, kézilabdában és jégkorongban is. Ebből is érezhető, mennyire szeretem a kollektív labdajátékot, szeretek a közösséggel együtt sportolni és fejlődni. Majd a főiskolás évek alatt jött egy ötlet, így kerültem be a kürti futballcsapatba, ahol 12 évig fociztam. Egy sérülés miatt abba kellett hagynom, ennek köszönhetően lett az életem része az asztalitenisz. Teljesen beleszerettem ebbe a sportba, majd a gyermekeim születése után ők is a részesei lettek a csapatnak.

Beszéljünk kicsit a klubokról, milyen múlttal rendelkeznek és hány aktív tagot számlálnak?

ŠP: A dunaszerdahelyi klubnak nagyon hosszú történelme van, de az 1989-es váltás miatt és a sportcsarnok tönkretétele után szinte megszűnt létezni az asztalitenisz a városban. A gyerekeket 2017-ben kezdtem el újra edzeni, akkor a csapat létszáma sokkal nagyobb volt, mint a jelenlegi. A pandémia miatt ez a szám lecsökkent. Több csoportunk van a klubon belül, vannak kisebb és nagyobb gyerekek is. A hét minden napján négyen tartunk edzéseket a Jilemnický iskola tornatermében.

NL: Csallóközkürtön 1962-ben alapították meg a klubot, amely 1974-ben szakosztállyá nőtte ki magát. 2008-tól vagyok klub elnöke, akkoriban még régi, ütött-kopott asztalok és felszerelések voltak. Pont ezért tartottam elsődleges célnak, hogy felújítsuk a termet, beszerezzünk egy-két új asztalt, ezzel is emelve a színvonalat, amelyet Kubik József volt polgármester segítségével oldottunk. Fokozatosan fejlesztettük a csapatot és a körülményeket, így jutottunk el egy olyan szintre, amelynek köszönhetően egyre erősebb utánpótlásra tehetünk szert.

Jelenleg 17-en vagyunk a klubon belül csallóközkürtiek és dunaszerdahelyiek, idősebb és fiatalabb generáció egyaránt. Pontosan azért, mert az asztalitenisz mindenki sportja.

A csapattal együtt edzem a két fiamat, akik nagyon ügyesek a saját korosztályukban. Ők járnak Csallóközkürtre és Dunaszerdahelyre is edzésekre, heti több alkalommal.

Milyen eredményekkel büszkélkedhetnek akár klub, akár egyéni szinten?

ŠP: Mikor átvettem a klub vezetését, akkor második ligát játszottunk az idősebb gyerekekkel, nagyon eredményesen. Ennek köszönhetően feljutottunk az első ligába, amelyet folyamatosan tartunk. Számtalan esetben zsebelhettünk be klub, illetve egyéni szinten az első és a második helyet. A kisebbekkel jelenleg a második ligában helyezkedünk el, de évről-évre egyre nagyobb eredményekkel büszkélkedhetünk. Vannak kiemelkedő párosok és egyéni játékosaink, ilyen például Novotný Adrián, aki már nem csak itt vagy Kürtön fejleszti magát, hanem már a válogatottal is edz.

NL: Folyamatosan járunk mérkőzésekre, igyekszünk járási szinten mindig jelen lenni, s ez az eredményeinken is meglátszik. 2018-ban járási második helyen végeztünk. Egyénileg pedig a legtöbb esetben mindig sikerül a dobogó második vagy a harmadik fokára felküzdeni magunkat. A két fiam itt Csallóközkürtön is jár edzésekre, de versenyeken dunaszerdahelyi színekben indulnak. A kisebbik fiam Adrián, aki páros versenyen második helyezést ért el a szlovák bajnokságon. A pandémia előtt egy ilyen verseny keretein belül 120 gyerek indult, amelyen a nagyobbik fiam, Lali a nyolcadik helyen végzett, Adrián pedig az említett másodikon.

Az edzések alkalmával mindig újat és újat tanulhat az ember, ön szerint mire tanít meg az asztalitenisz, és milyen technikákra kell odafigyelni a fejlődés érdekében?

ŠP: Nyilvánvalóan, különféle technikák elsajátításával kell felépíteni az edzéseket. Számtalan szisztéma létezik, vannak támadó és védekező módszerek, még a bal és a jobb kézre kialakított technikák is különböznek.

A legkisebb gyerekek edzéseit illetően teljesen játékszerűen építjük fel a gyakorlatokat, hogy élvezni tudják az időt és a mozgást. Mindeközben ezzel a játékossággal passzolgatjuk a labdát, megtanuljuk az alapállást, és megismerjük a pingpong sportágat. A nagyobbak esetében már előkerül a technikák ütemezése és elsajátítása.

Fontos, hogy mindez segít a kognitív funkciók kialakításában, hiszen a labdára oda kell figyelni. Egy jó példa erre, hogy van egy gyermek, aki nem tudott odafigyelni az iskolában, képtelen volt a folyamatos összpontosításra. Majd elkezdett járni az edzésekre, ennek köszönhetően pedig sokkal könnyebben képessé vált helytállni az iskolában. Pontosan ebből következik, hogy a pingpong fejleszti az ilyesfajta működést. Ezenkívül sokat javít az állóképességen és segíti a mozgáskoordinációt. A legfontosabb pedig az, hogy a gyerekek közösségben lehetnek, s együtt mozoghatnak más gyerekekkel. Nem utolsósorban hozzátenném, hogy az asztalitenisz mindenkié, bármely korosztály számára kellemes kikapcsolódás lehet.

Šandal Péter

NL: Elsősorban szeretni kell a választott sportágat. Ebből kialakul, hogy fejlődni akar az ember, s így születik meg a kívánt eredmény. Az ember az edzések alkalmával kialakít egyfajta összpontosítást, amelyet az élet más területein is kihasználhat. Képes lesz gyorsan reagálni a szituációkra, hiszen fel kell ismerni másodpercek töredéke alatt, hogy az ellenfél milyen labdát küld nekünk az ütésével. El kell dönteni, hogy hova repül, és ezt hogyan fogjuk visszaütni.

Sokan nem is gondolnák, mennyire megerőltető lehet egy-egy edzés, és mennyire elfárad az ember. A gyermekeimnek mindig azt mondom, hogy mindez az előnyükre válik, hiszen ezzel megtanulják a heti rendszerességet is, így könnyedén képesek lesznek összeegyeztetni a feladataikat.

A felkészülést illetően nem lehet rögtön asztalhoz állítani a gyerekeket, az alapokkal kell kezdeni. Eleinte fontos a labda pattogtatása, az egyensúly javítása érdekében az ütőn tartani a labdát leejtés nélkül, illetve a fallal és egymással való passzolgatás is. Az asztalitenisz javítja a mozgáskoordinációt. Meg kell tanulni az alapállást az asztalnál, ebből indul ki az első ütés. Figyelni kell, hogy milyen az ütés iránya, hogy alulról vagy felülről, vagy épp oldalról csavart ütéssel reagáljunk rá. Elengedhetetlen, hogy új technikákat tanuljunk, s ezeket a mérkőzések során kellőképp alkalmazni is tudják a sportolóink.

A két sportklub jól halad a fejlődés útján, próbálnak új felszereléseket beszerezni és kiemelkedő utánpótlást nevelni. A covid világjárvány miatt nehéz a kezdet és az edzések újszerű felépítése. Ebből kifolyólag, minden segítséget és támogatást örömmel vesznek, hiszen szívvel-lélekkel töltik be az elnöki pozíciókat és áldozzák az idejüket az edzésekre. A 2022-es évben újabb versenyekre készülnek, és reményeik szerint képesek lesznek kiemelkedő eredményekkel zárni az évet, akár klub, akár egyéni szinten.

Még több fotó a dunaszerdahelyi és a csallóközkürti klub közös edzéséről:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább