A béke oldalán kell állnia minden embernek

FOTÓK: RÓZSÁR VINCE

A II. világháború európai befejezésének 77. évfordulójára emlékeztek meg pénteken a fasizmus áldozatainak emlékművénél.

A cikk egy részlete a dunaszerdahelyi.sk-val való együttműködésünk révén kerül közlésre.

Veronika Kelemenová, a Ladislav Dúbrava gimnázium diákja szavalata után Tilajčík Edit üdvözölte a nagyszámú jelenlévőt, majd elmondta, nemcsak a világégés befejezésére emlékezünk az évről évre megtartott ünnepségen, hanem a sok-sok vétlen áldozatra, azokra az emberekre, akik a szörnyű számadatok mögött rejtőznek.

Rövid bevezetője után köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Hájos Zoltánt, városunk polgármesterét, Michal Derajt, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetőjét, Jozef Jánskyt az Antifasiszta Harcosok Szövetségének Galántai Regionális Bizottságának elnökét, valamint több városi intézmény, hivatal és iskola vezetőjét, küldöttségét.

Jozef Jánsky az Antifasiszta Harcosok Szövetségének Galántai Regionális Bizottságának elnöke ünnepi beszédének elején kiemelte:

Nem felejthetjük el, mit jelentett a II. világháború, a katonai temetők mind emlékeztetnek arra, mit jelent egy háború. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a béke oldalán kell állnia minden embernek, bárminemű szélsőség ellen kell harcolnia, mert még egy olyan háború, mint a II. világháború volt, soha nem ismétlődhet meg.

Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője beszédében Tolsztoj legismertebb műve, a Háború és béke kapcsán mondta el, hogy már a nagy író is elutasította a háborút és az erőszakot, a háború mégis folyamatosan ott van az emberek életében, majd röviden összefoglalta a nagy háború történéseit. Beszédében párhuzamot vont a népek egymás elleni háborúja és az emberiség Föld ellen viselt harca közt.

Szavai szerint jelenleg a közelgő harmadik világháborút éljük meg, mégpedig a Földdel, a természettel folyatott háborút. Mint mondta, egyes csoportok figyelembe nem véve mások életterét, tönkreteszik a Földet, miközben mások kárára gazdagodnak.

A cikk folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább