PLATZ Bistro & Bar | Vendéglőlesen

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/06. számában.

Újra itt van, újra itt van a nagycsapat! Éppen most nem a fociról fogunk „dőzsölni”, jómagam szívesebben maradok a gasztronómia „történeténél”. A Klikk Out magazin főszerkesztőjével, Poór Tiborral úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a Vendéglőlesen sorozatot ott, ahol abbahagytuk, viszont kissé velősebb tartalommal, rövidebbre fogva, annál több kép- és videóanyaggal, ezáltal a Vendéglőlessel találkozhattok a Klikk Out több platformján, a nyomtatott kiadásban és a világhálón is követhetitek észrevételeinket. Csapatunk egy új taggal bővült, aki nem más, mint Gocoň Péter, aki a belterek és a dizájn szaktekintélye, egyben magazinunk tulajdonosa… Na, akkor vágjunk bele a „lecsóba”… 🙂

A Klikk Out csapatával azért járjuk régióink éttermeit, hogy szemügyre vegyük az ételkínálatot, próbáljuk átadni olvasóinknak a helyszín benyomását, és természetesen szemrevételezzük a felszolgálás minőségét, egyben a formatervezésre és az összbenyomásra is nagyobb hangsúlyt fektetünk. Nem utolsósorban pedig megpróbáljuk közvetíteni a degusztált ételek során szerzett élményeinket, észrevételeinket.

A PLATZ Bistro & Bar Dunaszerdahely artériáján található, és már az első szemrevételezés során egy különleges helyszín benyomását kelti. Üvegből készült, télikert jellegű terasz, amely télen fűtött, nyáron hűtött, és az év minden időszakában fénnyel, élettel teli, és kellemes időtöltésre alkalmas színteret kölcsönöz. A Fő utca pörgős életet él, így a terasz kiváló azon vendégeknek, akik nézelődni szeretnének, és ideális azon személyeknek, akik semmiképp sem szeretnének észrevétlenek maradni.

PLATZ Bistro & Bar,Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem

Miután beléptünk a PLATZ-ba, a helyszín Gocoň Péterre ilyen impulzust tett: „Első benyomásra a PLATZ egy gondosan és igényesen kialakított enteriőrrel rendelkezik. Annak ellenére, hogy a területi adottságok eléggé szűkösek, maximális effektivitással ki lett használva minden négyzetméter. Érezni, hogy a dizájnt egy szakemberre bízták a tulajdonosok. Gondosan meg van tervezve minden részlet, a faldekorációktól kezdve a bárpulton át egészen az üvegfelületig, amelyen át a vendég figyelheti a szakácsok munkáját, és ez egyben vizuálisan kitágítja a szűkös belteret. Az ülés magasított székekkel és asztalokkal lett megoldva, ez igazi bisztrós feelinget ad a helynek. Egy kültéri, beüvegezett, fűtött terasszal lett bővítve a kapacitás, amelynek „dzsungeles” dekorációja nagyon jól sikerült. Aki meg akarja mutatni magát, vagy szívesen nézelődik fogyasztás közben, az biztosan megkedveli ezt a teraszrészt. Az illemhely egy kicsit szűkösre sikeredett, főleg a kézmosás körülményes ilyen kis mosdóval. A tisztaság terén nem találtam semmi kivetnivalót. Összegezve: a PLATZ beltere/terasza egy nagyon igényes, kellemes, bisztrós feelinget nyújt, ahol a vendég jól érezheti magát, akár egy reggeli, ebéd vagy vacsora elfogyasztása közben, vagy akár egy kellemes esti baráti sörözés során, ugyanis a kialakított enteriőr italozásnál is megállja helyét.”

Este hét óra tájékán érkeztünk a PLATZ-ba, majd kényelmesen helyet foglaltunk. Pár pillanat után már az asztalunknál is termett „Jocó”, és sportosan, lezseren, ám nagyon udvariasan fogadta társaságunkat, ami egy bisztróban nagyon is elfogadható. Felvette az italrendelést, és rögvest hozta is az étlapot. Az étlap nagyon bőséges választékkal bír, viszont meglátásom szerint egy-két vegán, illetve vegetáriánus étel elférne még rajta a salátákon kívül. Miután kényelmesen landoltak italaink az asztalon, Jocó azonnal fel is vette a rendelést, majd elviharzott a konyhába, és tizenöt perc kellemes időtöltés után már tálalta is az előételeket, majd a levest is.

ELŐÉTEL

Zsírjában sült hízott kacsamáj, pirítóssal (6,90 €)

Mátyás királyunk kedvenc fejedelmi lakomája előételként kiváló választásnak minősült! A máj puha volt, akár a vaj, kérges, egyben kellően fűszerezett, sózott. Kísérőként jelen volt a pirítós, amelyet fokhagymával, majd vajjal is kényeztethettél, marinált hagyma és lila hagyma kísérte „utolsó útjára” a még meglévő zsenge falatokat…:)

Tatár bifsztek, pirítós (8,90 €)

Ez az a „harapnivaló”, amelyet minden esetben a legjobb minőségű és frissességű alapanyagból szükséges elkészíteni. Az étel kóstolásánál a tatár kellemesen krémes állagú volt, roppant egyensúlyban volt a fűszerezése, így a hús zamatos ízvilága optimálisan érzékelhető volt, és az az enyhe pikánsság nagy „ravaszság” a séftől. 🙂 Jómagam sokkal fűszeresebben készítem, ám a PLATZ-ban felkínált tatár valóban fejedelmire sikerült.

PLATZ Bistro & Bar,Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem

LEVES

Tyúkhúsleves cérna metélttel, zöldségekkel gazdagon (3,90 €)

Ezt a levest, azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom, merthogy voltaképpen a héten egyszer biztosan jelen van minden háztartás asztalán. Ahány ház, annyi szokás, ám a tyúkhúsleves „prímás” szerepet tölt az ünnepi ételek közt! A PLATZ-ban a húsleves nagyon bőséges volt, ám egy fikarcnyit sós, és tálalhatták volna tűzforróan. Egyébként semmi más kifogásolnivalót nem leltem benne, elfogyott, akár a kámfor…

Ahogy végeztünk az előételekkel, Jocó már tolta is a további fogásokat…

PLATZ Bistro & Bar,Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem

FŐÉTEL

Spagetti aglio-e olio, bélszíncsíkokkal és parmezánnal (14,90 €)

Az utóbbi időben nagyon rákaptam az olasz tésztafélékre, amelyeket jómagamnak többnyire hús felhasználása nélkül készítek. A spagetti aglio-e olio egyszerűségével és nagyszerűségével az egyik legnagyobb kedvencem, krémes, fokhagymás, enyhén pikáns ízvilágával szinte rabul ejt minden egyes alkalommal. A PLATZ-ban szinte tökéletes „fogamravaló” került terítékre, ám egyetlen tény nem kerülhette el a figyelmemet. Az ételt nem spagetti tésztából készítették, hanem linguini tésztával helyettesítették. Ennek függvényében az étel remekre sikeredett, és teljesen elégedett voltam a minőségével.

Eredeti orosz bélszín „Sztroganoff”, házi burgonyakrokettel (19,90 €)

Ez az orosz eredetű étel egy remekmű. A felhasznált hús a legjobb minőségű, az állaga a tejfölnek köszönhetően hihetetlenül krémes, ízvilága kissé édeskés, a savanyú uborkának köszönhetően enyhén fanyar, a gomba pedig elsőrangú aromát kölcsönzött az ételnek. Kifogástalan! A hab a tortán, hogy a burgonyakrokettet valóban házon belül készítik, így emlékezetes élményt nyújt ez a fogás.

Vadas marhahúsból, Karlovy Vary-i knédlivel (11,90 €)

A vadas az az étel, amelyet hatalmas előszeretettel készítek el én is, sőt, nemrégiben egy Lengyelországban zajlott versenyen első helyezést értem el az általam elkészített vadassal, ennek okán sokkal jobban odafigyelek erre az ételre. A PLATZ-ban felkínált vadas fenomenális, egyben hatalmas adag! Minőségi marhahússzeletek, gyönyörű, márványszerű knédli, és a vadas szósz brutális! Hozzáteszem, én kissé édesebben, kissé a citromtól savanykásabban, a mustártól fanyarabban készítem, ám egy kiváló szakács ízvilágát kóstolni mindig felemelő érzés számomra!

PLATZ Bistro & Bar,Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem

Grillezett fogasfilé, zöldséges quinoa salátával (13,90 €)

A fogas nagy népszerűségnek örvend a halak között, ugyanis sovány húsú, könnyen emészthető, szinte szálka nélküli a szerkezete és semleges az ízvilága. Emiatt esett rá a választásunk, és ismét nem csalódtunk! A hal friss, lédús, és ropogós sült kéreggel tálalták.

A quinoa szintén semleges ízvilággal rendelkezik, nagyon finom salátákba keverve. Mindenképpen kiváló párosítás volt a hallal, és egy egyedi, ám könnyed ételként nagyon megállta a helyét.

Hármas minihamburger-kóstoló (15,90 €)

Mininek éppen nem mondható, de kiváló minőségű kézműves hambik kerültek terítékre! Szerintem ezt egy ember fel sem tudja falni, így akár két vendég éhségét is kellőképpen kielégíti. A trió egy sajtburgert, Platz burgert és egy kacsamájas burgert takar, amelyhez házilag készült hasábburgonya, coleslaw káposztasaláta és kissé fokhagymás öntet párosul. Aki szereti a hambit, az ne is keresgessen tovább az étlapon, remek választásnak minősül ár-érték arányában.

PLATZ Bistro & Bar,Vendéglőlesen,Gasztro,Étterem

DESSZERT

Már „puffanásig” megtelt a bendőnk, miután sor került a kínálatban lévő temérdek desszertből való választásra.

Horalkys sajttorta (4,50 €)

Főszerkesztőnknek tágra nyílt a szeme, akárcsak Derricknek, miután meghallotta ezt az egyedi változatot. A sajttorták magában krémes jellegűek, ám ez a variáns eszméletlenül finom és édes, akár egy szerelmes csók. Így is lett! Tibor és a horalkys sajttorta első pillantásra egymásba szerettek, majd kóstolás után azonnal a helyszínen hűséget is esküdtek egymásnak… Kihagyhatatlan!

Somlói galuska pohárban (3,50 €)

A magyar cukrászművészet egyik legismertebb készítménye, amely piskótatésztából, csokoládé öntettel és tejszínhab díszítéssel, pohárban került felszolgálásra a PLATZ-ban. Egy porszemnyi rendellenességet sem véltünk felfedezni e régi, ám nagyon közkedvelt desszertben.

A PLATZ bisztró és bár bárhol megállná a helyét a nagyvilágban! Bátran ki merem jelenteni, hogy nagyon ritkán fordul elő olyan, hogy szinte minden felszolgált étel tökéletes volt! Nem a „fine dining”, Michelin-csillagos éttermekről papolok, inkább egy bisztróról, ahol laza hozzáállással, kedves kiszolgálással, minőségi ételekkel, nagyon kellemes belvilággal olyan összhangot teremtettek a tulajdonosok, amellyel elég magas szintre emelték a „bisztrók” játszóterén a lécet… Le a kalappal, és csak így tovább!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább