„Csináld azt, amit szeretsz, és soha többet nem kell dolgoznod” – interjú Oszkó Viktóriával

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Oszkó Viktória rúdsport és légtorna tréner, aki Dunaszerdahely városában oktat különböző mozgásformákat. Célja, hogy kizökkentse a hozzá jelentkező érdeklődőket a komfortzónájukból, hogy még nőiesebbnek érezzék magukat. A hétköznapokban instruktorként tevékenykedik a rúdfitnesz, a légtorna, a chairdance és az exotic pole dance világában, amelyek tele vannak különböző akrobatikus elemekkel. Mindegyiknek megvan a maga különlegessége és bája, amelyről Viktória örömmel mesélt. Az interjú során szóba került a tréner sportmúltja, az edzésformák közötti különbségek, a csoportok sokszínűsége és a jövőbeli tervek.

Hogyan kerültél a sport világába, és pontosan, milyen edzésformákat oktatsz? 

Sárváron éltem 15 éven keresztül, majd itt ismerkedtem az adott edzésformákkal. Mindig az volt a vágyam, hogy egyszer én is trénerként tevékenykedjek, amelyet legtöbbször csak a tévé képernyőjén láttam. Teljesen elvarázsolt, így ennek köszönhetően fokozatosan utánajártam a különböző edzéseknek, és kerestem a megoldást, hogy hogyan kezdjem el a felállított céljaimat megvalósítani. Úgy éreztem, kell egy fő vonal, amelyen el lehet indulni, így elsősorban egy csoportos fitnesz instruktor tanfolyamot végeztem el. Nem volt egyszerű feladat, egyrészt anyagi szempontból, másrészt a gyermek és a munka mellett nagyobb kihívás volt tanulni. Majd jött a rúdfitnesz ötlete, amely miatt hűségesen jártam el minden egyes edzésre. Fokozatosan fejlődtem, és vettem otthoni használatra egy rudat, amelyen kedvem szerint gyakorolhattam. Ennek köszönhetően egy erős alapszintre sikerült feltornáznom magam, ezzel egyidejűleg pedig beiratkoztam egy rúdfitnesz oktatói tanfolyamra. A tréneri oklevél megszerzése után megterveztem az oktatásom alapjait, amely egy újabb mérföldkő volt az életemben.

Kijelenthetjük, hogy megtaláltad az utadat mindentől függetlenül. A rúdfitnesz után sem álltál meg, hogyan találtál vissza, hogy Dunaszerdahelyen élj, mint instruktor?

Beindult a rúdfitnesz oktatása, amellyel évről évre szépek fejlődtünk. Úgy gondoltam, kihívásra vágyom, így belekezdtem a légtorna (karika) tanításába is. Elsősorban gyerekeket is oktattam, amely nagyon sikeres volt. A rúdfitneszt illetően több dobogós eredménnyel is büszkélkedhetünk. Mindig eszembe jut, hogy mennyire elégedett vagyok azzal, hogy bele mertem vágni mindebbe, s elindítottam ezt az egészet.

Időközben megismerkedtem a párommal, aki dunaszerdahelyi születésű, majd közös megegyezéssel összeköltöztünk a városban. A covid első hulláma alatt dunaszerdahelyi lakossá váltam, majd elindítottam a saját kis vállalkozásomat a városban található Nova Fitnessben, konkrétan a kezdő rúdfitneszt, a légtornát, az exotic pole dance-t és a chair dance-t.

Mi a különbség az említett rúdfitnesz, légtorna, chairdance és az exotic pole dance között?

A különbségeket illetően a rúdfitneszt inkább a sportosabb és akrobatikusabb stílus ötvözi, amelyhez rövid ruházat ajánlott, hogy jobban és könnyebben tapadjunk a rúdhoz. Az exotic pole dance órákat platformos magassarkú cipőben vagy szandálban oktatom. Elengedhetetlen tartozék a térdvédő, mert sokat vagyunk a talajon. Leginkább nőies és kecses mozdulatok sorozata figyelhető meg ennél az edzésformánál, amelyet a nők különösen kedvelnek, mert ez által igazán nőiesek lehetnek és átléphetik a határokat. Az edzések alatt kiszakadnak a hétköznapi mókuskerék fogságából és a komfortzónájukból. A légtorna a cirkusz világát idézi elő, amely által a lányok egy karikán akrobatikus elemeket tanulnak meg a levegőben forogva. Mindez nyilvánvalóan nem veszélytelen, de a csoportok tagjai egytől egyig imádják. Nem utolsósorban pedig a chairdance, amely egy székes tánc. Ezt a burlesqe és az akrobatika stílusával keverjük, hogy elegendően legyen benne sport és nőiesség is. Az órákon egy könnyű kis széken tanulnak a nők akrobatikus elemek mellett szexi mozgásformákat. Az összes edzéstípus kezdő szinttől indul, és ennek megfelelően haladunk a haladó és a profi szint felé.

Hogyan jött az ötlet, hogy a rúdfitnesz mellett exotic pole dance és chairdance oktatásába kezdj?

A rúdfitnesz és a légtorna mellett szerettem volna még valami újat, amely igazán és kiemelkedően nőies. Így jött szembe az exotic pole dance gondolata, amelyet nem sokkal később követett a chairdance, a székes tánc.

Azért is szerettem volna belekezdeni ebbe, mert jó érzéssel töltött el, hogy rengeteg nő képes ezáltal kiszakadni otthonról egy kicsit, a fakanalat eldobva. Minden nőnek fontos, hogy az irodai kosztümöt ledobja, s egy falatnyi sportruházatra cserélje. Az edzéseken a nők igazán nők lehetnek, előbújhat az igazi erotika és szexiség.

Mindamellett, hogy különböző koreográfiákat sajátítanak el edzésről edzésre a rúd mellett vagy a széken, megtanulnak kecsesen és lágyan mozogni, ill. a magassarkút tökéletesen használni. Kevés önbizalmam volt, pont ezért is vagyok tisztában azzal, hogy a nőknek egy löket kell, egy olyanfajta plusz a mindennapokba, amely átlendíti őket a szürkeségen. Ennek apropójaként született meg az ötlet, hogy belevágjak a különböző táncok oktatásába. Vannak, akik otthon is megmutatják, mit tanulnak nálam, és a párjuk büszkén nézi, amely pozitív visszajelzés számukra és számomra is. Ez az érzés együttesen visz előre engem és a tanítványaimat.

A felsorolt mozgásformákhoz fittség és elszántság kell, kitartónak kell lenni. Mennyi ember fantáziáját mozgatja meg a környéken ezeknek a különleges sportoknak a gondolata, és hogyan épülnek fel a csoportok?

Az általam oktatott mozgásformákhoz nem kell semmilyen sportmúlt vagy előképzettség, csak elszántság és kitartás. Én is kezdő szintről indultam. Vannak még különböző sztereotípiák a rúdtánc hallatán, de ezen csak mosolygom, hiszen mögöttem több éves sportmúlt van, amely az eredményeimen is látszódik. A tévhitekkel ellentétben a rúdtánc sok éve igazi sportággá nőtte ki magát. A csoportokat illetően általában 6-8 fővel gyakorlunk az órákon, amelyen a feladatok mindig az adott csoport szintjéhez mérten vannak. Az edzésekre nem csak a városból járnak, hanem a környező falvakból is. Immáron két éve tanítok itt, jelenleg 40 felnőtt tanítványom, 3 tinédzser légtornászom és 3 kisgyermek rúdfitneszesem van. Ezen felül pedig 8 aktív taggal is foglalkozom, akik külön magánórákra járnak hozzám.

Milyen eredményekkel büszkélkedhettek, és a jövőt illetően, milyen terveitek vannak? 

A legnagyobb eredményünk egy nemzetközi szintű versenyen elért bronzérem, amelyet az Exotic pole semi pro haladó kategóriában szereztünk. Hihetetlen csapatom van, és a kollektívánk is kiváló, akikkel öröm együtt dolgozni.

 A jövőt tekintve több tervem és célom is van, ám a legfontosabb, hogy még több dobogós eredményt zsebeljünk be, és annál is több nőt képes legyek kizökkenteni a hétköznapokból az edzéseim által.

Egy igazi mottóm van: „csináld azt, amit szeretsz, és soha többet nem kell dolgoznod”.

MÉG TÖBB FOTÓ VIKTÓRIÁRÓL

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább