„Tiétek a győzelem, miénk a szórakozás!” – interjú az „MBécska” csapatával

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A bősi MBécska csapata a 2019-es évtől kezdődően hobbiszinten űzi az autóversenyzést, s örömmel veszik az ezzel járó kihívásokat, lehetőségeket és az adrenalint. A csapat hat emberből áll, a két ötletgazda, Heizer Zoltán és Balázs István, illetve Szekeres József, Szekeres Dávid, Czajlik Zsolt és Brožek Nicolas. Az interjú során meséltek a kezdetekről, a versenyek menetéről és hangulatáról, az autók felépítéséről, illetve a jövőbeli elképzeléseikről.

Hogyan jött az ötlet, hogy régi autókat feljavítsatok és autóversenyzésbe kezdjetek?

Heizer Z.: Az egyik ötletgazda jómagam voltam, a másik pedig Gyuszi. Az autóversenyzés ötlete abból indult, hogy sokat járok fotózni a Slovakia Ringre mint amatőr fotós és videós. Mindig hihetetlen érzés az autók között nézelődni. Az egyik 24 órás verseny után úgy éreztem, hogy milyen buli lehet egy ilyen versenyen elindulni. Pár nappal később egy ilyen jellegű futam után mentem Pistához számítógépet szerelni, és szóba jött a 24 órás verseny, ott és akkor született meg az elhatározás, hogy induljunk mi is a versenyen. Ketten Pistával indultunk neki igazán ennek az autóversenyzésnek, majd szép sorjában csatlakoztak a többiek is, Szekeres Józsi és fia Dávid, majd Czajlik Zsolt és Brožek Nicolas is.

Autoverseny,Bős,Herdics Julia,MBécska

Elmondhatjuk, hogy hobbiszintű dologról van szó. Konkrétan kiválasztottatok egy autót, de van erre valamiféle stratégia vagy felsorakoztatott szabályok az autót illetően?

Heizer Z.: A stratégiánk egyszerű volt, miszerint felújítunk egy Felíciát, és végigcsináljuk a futamot. Nem gondolkodtunk azon, hogy más autót válasszunk, mert ez a legelérhetőbb anyagi és az alkatrészek szempontjából is. Ha jobbat akarnánk, több pénzre lenne szükségünk.

A többi csapathoz képest mi nagyon minimális költségvetésből dolgozunk. Ha a versenyek szabályait nézzük, nincsenek olyan nagy elvárások. A szabályzatban az van legfőképp előírva, hogy terepjáróval, illetve összkerék-meghajtású autóval nem indulhatnak a versenyzők.

Fontos, hogy minél egyszerűbb legyen technikailag az autó, hiszen általában nem aszfaltos úton zajlanak a versenyek, hanem poros vagy murvás talajon.

Legutóbb Nyírádon voltatok egy 24 órás versenyen, hogyan képzeljük ezt el, mi a menete egy ilyen futamnak?

Heizer Z.: Nyírádon indultunk egy versenyen, ez egy autósportban ismert nemzetközi minősítéssel rendelkező pálya. A futamon van aszfaltrész, de sok a salakos talaj, például apró vágott kövek és homok. A versenyen végig vezetni nagyon kimerítő, és az egyik legnehezebbnek számít, pedig körülbelül 1,3 kilométeres zárt körpályáról beszélünk. A versenyen az nyer, aki 24 óra alatt a legtöbb kört képes végigcsinálni, ami közben természetesen váltjuk egymást. Pontosan ebből az okból vagyunk hatan. Legutóbb 68 autó indult a startnál délután két órakor, majd másnap kettőkor végződött.

Balázs P.: A pályán van egy 10-15 méteres szintkülönbség. A verseny ideje alatt változó, hogy milyen gyakorisággal váltjuk egymást. Függ az időjárástól, mert ha van olyan 30-35 fok, akkor az sokat kivesz az emberből. Egy óra vezetés sok energiát felemészt. Nyilván rosszabb idő esetén lehet tovább is bírni, de ez a versenyző kimerültségétől is függ. Pontosan azért, mert mindez fizikailag és pszichikailag is megterhelő. Úgy kell elképzelni, mintha csúcsforgalomban a főutcán előzni akarna valaki a nagy melegben. A pálya változása is hozzátesz mindehhez, hiszen félóránként más lesz az út menete. Egyre mélyebb gödrök vannak, sőt folyamatosan máshol alakulnak ki. Emiatt mindenki próbál változtatni az íven, ahol menni akar az autóval.

Autoverseny,Bős,Herdics Julia,MBécska

Mondhatjuk, hogy veszélyes hobbisportnak számít ez, mit gondoltok erről?

Heizer Z.: Ki hogyan gondolja. Nem tartom annyira veszélyesnek, mert nem jellemzőek a balesetek vagy a személyi sérülések. Tény, hogy a tavalyi versenyen történt baleset, felforgott egy autó.

Balázs P.: A szervezők is általában úgy jelölik a pályát, hogy ne legyen túl gyors, tehát ilyen 100 kilométer/órás sebességet lehet maximum elérni. Vannak kisebb koccanások, de azok is csak a külső pléheket érintik. Amíg a védőkeret nem sérül meg, nincs probléma. Ha az megsérül, akkor vége mindennek.

Heizer Z.: Vannak biztonsági előírások, amelyeknek meg kell felelnie az autónak. Úgy kell elképzelni, hogy a kocsiban van egy bukócső egy húzott acélcsővel együtt, mint a rendes versenyautókban. Minden esetben meg van adva, hogy ennek milyen módon kell megépítve lennie, hogy biztonságos legyen. Például kötelező a versenyautóban a versenyülés, a hatpontos biztonsági öv vagy épp a tűzoltókészülék. Ha bármi baj történik, akkor szervezők is ott vannak, szinte azonnal jönnek és segítenek.

Több versenyen is részt vettetek már a 24 órás futamon kívül. Meséljetek erről egy kicsit!

Heizer Z.: A Covid miatt több versenyen nem tudtunk indulni. 2021-ben vártuk az információkat, milyen futamok lesznek a közeljövőben, és nem tudtunk semmit a 24 órás eseménnyel kapcsolatosan.

Majd jött kiírás egy négyórás aszfaltversenyről. Szóltam a többieknek, hogy két hét múlva esedékes lenne egy négyórás megmérettetés, amit nem kellett kétszer mondanom, mindenki egyhangúlag úgy döntött, megpróbáljuk. Az autó fel volt készítve a Rally Cross pályára, amit mi elvittünk egy aszfaltversenyre, ahol egyébként egészen más beállításra lett volna szükség.

Úgy voltunk vele, hogy nem alakítunk rajta, elvisszük így, ezzel is letesztelve az autót. Attól függetlenül, hogy van lehetőségünk a próbapályán gyakorolni, teljesen más éles helyzetben négy órán keresztül nyúzni az autót. A versenyen végül hiba nélkül működött, majd miután hazahoztuk, nem is javítottunk rajta semmit, rögtön vittük a 24 órás versenyre. Tíz autóból a hatodik helyen végeztünk a kategóriában a leggyengébb autóval.

Autoverseny,Bős,Herdics Julia,MBécska

Végig mosolyogva meséltek az élményekről. Ebből kiindulva, mit jelent számotokra a győzelem? Mi az, ami motivál titeket?

Heizer Z.: A 24 órás verseny után célba érni a legnagyobb büszkeség, és talán az motivál a leginkább, hogy mindenki fülig vigyorral száll ki az autóból ennyi levezetett kör után is.

Balázs P.: Pontosan, mindegyikünket büszkeséggel töltött el, hogy 24 óra kőkemény vezetés után leintettek minket.

A győzelem az, hogy 24 óra után sikeresen jövünk le a pályáról. Amikor az ember meglátja a kockás zászlót, az leírhatatlan érzés.

Szekeres J.: Csoda jó érzés, hiszen legutóbb sikerült lemennünk 628 kört, ami körülbelül ezer kilométert jelent. Egyébként hozzátenném, hogy a pályán 24 óra alatt sokat ütődik és kopik az autó, folyamatosan felüti a fejét valamilyen probléma. Ott a semmi közepén nehéz mindent megoldani, de nekünk vannak ilyen „fővarázslóink”, akik megoldják a megoldhatatlant. Öt perc alatt kell csodákat tenni, szóval ez sokat számít, mivel minél feljebb akarsz kerülni, s minél több kört akarsz megtenni a futam ideje alatt.

A közeljövőben is készültök valamilyen versenyre, ha igen, mit lehet tudni erről a futamról?

Heizer Z.: Július 23-24-én lesz egy verseny Dömsödön, Magyarországon, agyagos pályán. Tavaly pontosan ezen a futamon vettünk részt legelőször. Olyan agyagos vagy poros pályát kell elképzelni, amit ha lelocsolnak vízzel, jeges úttá válik.

Szekeres J.: Körülbelül a jéggel azonos a tapadása ennek a pályának. A hátsókerék meghúzású autók ilyenkor úgy csúsznak, hogy szinte irányíthatatlanok. Pont olyan, mint mikor mész télen az autóval. Csúszik, de mindenáron próbálsz megmaradni a pozíciódban. Ebben az esetben még előzni is akarsz, mert ilyen helyzetekben a legkedvezőbb, hogy jobb helyre tudj besorolni. Vannak összecsúszások vagy kisebb támasztások a másik autóval, de emiatt sikerülhet jobban bevenni az adott kanyart.

Autoverseny,Bős,Herdics Julia,MBécska

Balázs P.: Mindig kiabál valaki a rádióban, hogy „nem látok semmit, nem látok semmit!” Végig összeköttetésben vagyunk, és segítünk a másiknak.

Heizer Z.: Július 30-án és október végén ismét aszfalton versenyzünk négyórás futamokon, de ott már a Fábiával. Szükségünk volt egy külön aszfaltra épített autóra a túl közeli időpontok miatt.

Mi a csapat neve, és honnan jött az ötlet?

Heizer Z.: MBécska a nevünk, amelynek ötlete egy jóbarátunktól, Gyuszitól származik, akivel a legelején együtt gondoltuk ki ezt az egészet. Ő időközben kiszállt a versenyzésből. Gyuszi volt az, aki minden Škoda autót Mbécskának hívott, és ennek apropójaként döntöttünk a név mellett.

Milyen jövőbeli terveitek vannak? Van valamilyen inspiráló mottótok, amihez mindenki igyekszik tartani magát?

Heizer Z.: Nyerni a 24 óráson! Egyébként van egy közeljövőben esedékes verseny, amelyet egy online szavazás előz meg. Az emberek tudnak szavazni a kedvenc autóversenyzői csapataikra, akik közül a legtöbb szavazattal rendelkező gárda ingyenes nevezést nyer. Hatalmas segítség lenne számunkra, ha mindenki egy szavazattal az MBécska oldalán megosztott linken keresztül ránk szavazna.

Szekeres J.: Nyerni és kiállni a próbákat a következő versenyeken.

Balázs P.: A mi szlogenünk vagy mottónk az, hogy „Tiétek a győzelem, miénk a szórakozás!”

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább