Hermann Hesse: A napkeleti utazás | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/08. számában.

Főhősünk, H. H., csatlakozik a mitikus Szövetséghez, hogy részt vegyen a mágikus napkeleti utazásban. A kis csapatban olyan útitársakra lel, mint például Sancho Panza, Parsifal, Klingsor, Paul Klee vagy Mozart.

Amint időn, téren, mítoszokon és egész világokon (valóságos és kitalált) keresztül utaznak, találkoznak mágusokkal, társaságokkal, akik Bibliája a Don Quijote, királyokkal, császárokkal, lovagokkal, (és többek között) csizmás kandúrral és a bölcs Sziddhárthával is. És hogy mi az úticél? Ez bizony minden résztvevőnek személyes: az egyikük meg akarja találni a taót, a másikuk pedig a Kundalini nevű kígyót. H. H. álma találkozni és elnyerni a gyönyörű Fatima hercegnő szerelmét.

Akármilyen túlzásnak is tűnik, de Hermann Hesse ezen a rövidke 130 oldalon megalkotta az egyik legszebb regényt, amit valaha olvastam. Egy lassan hömpölygő, misztikus, gyönyörűszép mese az életről, művészetről és magáról az alkotás és írás folyamatáról. Mélyen emberi gondolatai és a főhős igaz énjének keresése olyan elementáris erővel bír, hogy helyenként harcolnom kellett saját könnyeim ellen.

(Fordította: Horváth Géza), Helikon Kiadó. 2021   

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább