Hogy alakult a szlovákiai magyar kisebbség társadalmi és gazdasági helyzetének alakulásáról 1989-et követően?

Lelkes Gábor, dunaszerdahelyi közgazdász és társadalomkutató, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 2022-ben egy kutatási programot valósít meg „A szlovákiai magyar kisebbség társadalmi és gazdasági helyzetének alakulása 1989-től napjainkig” címmel, amelyben vizsgálja a szlovákiai magyar nemzetrész társadalmi és gazdasági folyamatait a kommunista diktatúrát követően.

A kutatás több mint egy tucat mélyinterjú is készül majd, amelyek segítenek majd annak a képnek a megalkotásában, hogy mely események voltak a legszámottevőbbek a kisebbség életében, mely teendők megoldása fontos az elkövetkező években a szlovákiai magyar nemzetrész megmaradása és gyarapodása végett. Az interjúk során ezen kérdésekre keresi majd a választ:

Hogyan változott a szlovákiai magyarság élete a rendszerváltozás óta eltelt 33 évben? Hogyan ítéli meg a Szlovákiában élő magyar kisebbség helyzetét napjainkban?

Milyen versenyelőnyt jelentő erőforrásai vannak Dél-Szlovákiának (ahol a magyar kisebbség döntő hányada él)?

Miként értékeli a dél-szlovákiai regionális fejlődést az elmúlt másfél évtizedben? Hogyan látja az egyes régiók versenyképességét és fejlődést befolyásoló tényezők változásait?

Az uniós csatlakozást követően számtalan projekt valósult meg a dél-szlovákiai közösségek sikeres együttműködése által. Ön szerint vannak olyan dél-szlovákiai falvak, városok és régiók, amelyek fejlődése példaként szolgálhat más falvak, városok és régiók számára?

Ön szerint mik voltak a dél-szlovákiai falvak, városok és régiók fejlődését leginkább gátló tényezők?

Figyelemmel kísérte a szlovákiai politikai és közéleti események alakulását az elmúlt 2 évtizedben? Mit gondol a szlovákiai magyar etnikai politizálás elmúlt 2 évtizedéről? Beszélhetünk a szlovákiai magyar politika élet kihagyott ziccereiről – kihagyott lehetőségeiről a 21. században?

Egy kisebbségi közösség nyelvének és kultúrájának megőrzéséhez megfelelő oktatásügyi és kulturális intézményi hálózat szükséges, amelyet a kisebbségi közösség szabadon fejleszthet. Miként látja a szlovákiai magyar intézményrendszer kiépítését a kultúra és oktatásügy területén?

Az anyanyelv széles körben történő használata és az anyanyelven való tájékoztatás fontos feltételei egy kisebbségi közösség megmaradásának. Miként látja a magyar kisebbség magyar nyelvhasználati lehetőségeit? Elégedett a kétnyelvűség mostani gyakorlatával Szlovákiában?

A „Szövetség – Magyarok. Nemzetiségek. Régiók.” párt a dél-szlovákiai régiók többségében meghatározó politikai szereplővé vált a 2022. évi októberi települési és megyei önkormányzati választásokon. Ön szerint a párt a magyar etnikai politizálással miben nyújthat többet a szlovákiai magyar közösségnek és az országnak?

A 2021. évi népszámlálás módszertanának köszönhetően mérséklődött a szlovákiai magyarok számának fogyása (a népszámlálás szerint az országnak összesen 5 449 ezer lakosa volt, s az ország 422 ezer lakosa vallotta magát magyar nemzetiségűnek az erre vonatkozó első kérdésnél, míg további 34 ezer személy jelölte meg a magyart a nemzetiségre vonatkozó második kérdésnél is – ez alapján összesen 456 ezren vallották magukat magyarnak a tavalyi népszámlálás során Szlovákiában). Mit gondol a szlovákiai magyarság lélekszámának jövőjéről? A magyar nemzetiségűek tavalyi 8,4 százaléknyi aránya miként fog elmozdulni? Mivel lehetne a magyar kisebbség számának gyarapodását elősegíteni?

Ön szerint milyen volt a szlovákiai magyarok és az anyaországi magyarok kapcsolata az elmúlt másfél évtizedben? Hogyan értékeli Magyarország és a szlovákiai magyarság kapcsolatának alakulását, a magyarországi kormányok nemzetpolitikáját és támogatáspolitikáját, szervezetek, intézmények tevékenységét a szlovákiai magyarság megerősítésére (hogy a szlovákiai magyarok a szülőföldjükön maradjanak, itt érvényesüljenek magyarként), a határon átnyúló együttműködések sokszínűségét?

Miként látja a szlovákiai magyar kisebbség kapcsolatait a többi hazai, szlovákiai nemzeti kisebbséggel? Hozzájárulhat a szlovákiai magyar kisebbség a mintegy 60-80 ezer főnyi magyar ajkú roma kisebbség integrációs problémáinak megoldásához?

A kutatást a Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Cukrová 14, 811 08 Bratislava, www.kultminor.sk (http://www.kultminor.sk)) támogatta.

A kutatást összegző tanulmány majd a https://gabor-lelkes.webnode.sk/ honlapon lesz elérhető.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább