Dörzsölheted a tenyered, itt a szeptemberi Klikk Out!

Borítókép: Gocoň László

Iskola, szonettek, könyvjelzés, vendéglő, háború, média, fiatalok, utazás és talpmasszázs, ízek, imák, szerelmek. Csak néhány címke a számtalan közül, amivel kitüntethetjük szeptemberi lapszámunkat. Kukkantsatok bele!

Editorial / Szerző: Szilvási Tibor

Hogyha nékem csak pénzem lesz, ráülök a levegőre!

„Nem a gyereknek kell jónak lennie az iskola kedvé­ért – de sokan hiszik ezt! – ha­nem: az iskolának kell mindent megtennie a gyerekért” – idézzünk némi Vekerdy Tamást akkor, amikor született (szeptember 21.), tulajdonképpen abban a hónapban, amikor ennek a legnagyobb a súlya. Érvényesülni azt jelenti, hogy érvényes ülni? De nem ám! Föl kell állni és szaladni. Kérdezni és zavarba hozni, felhomályosítani és kikapcsolni, huncutkodással tanítani.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberAutó / Szerző és fotók: Ugróczky István 

Elektromos álom – Kia EV6 GT line

Tíz éve még a jövőt jelentette, pár évvel ezelőtt azt mondtuk rá, az új trend, de ma már ez a valóság. Az elektromos autók lassan, de biztosan kiszorítják a belső égésű motorral szerelt társaikat.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberMagunk között / Szerző: Menyhárt József / Fotók: Szabó Péter Pál

A tudás bástyája – „Hetvenkedik” a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium

„Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel…” Az LGT híres daláról a középiskolai éveim helyszíne, a dunaszerdahelyi Szent István tér (lánykori nevén: Május 1. tér) jut az eszembe. Egy olyan térről beszélünk, amelyet a múltban és ma is iskolák gyűrűje fog körül – mellette pedig a park, a régi szerelmek lábnyomával, a csókok ízével… 2019 tavaszán friss vezetés vette kezébe a Vámbéry Ármin Gimnázium irányítását. Egy olyan intézményét, amely immáron hetven éve neveli és indítja útnak az egyetemek felé a város, sőt a járás ifjúságát. Mai beszélgetőtársam Valkai Anett, a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgató asszonya.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberBia bekérdez / Szerző: Bokros Bia

A média világa egy szakmabeli szemével

Nem fogjátok elhinni, de nekem már megint akkora mázlim volt, hogy két elképesztő emberrel beszélgethettem, akik nagyon fontos szerepet töltenek be a média világában. Talán úgy jellemezném őket, hogy mindkettőjükben van valami nagyon különleges, amitől kitűnnek a tömegből. Bemutatom nektek Herczeg Zsoltot és Szentendrei Adriennt.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberInterjú / Szerző: Bokros Bia 

Így élte meg a háborút egy kárpátaljai lány, Tündi

Ádám Tünde 16 éves, aki Kárpátalján él, egy Eszeny elnevezésű faluban, közvetlenül a magyar-ukrán határ mellett. Egy igazi társasági emberként jellemezte magát, akinek szívügye, hogy segíthessen másokon. Egy médiatáborban ismertem meg Tündit, akiről már messziről látszott, hogy egy nagyon jószívű emberke. A 9 napos tábor alatt nagyon sokat beszélgettünk. Már akkor nagyon érdekelt, hogy Kárpátalján hogyan élték meg az utóbbi hónapok történéseit. Sokat mesélt és egyszerűen csak hagyta, hogy kérdezzek, mert tényleg érdekelt a dolog. Végül rájöttem, hogy ezt Nektek is el kéne mesélnem. 


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberKöltőtoll / Sipos Janka, Këri

„Az vagy nekem, mint…”

Verses rovatunkban ezúttal igazi kihívás elé állítottuk magunkat. Elhatároztuk, hogy egy vers átiratát kíséreljük meg elkészíteni. Természetesen olyan verset kerestünk, amelyet mindenki ismer. Így esett a választásunk Shakespeare LXXV. szonettjére, melyet Szabó Lőrinc fantasztikus fordításában ismerhetünk. „Az vagy nekem, mint testnek a kenyér” – ha azóta nem is, de az iskolapadban egészen bizonyosan mindenki találkozott e gyönyörű sorokkal. Természetesen hiú ábránd lenne a részünkről, hogyha azt hinnénk, nyomába érhetünk az eredetinek, vagy a magyarításnak, ettől függetlenül reméljük, hogy tetszeni fognak nektek a mi ezek által inspirált költeményeink is.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberKönyvjelző / Sipos Janka, Varga Ottó

Grecsó Krisztián: Valami népi

Grecsó Krisztiánnak már több könyvét is olvastam ezelőtt. Azok is jók voltak, de hogy őszinte legyek, nálam ez a novelláskötete ütötte messze a legnagyobbat. (sj)


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberÉric Vuillard: Szegények háborúja

Éric Vuillard könyvét olvasni nem olyan érzés, mintha regényt, hanem inkább egy – akármilyen szárazon is hangzik – történelem tankönyvet olvasnál. A mindössze kilencven oldalán az író egy furcsa, de rendkívül egyedi keveréket hoz létre életrajzból, regényből és enciklopédiai cikkből. (vo)


Hangfal / Szilvási Tibor

Harry Styles – Harry’s House

Arcade Fire – WE

The Smile – A Light for Attracting Attention

Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

Florence + The Machine – Dance Fever

700 Bliss – Nothing To Declare


Cinemax / Szilvási Tibor

Nincs baj, drágám!

Vetítik szeptember 22-től.

Ecc, pecc, ki lehetsz?

Vetítik szeptember 29-től.

Ahol a folyami rákok énekelnek

Vetítik szeptember 29-től.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberKülönvélemény / Keri

Káosz, anarchia és pusztulás

– avagy gondolatok a Netflix „Teljes káosz: Woodstock ´99“ c. sorozata kapcsán

A Netflix kínálatában augusztus elején jelent meg az a háromrészes dokumentumfilm-sorozat, amely a fesztivál leglényegesebb elemeit dolgozza fel, a szervezés kihívásaitól kezdve, a helyszín és az infrastruktúra felépítésén át, egészen az események őrült irányt vett végkimeneteléig.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberVendéglőlesen / Szerző: Mundi Józsi

Peter’s Bar

A legjobb dolog, ami Dunaszerdahely streetfoodos életében történhetett, hogy városunkban egyre több ilyen jellegű étterem nyitotta meg kapuit. A modern gasztronómia felzárkózott az ütemesebben zajló életünkhöz, és sok olyan ételkülönlegesség látott napvilágot, amely gyorsan, kézben, menet közben fogyasztható. A nagyvilágban már régóta jelen vannak a gyorséttermek. Amikor például Bangkokban jártam, sok olyan streetfood éttermet is meglátogattam, amely Michelin-csillagot kapott, többek közt az ikonikus Jay Fai „nagymama” éttermét, amely szinte kihagyhatatlan a thai főváros látogatása során.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberHavi kreatív / Kürthy Judit

Fekete Dóri, a Handmade by Dóri alkotója

Fekete Dórit Bősön már jól ismerik. Számos megrendelésnek tett már eleget, amikor babák számára készített babakocsidíszeket, vagy nagyobbacska gyermekeknek a kedvenc mesefigurájukkal díszített dobozokat. Fontos számára, hogy valami újat, trendit, egyedit készítsen, ezért minden alkotása különleges. Ma a Handmade by Dóri alkotója, Fekete Dóri válaszolt nekünk.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberSüt & főz a jó öreg csallóközi / Kovács Ákos

Csallóközi kóbászfüstűllís Gyulabáttyú

Ittvana ősz, itt a disznőölísek ideje, legelábbis minálunk Csallóközbe. Ugyi minden valamirevaló fírfiembernek van házifüstüllője, így nemkőja friss húsokot másokho túnyi káréba, nos nemszedi főja uccaporát, meg nem száják a legyek. Ha nincsen füstüllőja házná, szójá, én csinállok.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberCsajos / Këri

Szépségünk koronája

Az elmúlt években szinte mindent elkövettem már a hajammal, ill. ellene: mindenféle formára vágattam, többféle színre festettem, lakkoztam, zseléztem, szorosra fonattam, kontyoltam, csavartam, vasaltam, besütöttem – és a tortúrák után csak pislogtam, hogy miért törik le folyton, miért gubancos, és úgy egyáltalán: miért néz ki úgy, mint egy rendezetlen szénaboglya. Arra meg hadd ne is térjek ki, hogy a karantén alatt hogyan festettem be házilag, egy hét leforgása alatt kétszer, mert elsőre nem találtam el a színt – majd hogyan tört le tízcentis darabokban úgy, hogy az elégett, roncsolt tincsek mellé a padlóra potyogtak a könnyeim is…


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberSport / Interjú / Poór Tibor

Érezni a világot színesnek, szagosnak

– mondja egy sportújságíró, versíró, aki akár a nepáli hegyekben is túrázik

Lencsés Zoltánt mint az Új Szó sportújságíróját ismertem meg, mivel szinte minden hazai DAC-meccsen találkoztunk a press-szektorban. Később, amikor jobban megismertem őt, kezdtem felfigyelni arra, hogy milyen többrétegű személyiségről van szó. Már arra is nagyon felfigyeltem, amikor a versírásáról kaptam tudomást, de nagy erővel megfogott a szenvedélye a hegyek iránt, ami számomra is érdekes téma. Mivel idén Nepálban járt, az Annapurnán, már csak vártam, mikor találunk egy időpontot az interjúhoz. Íme, Zoli roppant érdekes mondanivalója.


Klikk Out,Előzetes,SzeptemberSárkány ellen sárkányfű / Sipos Janka

Tenyeres-talpas

Hazamész, lerúgod a magassarkút, amibe „a szépségért szenvedni kell” jeligére belezsúfoltad mostanra kissé szederjes lábadat. Fotelbe huppansz a délutáni kávéddal, végtelenül előzékeny párod pedig végigsimít a lábfejeden, majd lassú, körkörös mozdulatokkal masszírozni kezdi a talpadat… Ugye, milyen jól hangzik? Nos, egy talpmasszázs mindenképpen kellemes dolog, amely segíthet kikapcsolni és ellazulni egy nehéz nap végén. Ám vannak, akik szerint ennél sokkal többet is tehet érted: gyógyító energiákat szabadíthat fel a szervezetedben, és ekként egészséged alappillére lehet. A reflexológia művelői és hívei legalábbis ezt állítják. De van-e ennek a feltevésnek bármi alapja?


 

Klikk Out,Előzetes,SzeptemberHónap nője / Kurucz Klaudia / Fotók: Dobai Bálint

Ízek, imák, szüret…

Az ősz színei elkápráztatnak bennünket… Ezért sokan a legszebb hónapnak tartják, hiszen a színes falevelek elhagyják az ágakat, és beborítják a kissé már hűvösebb utcákat. Sőt, az elmúlás időszakának is nevezik az őszies hónapokat. A mi rovatunk inkább a szüretelés hozta termésről és egy csinos lányról szól, felettébb romantikus környezetben: aranyszínű naplemente a szőlőfürtök illatában! A somorjai Bartal pincészet szőlőskertjében találtunk rá szeptemberi szépségünkre, Sárkány Giovannára.



LELŐHELYEK:


DUNASZERDAHELY
Mecse, Torony, Chilli House, Kék Duna (szolárium), MissQ, Pizza Extra, New York, Tabu, Sultan, Junior, Kulacs, Istanbul, Istanbul melletti fagyizó (buszállomásnál), Merkúr borozó, Korona, Csámcsogó, Nero, a vele azonos soron a fodrász, Zserbó cukrászda, sarki élelmiszerbolt, Vovoland, Fácán, Észak II-esi újságos, Nova Fitness, Pelikán, Vito, Meskete, Itsipitsi, Park presso, a rendőrség előtti újságos, 7moments, Artica, Kelet lakótelepi újságos, Atlantis, Dunauto, Tesco: fodrászat / palacsintázó, Hazai ízek / Duntel, Baranyai, Turul, Street, Street melletti sörkert, Csokiszoli, Wagner, Fitklub, Venezia, Kubačka masszázsszalon, Almási Anikó kozmetika, Big Man Shop, Maduro kávézó, Szicsek, idegenforgalmi iroda, Country, Fontána, NFG, Vespresso, Choco Arden, St. Patrick’s, DejaVu kávézó, VÚB melletti parkolóházban lévő kis trafik, Buena kávézó, Robi ABC, Golden Scissors fodrászat, Lady’s Plus fodrászat, Budapest kávézó, Vila café, Minit pogibár, Tilos sörbár, Clinique Jolie, Wagner cukrászda (Galántai út), MAX (keddtől): szolárium, Duntel, Pizza Extra.

HODOS
két élelmiszerbolt, kocsma, Kakadémia, újságos.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább