Tanácsok gyermekeinknek | Ankét

Mindannyiunknak van egy csomagunk, melyeket az életünk során a hátunkon cipelünk. Van benne jó, rossz, öröm és bánat is. De gyermekeinknek mit adunk ebből tovább? Arra vagyunk kíváncsiak, hogy Neked mik azok, amikre biztosan megtanítod majd a gyermeked. Kérlek, sorolj fel 3 dolgot, amiket az életben a legfontosabb lelki útravalóknak tartasz!

EGRI BEÁTA

(közgazdász, kétgyermekes anyuka)


Szeretném, ha a gyerekeim éreznék, hogy a legfontosabb dolog a szeretet. Bármilyen rossz felé is megy a világ, akkor is mindig embernek kell maradnunk, és meg kell mutatnunk, hogy nálunk kisembereknél kezdődik a változás. Ha mi egyénenként nem érezzük azt, hogy valami jót kell adnunk másoknak, valami jót kell adnunk magunkból a világnak, akkor nem is történhet változás a világban sem.

Legyenek bátrak, nevessenek sokat, ne féljenek egyéniségnek lenni, ne szürküljenek bele a hétköznapokba, tudjanak örülni az apróságoknak is (pl. egy mosolynak, egy kedves szónak, egy szép dalnak, egy versnek). Tudják értékelni a jó dolgokat az életükben. A rosszban is próbálják mindig megkeresni a jót, meglátni azt, amit tanulhatnak abból a helyzetből, és sose felejtsék el, hogy bármi van, a humor mindig segít.

Kerüljék a felszínes kapcsolatokat, és ők maguk se legyenek felszínesek. Ne féljenek megmutatni a saját arcukat.


VARGA TÍMEA

(főállású anyuka, egy 9 hónapos kislány édesanyja)


Először is szeretném Őt megtanítani arra, amit a legfontosabbnak tartok, hogy becsülje a családjával es barátaival töltött időt. Ezek a pillanatok azok, amik majd meghatározzák az életét. Mivel az élet a változásról szól, ezért szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a hozzáállásunk a mindennapi tevékenységeinkhez és a problémákhoz – hogy félig üres vagy félig tele a pohár? Én optimista-realista embernek tartom magam és sokszor ez a szemléletmód segített abban, hogy elérjem a kitűzött céljaimat és nem egyszer átsegített a nehéz helyzeteken is.

Örülnék, ha a kislányom is nyitottan állna az élethez és döntéseiben aktívan keresné az arany középutat. Szinten szeretném, ha megértené, hogy mennyire fontos a tisztelet-tisztelni önmagunkat, másokat, a természetet. Ezt gyermekkorunktól fokozatosan tanuljuk, elsősorban a szüleinktől. Olyan apróságokkal kezdve, hogy megtanítjuk őket köszönni – pá-pá ????


NÉMETH HAJNALKA

(kétgyermekes anyuka)


Az első dolog, amire tanítom a gyerekeimet, hogy kitartóak és türelmesek legyenek, mivel ez a kettő dolog együtt jár. Kitartáshoz türelem kell. Ha valamit szeretnénk elérni, akkor ki kell tartanunk mellette, még ha mások nem is hisznek benne. Ezt a saját bőrömön többször is tapasztaltam, hogy senki nem hitt bennem, mégis betartottam a szavam, elértem, amit akartam. Gyerekeimnek is ha valami nem sikerül, akkor biztatom őket hogy ne adják fel, mert idővel el tudjak érni amit szeretnének…

A másik dolog a céltudatosság, hogy legyenek céljaik, tudják mit szeretnének, mindig legyen valami kitűzött céljuk, amiért küzdhetnek, ami aztán sikerélményt adhat nekik..
Harmadik, hogy legyenek mindig önmaguk és soha ne törődjenek mások véleményével! Ne kopírozzanak senkit, legyen saját véleményük és ezt vállalják is fel! Ne mások életét éljék, mások ízlése és elvárása szerint hanem kövessék saját magukat, mert csak ez fogja boldoggá tenni őket…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább