Szülővé válás

Szülővé válni mindig rendkívül izgalmas dolog. Az ember életében egy óriási mérföldkő ez. Megváltozik az életünk, minden más lesz mint azelőtt volt. De gondolta volna, hogy az agyunkban is változások történnek ilyenkor?

A minap a kezem ügyébe került egy tanulmány, amelyből igazán izgalmas dolgokat tudtam meg.

Bizonyított, hogy a gyermek születése után megváltozik az agy szerkezete. Ez a funkcionális változás oda vezet, hogy a nő jobban alkalmazkodik az újszülötthöz, és képes megfelelően gondoskodni róla. A szakértők azonban a férfiaknál is alapvető változást fedeztek fel.

Spanyol tudósok mutatták be elsőként, hogy hasonló változás megy végbe az apák agyában is.

Férfiaknál az agy az eredeti térfogatának körülbelül egy-két százalékával zsugorodik. Ez a férfi agresszivitásának gyengüléséhez is vezet, ami azért fontos, hogy ne ártson utódainak.

A szerzők szerint a szülők agyában bekövetkező szerkezeti változások evolúciós reakciók, amelyekből az utódok profitálnak.

A madridi Dr. Magdalena Martinez-Garcia a tanulmány kapcsán megjegyezte, az apák agyának vizsgálata egyedülálló lehetőséget kínál annak megvizsgálására, hogy a szülői tapasztalat hogyan alakíthatja az emberi agyat, ha a férfi nem éli át közvetlenül a terhességet.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a limbikus szubkortikális hálózatokban nem történt változás a férfiak agyában a gyermek születése után, ahogy az anyák agyában megfigyelhető.

A férfiak agya azonban a társadalmi megértésben szerepet játszó szürke kéregben változások jeleit mutatta. A térfogat csökkenése az agy látórendszerében is bekövetkezett.

Ezek az eredmények azt sugallhatják, hogy a vizuális rendszer egyedülálló szerepet játszik az apák azon képességében, hogy felismerjék saját gyermekeiket, és ennek megfelelően reagáljanak a gyerekekre, ezt a hipotézist a jövőbeni tanulmányok tesztelik majd.

Összességében tehát mindkét szülő agyában végbemegy egy kimutatható változás, azonban mindkét nem másként, másban változik. A szülőség tehát nemcsak egy különleges feladat, de tudományos szempontból is egészen érdekes… ????

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább